Сабор прекинуо посету,српски званичници осудили Шешељев гест

БЕОГРАД: Делегација хрватског Сабора, са председником Горданом Јандроковићем на челу, прекинула је посету Србији после инцидента који је изазвао председник СРС Војислав Шешељ, а који су највиши званичници Србије одмах осудили.
1
Фото: Tanjug

Како се наводи у саопштењу из канцеларије председника Сабора, које преноси Хина, Шешељ је на улазу у Народну скупштину заједно са послаником Филипом Стојановићем "оскрнавио хрватску државну заставу", а након тога, пролазећи поред чланова хрватске делегације, упутио им је увредљиве поруке.

"Упркос врло добром почетку званичне посете и опредељености да направимо најбоље за унапређење односа две државе због овог чина којим је грубо повређено достојанство Републике Хрватске и Хрватског сабора, прекинули смо посету", наводи се у саопштењу.

Јанкрокович је, приликом одласка хрватске делегације из Београда, изјавио да је Шешељев инцидент био црта преко које се не може прећи.

Инцидент се догодио након што је делегација Сабора обавила разговоре у Скупштини Србије, а затим, како сазнаје Танјуг, није дошло до састанака који су били планирани.

Делегација Сабора је, уместо на следећи састанак, отишла у Амбасаду Хрватске, одакле се Јандрокович консултовао са хрватским премијером Пленковићем и одлучили о прекиду посете, а делегација се вратила у Загреб.

Премијерка Србије Ана Брнабић и председница Народне скупштине Маја Гојковић одмах су осудиле понашање лидера СРС, из које су иначе раније данас саопштили да је председник те странке газио хрватску заставу у скупштинском холу, где се налазила делегација хрватског Сабора. 

У саопштењу радикали детаљно описују како је "Шешељ са послаником Стојановићем дошао у парламент око 12 часова и када је угледао хрватску заставу притрчао је, оборио стег на бетон, покушао да исцепа заставу, а онда су је он и Филип Стојановић газили ногама", уз опаску да их пет чланова обезбеђења није мого савладати нити зауставити. 

"Кад су завршили са гажењем заставе, ушли су у скупштинско предворје, где се налазила цела делегација Хрватског сабора", наводи у саопштењу СРС и истиче да је он затим вређао и псовао чланове делегације.

Иначе, према плану посете представника Сабора, након састанка с председником српског парламента требало је да Јандроковић одржи говор на свечаном отварању представништва Хрватске господарске коморе (ХГК) у Београду, а затим су биле предвиђене изјаве за медије. 

Сутра је требало да се састане с председником Србије и премијерком, а потом да у Суботици поподне разговара с представницима хрватске заједнице у Србији, Хрватским националним вијећем. 

Китаровић: Шешељу највећа казна постојање независне Хрватске

ЗАГРЕБ: Шешељево гажење хрватске заставе израз је немоћи предводника поражене злочинацке политике која је донела многа зла хрватском народу, укључујући Хрватима у Војводини, рекла је данас председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

"Њему и таквима највећа је казна постојање независне хрватске државе и потпуни слом пројекта Велике Србије", рекла је Китаровић, преноси Н1. 

Пуповац: Корак напред, па два назад

ЗАГРЕБ: Председник Српског националног већа и посланик у Сабору Милорад Пуповац сматра да ће данашњи инцидент у Београду нанети штету Србији и српско-хрватским односима.

"Сви смо били у том тренутку у предворју Скупштине и разгледали смо симболе бивше заједничке држве. Нисмо видели то што се догадало са заставом, али смо чули што је Шешељ добацио према делегацији. То су биле увреде које су такве да их не желим понављати", рекао је Пуповац за хрватске Новости, гласило СНВ.

Он је изразио жаљење што је дошло до прекида посете хрватске делегације Београду у којој је и он данас био. 

"Посета је кренула у доброј вери и атмосфери. Овај инцидент скрнављења националне заставе није се смео догодити. То је штета за Србију, за хрватско-српске односе и за један добро запоцети посао, с добрим намерама и још бољим циљевима. Нажалост, идемо корак напред, па два назад", закључио је Пуповац.

Јандроковић: Преко Шешељевог инцидента се не може прећи

БЕОГРАД:  Шешељев инцидент био је црта преко које није могло да се пређе, рекао је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић након одлуке хрватске делегације да прекине посету Србији, јавља Н1 Хрватска. Та телевизја јавља да је Јандроковић то изјавио приликом одласка хрватске делегације из Београда око 15.00 сати. 

Делегација хрватског Сабора, на челу са председником, Горданом Јандроковићем, прекинула је посету Србији, саопштено је из Уреда председника Сабора. До овога је дошло након инцидента у којем је лидер радикала Војислав Шешељ, како се наводи, псовао хрватску делегацију и газио хрватску заставу. 

Сабор: Због Шешеља...

ЗАГРЕБ:  Делегација хрватског Сабора, са председником Горданом Јандроковићем на челу, одлучила је да прекине званичну посету Србији после инцидента који је изазвао председник СРС Војислав Шешељ.

Како се наводи у саопштењу из канцеларије председника Сабора, које преноси Хина, Шешељ је на улазу у Народну скупштину заједно са послаником Филипом Стојановићем "оскрнавио хрватску државну заставу", а након тога, пролазећи поред чланова хрватске делегације, упутио им је увредљиве поруке.

"Упркос врло добром почетку званичне посете и опредељености да направимо најбоље за унапређење односа две државе због овог чина којим је грубо повређено достојанство Републике Хрватске и Хрватског сабора, прекинули смо посету", наводи се у саопштењу.

Главак: Неприхватљиво

ЗАГРЕБ:  Портпаролка хрватске владе Сунчана Главак потврдила је хрватским медијима да је председник Сабора Гордан Јандроковић разговарао са премјером Андрејом Пленковићем после индцидента који је у Београду направио Војислав Шешељ, те да су одлучили да посета буде прекинута, а делегација да се врати у Загреб.

Како преносе хрватски медији, делегација је изашла из зграде Амбасаде Хрватске и упутила се према Загребу, где ће , како је најављено, по повратку одржати конференцију за новинаре.

"Најоштрије се осуђује нецивилизован и неприхватљив чин Војислава Шешеља, гажење хрватске заставе, непоштовање хрватских симбола и увреде на рачун чланова хрватске делегације и другог човека Републике Хрватске", рекла је портпаролка Хрватске владе Сунцана Главак.

"Упркос врло добром почетку службене посете и опредељености да направимо најбоље за унапрјеђење односа двеју држава, због овога чина којим је грубо повређено достојанство Републике Хрватске и Хрватскога сабора, прекинули смо посету", саопштио је потом Јандроковић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести