Вучић: Одговорно понашање Србије јаче од албанског новца 

МИНХЕН: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да је веома важно што су утицајни људи из света политике који су учествовали на Безбедносној конференцији чули аргументе Србије по питању Косова и додао да је одговорно понашање Србије јаче од новца који косовски Албанци улажу лобирање.
Vuccich_svet
Фото: Танјуг (Видео)

Он је у изјави за О2 ТВ, на питање о колико смо далеко од финалног решења косовске слагалице, рекао да то неће ићи ни лако, ни једноставно:

"Ми смо мали део, али плашим се да ће ту слагалицу у Европи и целом свету много теже саставити. А ни ова наша неће ићи ни лако ни једноставно."

Говорећи о панелу на којем је у суботу "укрстио" аргументе са председником привремених косовских институција Хашимом Тачијем, уз учешће и комесара ЕУ Јоханеса Хана, Вучић истиче да је износио чињенице и штитио интересе Србије.

"Мислим да сам износио чињенце, штитио интересе Србије и српског народа, посебно на Косову и Метохији, то је мој посао, за то сам изабран. Много сам енергије и труда уложио, то неком изгледа лако, једноставно, али није", рекао је он.

Вучић је скренуо пажњу да је значајан број моћних и утицајних људи било у публици на панелу, или га пратио преко лајвстрима, што је веома важно.

"Износио сам чињенице, говорио истину. Тачију није било лако, јер по питању Заједнице Српских Општина, такси он не може да да довољно добар одговор", рекао је Вучић.

На опаску новинара вреди ли износити чињенице ако се зна да Приштина улаже много новца у лобирање, Вучић каже:

"Наша озбиљност и наша одговорност је цењенија од њиховог новца, али ми не смемо да заборавимо нешто друго - а то је да су многе велике силе, све западне силе, де факто признале независност Косова и да неће мењати своју политику."

Додао је да је, у оквирима у којима се ми крећемо, веома задовољан, али да имамо лимите које нисмо себи поставили: "Овог пута су нам их други поставили и немамо ми ту много простора за лепу игру и лопту у ''празан простор''”.

Служећи се мотом Минхенске безбедносне конференције - слагалицом - за одговор на питање о изборима у Србији, Вучић поручује:

"Не мислим да је то витално питање за људе, витално је да ли ће да зиве боље. Кад год да буду избори, а зависиће од решавања наших државних и национаних питања, а не партијских, кад год да буду - унапред вам кажем да ћемо изборну слагалицу успешно решити и још једанпут и убедљивије него икад победити."

Цењенина озбиљност и одговорност од новца

Александар Вучић нагласио је данас, по завршетку Минхенске безбедносне конференције, на којој је имао велики број билатералних састанака, да је озбиљност и одговорност Србије цењенија од приштинског новца.

Вучић је, у изјави ТВ Прва, на питање, пошто је мото минхенске конференције био "Глобална слагагилца - делови који недостају", колико је далеко од финалног слагања питање Косова и Метохије, рекао да се плаши да је "слагалицу у свету и Европи многто теже саставити, а и да наша неће ићи тако лако и једноставно".

Он је, када је реч о панелу где је учествовао заједно са Хашимом Тачијем, казао да није требало да то буде не зна какав дуел, и да му се чини да је износио чињенице, штитио интересе Србије и српског народа на Косову и Метохији, а да Тачију није било лако да одговара на нека питања.

"Много сам енергије и труда уложио. Некоме то изгледа лако и једноставно, али није. Био је много важан панел, а видели сте колико је битних људи било у публици, још већи је пратио широм света преко преноса, и тамо сам износио истину. На нека питања Тачију није било лако да одговори - по питању ЗСО, такси он не може да да довољно добар одговор", објаснио је председник Србије.

На питање да ли вреди износити чињенице и колико чињенице могу да се супроставе новцу Вучић је подвукао да је озбиљност и одговорност Србије цењенија од њиховог новца.

"Не смемо да заборавимо нешто друго, а то је да су многе велике силе, све западне де факто признале независност Косова. Неће Америка мењати своју политку због Србије, неће ни Немачка. Међутим чини ми се да све боље разумеју и наше проблеме и чињенице које износимо, а да неретко све мање разумеју хирове и ароганцију у Приштини", казао је он.

Указао је да се Србија креће у датим оквирима, да не може да игра, на пример, у минхенској "Алијанц арени", али може да игра на терену на који је уведена и до којег доведена.

"То је чини ми се нешто што је наша обавеза и посао да урадимо најбоје што можемо за наш народ. За мене важно што су људи могли да схвате како у тешким околностима разговарамо и делујемо. Да се жалимо немамо ни разлога, наше је да гурамо и гледамо у будућност, да се боримо за Србију", казао је он.

Упитан за билатералне разговоре Вучић је пренео да су били тешки са Американцима, пре свега због случаја браће Битићи.

"Онда сам питао за све убијене Србе. Увек су то тешки разговори. У праву су да је тежак злочин почињен. Није решен 15 година и морамо да га решимо. Али не можемо да предузимамо било какве мере и хапсимо на основу новинских натписа и жеља, већ само доказа. Они не желе, с друге стране да покажу по том питању, због протека толико година шире разумевање. То увек доводи до оваквих разговора", објаснио је он.

Вучић је указао да је са Немцима имао квалитетне и добре разговоре, да се кратко састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са бившим америчким потпредседником Џозефом Бајденом.

Са немачким посланицима, како каже, иако нису сагласни са нама, разумеју нашу позицију.

"Цене и поштују нашу одговорност, предвидивост у спољнополитичком деловању за разлику од других актера у региону. Ту Србија добија на цени. Није више важно да ли нека земља излази на море или не, или да ли можете да извезете само крсушака за 30 милиона, ако у софтверу извезете 1,4 милијарди. Свет се мења. Другачије су потребе и оцене, као и подршка на различите начине. У оквирима у којима се крећемо веома сам задовољан. Имамо лимите које нисмо себи поставили. Други су их поставили И немамо много простора за лепу игру и лопту у празан простор", подвукао је Вучић.

Упитан када ће бити сложена слагалица избора, Вучић је казао да не мисли да је то питање од виталног значаја за људе, већ да је грађанима кључно да ли живе боље.

"Када год да буду избори, зависиће од решавања наших државних и националних питања, а не партијских, и када год буду изборну слагалицу успешно ћемо решити и још једанпут и убедљвије победити", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести