Вучић осудио инцидент, жали због одлуке Пленковића

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић осудио је инцидент који је направио Војислав Шешељ у парламенту, који је, истиче, нарушио углед Србије, али је изразио жаљење због одлуке премијера Хрватске Андреја Пленковића да се делегација Сабора врати у Загреб.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

"Као председник Србије осуђујем сваку врсту насиља и претњи, гажење и паљење хрватске и било које друге заставе суверене земље", рекао је Вучић за РТС и додао да је тако нешто недопустиво и да је то "врло лоша порука, коју као народ шаљемо". 

Нећемо дозволити и не дозвољавамо да неко са стране угрози безбедност било којег госта, поручио је председник Вучић, али је указао да је то тешко када је реч о посланицима.

Нема, додао је, одговор на питање како се то догодило.

"Наше је да то осудимо", рекао је председник Србије.

Он је, међутим, приметио да се и ту разликујемо од Хрвата, јер, подсетио је, не треба заборавити да је уочи његове посете и на дан посете Загребу тамо неколико застава Србије запаљено, да га је посланик Хрватског сабора "јурио по улицама" и да су га вређали и називали четником...

"Мени то није био довољан разлог за напуштнаје Загреба, јер сам сматрао да је врло важно да разговарамо", рекао је Вучић и подсетио да то што се њему догађало није наишло на осуду у Загребу, изузев хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић. 

"Страшно жалим због одлуке Андреја Пленковића да повуче посету и Јандроковића" додао је. 

На опаску да наша амбасадорка није хтела да прими протестну ноту, Вуцић је узвратио питањем: "А, шта су то државни органи Србије лоше урадили?".
Како је рекао, у Хрватској данас живи 186. 000 Срба који ће се лошије сада осећати.

Истовремено, указао је, у Хрватској се најављује споменик у Двору на Уни Алојзију Степинцу, правоснажном пресудом осуђемном за злочине починене против Срба. . . 

"Биће дакле све то потпуно бачено у засенак и проћи незапажено због наших глупости, које су за најстрашнију осуду", рекао је председник Србије.

У Хрватској, подсетио је, има десет градова са улицама Миле Будака, усташког зликовца, а нисмо реаговали ни на приче о ратној одштети, иако су нарушили територијални интегитет Србије, што је "у лице рекао Пленковићу", као ни на то што су у закон убацили да је Србија извршила агресију на Хрватску...

"Све смо то прећутали, а сада смо ''дочекани'' тиме што је једна опозициона групација урадила", рекао је Вучић и подсетио да су и шефицу европске дипломатије Федерику Могерини дочекали немогући услови у Скупштини Србије, па није напустила ни Србију, ни скупштину. 

"И тада сам се са њима препирао зашто то раде", додао је.

Како је рекао, сада се најављује и митинг у Хртковцима, а најављен је и контрамитинг, али, поручује, никаквог насиља неће бити, нити ће бити дозвољено.
Председник Србије је оценио да је Србија у међувремену за Хрвате много урадила и да "чека хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се тиме похвали".

Хрвати су, каже, наши грађани и треба им помоћи да се осећају баш тако, и безбедно и сигурно. 

Он је набројао шта је све урађено за хрватску националну мањину и шта ће урадити, у складу с оним како се једна одговорна земља понаша према својим грађанима. 
"И онда вам се догоди ово што вам наруши и углесд и имиџ. Шта да радите...али замислите да сам то исто хтео да урадим и одем из Загреба...Јавност у Србији то не би могла да прихвати. А све што се на било који начин каже и уради против Срба је, ваљда, добро или опште прихваћено", закључио је председник Вучић. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести