Вучић задовољан састанцима у Минхену

МИНХЕН: Председник Србије Александар Вучић рекао је да је нарочито задовољан разговорима које је водио у Минхену с немачким посланицима и подсетио да се ради о људима који су за независно Косово и који су учествовали у целој причи, због чега о тим односима много више знају него највећи део српске јавности.
vucic minhen
Фото: Tanjug (Video, arhiva)

Нагласио је да је са њима имао отворен и конкретан разговор, као и да су ту били сви најважнијих немачки посланици, од владајуће ЦДУ Ангеле Меркел до других.

Истакао је, такође, да је први пут чуо оштру реакцију на позиве за креирање велике Албаније.

Вучић наводи да посланици у Немачкој пажљиво мотре ситуацију и поштују то што је Србија поуздан партнер и што код нас не може да буде изненађења, попут - преко ноћи забрањујемо неком улазак у централну Србију или уводимо таксе од 100 одсто.

Немци поштују то што смо поуздан партнер, додао је Вучић.

Навео је да се у Минхену срео и с бившим потпредседником САД Џозефом Бајденом који је током разговора још једном изразио жељу за наставак дијалога Београда и Приштине и очување мира и стабилности.

Како каже, изразио је личну посвећеност решавању овог проблема.

Видим да је овде имао разговоре и с Тачијем и албанском делегацијом, тако да су они сигурно пренели своје поруке и по питању такси и жеље да се што пре настави дијалог. А сви знају који је услов за то, шта мора да се уради да би дошло до наставка дијалога, закључио је Вучић.

Вучић је завршио учешће на Минхенској безбедносној конференцији.

Уједињење више није хир, већ политика Тиране и Приштине

Председник Србије изјавио је да изјава албанског премијера Едија Раме да је Косово део Албаније није прва таква, да то више није случајност, нити изненађење, већ политика, те истакао да треба очекивати наставак такве политике, и Тиране и Приштине.

Вучић је, на питање новинара у Минхену да ли се чуо у претходна два дана с Рамом због демонтрација у Тирани, рекао да га је “баш брига за нечије демонстрације”, те да би Раму могао да позове због изјава које се тичу Србије, али да нема потребе да га зове, јер му је јасна његова политика.

Може једном да вам се догоди грешка, али ако 10 пута нешто изјавите, онда знате да је то политика. Шта онда да га питам - да ли ти је политика то што знам да ти је политика?, приметио је председник.

Вучић је подсетио да је пре неколико месеци конференција ЕУ - Западни Балкан у Софији била разочаравајућа за Приштину и Тирану, јер су Емануел Макрон и Марк Руте “грубо одбили Раму” и да је он сам још тада предвидео да ће то имати друге последице.

Тада је, каже, дошло до великог разочарења код Албанаца и решили су да на другачији начин “удишу свој политички ваздух”.

Ја сам питао онда шта ми радимо ако 31. марта више не буде границе између Косова и Албаније, шта раде ЕУ и сви други. Нисам добио одговор. Али, сам добио један коректан и конкретан одговор шта би било да ми исто урадимо са РС. Немци су рекли да у томе и јесте разлика и да зато Србија има будућност, а неке друге немају и зато што знају да ћемо се понашати озбиљно и одговорно и у складу са оним што је могуће, пренео је председник.

Указао је да треба очекивати наставак такве политике Тиране и Приштине, која више, каже, није изненађење, тренутна нервоза, хир или испад зарад домаће јавности, већ њихова позиција и политика.

Истакао је и да у Албанији и на Косову, међу албанским становништвом драматично расте подршка уједињењу, те да је оно што је било на 35 одсто међу косовским албанцима и 40 међу Албанцима у Албанији - порасло на 72-75 одсто у корист уједињења.

Данас на том таласу подршке народа и једни и други даље раде на уједињавању. Све што раније није био случај, данас раде на томе и немам сумње и илузије да ће се то наставити, рекао је Вучић.

Указао је да то додатно доприноси стварању тензија у региону, а да је на Србији да буде мирна и одговорна.

Видели сте, иако сам оштро говорио, супротно ономе што мисле чак и Ишингер и Хан, али су слушали и поштовали аргументе Србије. То је промена ситуације и позиције, да својим радом, поусданошћу озбиљношћу и одговорношћу доведете до тога да вас не само чују, него да вас слушају и поштују, зато што знају да држите до своје речи и знају да нећете урадити ништа неодговорно и неозбиљно, закључио је председник Србије.

За случај Битићи, од пре 20 година, потребни докази

Претходно је Вучић пренео је да је америчким званичницима у Минхену предочио да Србија покушава да реши случај убиства браће Битићи, али да су потребни докази да би се неко процесуирао.

Вучић је на безбедносној конференцији у Минхену разговарао и с америчким члановим Представничком дома и сенаторима, а изјавио је да је тај разговор посебно био тежак по питању случаја браће Битићи.

Каже да претходна власт 13 или 14 година није ништа урадила да истражи тај случај, и да не може нико сада, 20 година касније, да очекује од њега да то уради преко ноћи.

Вучић је додао да је то тежак злочин и да је свакако важно да буде истражен.

Каже да су браћа Битићи из дистрикта у Њујорку из којег је био и један представник Представничког дома у Конгресу, који је у разговору највише инсиститрао на случају браће Битићи. 

Истакао је да не може никог да буде процесуиран само зато је нешто било у штампи.

Осуђујујем, то је страшан злочин који се догодио браћи Битићи. Трудимо се да нађемо доказе, пошто не можемо да хапсимо само на основу  новинских прича. Ако имате доказе, дајте, поручио је Вучић. 

Председник Србије каже да је у разговору с Американцима подсетио да је 2.000 наших људи убијено 1999. године, као и на убиство мале Милице која је у имала само две године.

Додао је да је важно да имамо отворене разговоре о свим тим темамама и размимоилажењима.

Важно да људи виде у колико смо тешкој ситуацији

Вучић је на крају учешћа на Минхенској безбедносној конференцији рекао да му је најважније то што су сви видели, и у Минхену, и пре тога у Србији, колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова. 

Било је, истиче, једнако важно да водећи светски политичари у Минхену чују шта је истина, наш став и контрааргументе у одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима.


Република Српска није измишљено име

Република Српска није неко измишљено име, већ дејтонска и уставна категорија БиХ, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и додао да најновије изјаве Милорада Додика по том питању схвата као његову зељу да каже да нико не може и нема право да мења име Српске.

Коментаришући то што је Милорад Додик у најновијем интервјуу рекао да ће се залагати да, ако буде дошло до промене имена Републике Српске, да то буде “Република Српска Западна Србија”, Вучић је рекао да није прочитао тај Додиков интервју, али да разуме да Додик жели да каже да нико не може и нема право да мења име Српске.

Име које је уставом загарантовано и за које се народ борио и које је дејтонска категорија. Дакле, Република Српска није неко измишљено име, то је дејтонска и уставна категорија БиХ. Тако да сам сигуран да је Република Српска била и да ће Република Српска и остати, навео је Вучић.


За дебату на јучерашњем панелу сам се припремао и видео сам реакцију чак и немачких новинара овде, и италијанских, који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Задовољан сам што су наши људи видели колико је тешка атмосфера у којој радим, рекао је Вучић српским новинарима.  

Он наводи да је често изопштен од јавности, да се разговара у Бриселу по канцеларијама, и људи просто не знају шта се стварно збива.

Имате безброј лажних вести, како ми тамо седимо, лепо једемо, пијемо... Не, то је тешка борба, каже Вучић.

Како каже, можда је јуче на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију “као лав”.

Тако се боримо за Србију сваки дан. Кад ме позову у Брисел, већ имам Пављовљев рефлекс, јер ме никад не зову на нешто лепо - имате против себе оне који тврде да су држава, а немате сасвим уз себе оне који посредују, јер је већина у ЕУ признала Косово, објашњава Вучић.

Важно је да људи виде колико смо у тешкој ситуацији, додао је. 

Али, имамо снаге да се боримо и да с озбиљном аргументацијом добијемо део јавности, истиче Вучић и каже да су јуче на панелу били и неки веома моћни људи, као што је Јенс Шпан, немачки министар здравља, словеначки председник Борут Пахор, немачки посланици… 

Било је важно да чују другачији став, шта је истина, истиче Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести