Вучић: Кула добила фабрику после 30 година

КУЛА: Председник Србије Александар Вучић отворио је данас фабрику "Калцедонија" у Кули у којој ће бити запослено око 400 радника и поручио да је отварање фабрике нови почетак за Кулу, град који је после 30 година добио фабрику. 
d
Фото: Дневник/Јелена Ивановић

"Кула је некада била значајно индустријско место, али смо успели у тих 30 година да изгубимо све, не само фабрике и индустрију већ и људе, народ и веру у будућност", рекао је председника на отварању фабрике. 

Вучић је подсетио да је ово пета фабрика "Калцедионија" која је отворена у Србији и да ускоро планирају отварање шесте у Кикинди. У фабрици у Кули запослено је првих 100 радника, а како се производња буде ширила биће запослено и преосталих 300.

Председник је указао да отварање нових фабрика није само важно за људе који ће у њима радити, већ и за општину која ће имати веће приходе и тако моћи да улаже више новца на уређење паркова, више у здравство, школство ....

Председник је указао да данас имамо потпуно другације градове у Србији и као пример навео Ниш за кога каже да је био потпуно разорен, али да је у том граду отворено шест нових фабрика.

"Морамо много тога да урадимо за западно Бачки округ. У Вршцу је боље, али имамо много сиромашних места, малих сиромашних општина у које морамо много да уложимо. Што раст буде израженији, моћићемо више новца да улажемо у та неразвијена места", рекао је председник.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Долази и немачки Вицерман

Он је истакао да ће у Кули, поред отварања фабрике Калцедонија, данас, у фебруару бити постављен и камен темељац за фабрику немачког инвеститора Вицерман и поручио да Србија више није земља губитника.

"Србија постаје земља победника и то показује и на међународном плану", рекао је Вучић обраћајући се грађанима испред фабрике Калцедонија, у којој ће бити запсолено 300 људи.

Вицерманова фабрика у Кули, додао је, упослиће још 300 људи, а инвестиција је вредна 20 милиона евра.

"Ради се и гради и поправља оно што су неки урушили претходних деценија и дичимо се и поносимо тиме", навео је председник Србије и додао да је то оно што доноси будућност. 

Рекао је и да ће морати много више да се уради за Сомбор и Апатин,али и да је уверен да се, уз све мере које су спроведене у претходном периоду и које су довеле до пензија и плата на нови, бољи ниво, него што је раније био, да имамо прилику да урадимо више него икада и то не само путева, школа, домова здравља, већ и то да грађани у својим џеповима осете бољитак. 

"Србија више није земља губитника и постаје земља победника и то показује и на међународном плану", рекао је Вуцићц и додао да је време и да грађани овог краја наше земље добију поштовање државе какво су заслужили. 

Фото: Дневник/Јелена Ивановић

Мировић: Ово је велика вест за Кулу, АП Војводину и Србију

„Ово је велика и важна вест за Кулу, АП Војводину и целу Србију. Реч је о петој инвестицији компаније „Калцедонија“ у нашој земљи и свих пет су у покрајини“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем присуствовао отварању новог погона италијанске компаније „Калцедонија“ у Кули.

Он је истакао да је нови погон у Кули значајан за развој саме компаније, али и за локалну самоуправу и АП Војводину, којима ће, како је навео, донети већу добит из које се стварају услови за бржи економски развој.

„Ми ћемо само у Кули из добити које стварају нове компаније реализовати велике инвестиције. Припремамо пројекат изградње локалног пута од Стапара до Сивца, изградњу спортско-рекреативног центра. На тим и другим пословима наставићемо заједно да радимо, јер без економског развоја нема развоја ни у другим областима“, додао је председник Мировић.

„Кула је некада била центар индустријске производње и све то је урушено последњих деценија. Баш зато Аранђеловдан славимо као нови почетак за ову општину и за многе породице“, рекао је председник Републике Србије Александар Вучић.

„Ми верујемо да у Србији и АП Војводини постоји светла будућност базирана на добрим зарадама, зато смо ту и ширимо производњу“, рекао је председник Управног одбора групе „Калцедонија“ Сандро Веронеси.

Истакавши да италијанске компаније у Србији запошљавају 25.000 радника, амбасадор Италије Карло Ло Кашо рекао је да је та земља један од највећих инвеститора у Србији и да је намера и циљ да то и остане.

„Данашњи дан, Аранђеловдан, остаће упамћен као нови почетак за нашу општину јер после 30 година отварамо нова радна места“, рекао је председник Општине Кула Велибор Милојичић, захваливши се Влади Србије и Покрајинској влади на подршци при реализацији ове инвестиције.

Фото: Дневник/Јелена Ивановић


Наставак дијалога чим се таксе укину

Александар Вучић поновио је данас да је Београд спреман да настави дијалог чим Приштина укине таксе. 

Он је, након отварања новог производног постројења италијанске компаније “Калцедонија” у Кули, новинарима рекао да у сваком дијалогу морају да се поштују правила И постигнути договори. 

На констатцију да многи процењују да су након дебакла Приштине у Интерполу веће шансе за оживљавање дијалога, те како он на то гледа, уз претходно изнет став да нема наставка док Приштина не повуче мере према роби из централне Србије, Вучић је поновио:

“Чекамо да Приштина поштује своје обавезе и стави се на страну цивилизованих страна”, нагласио је Вучић. 

Фото: Дневник, илустрација


Скопље и Подгорица показали да им је Приштина важнија

Александар Вучић изјавио је данас, поводом позива министра Александра Вулина да Србија промени политику према Македонији и Црној Гори након гласања за Косово у Интерполу, да ће се Србија понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према Србији.

Он је поновио да су Скопље и Подгорица показали да им је Приштина много важнија него Београд. 

Каже да је Србија ту поруку добро разумела. 

"Желимо добре односе са њима, али смо схватили који су њихови приоритети. Ми ћемо се понашати одговорно, поштујући њих, али добро разумевајући на ком се ми њима месту налазимо и у складу са тим понашати се у будућности", рекао је Вучицћ. 

Раније данас, министар одбране Александар Вулин рекао је да Србија треба да промени однос према Црној Гори и Македонији и да им покаже да се пријатељство са Србијом мора заслужити. 

Фото: Дневник/Јелена Ивановић


Присаједињење најважнији догађај у последњих 100 година

Александар Вучић рекао је данас да је присаједињење Војводине, за њега лично, био један од најважнијих догађаја у последњих сто година и да ће тај датум бити још важнији када Војводина, као део Србије, следећу столетницу дочека много богатија и успешнија. 

Вучић је рекао да је за Србију значајно што има подршку свих националних заједница у Војводини.

"Желимо да градимо заједничку будућност са мађарском браћом, и свим другим људима. Са свима које једнаке муке тиште и море као и нас Србе", нагласио је он. 

Вучић је, на питање новинара о 100. годишњици присаједињења Војводине Србији, која се обележава овог викенда, изразио задовољство што том датуму РТВ Војводине посвећује целодневни прогам. 

“У суботу ћу имати доста обавеза, али ћу сваки слободан тренутак провести уз вашу телевизију. Тај датум је за мене најважнији догађај у последњих 100 година. Имам част да сам добио позив да говорим на свечаној академији, и да ми из централне, или уже Србије, како се то називало у комунустичким подоелама, откријемо споменик краљу Пери, пошто је то био надимак нашег великог краља Петра”, најавио је он у разговору са новинарима, након отаврања новог погона италијанске компаније "Калцедонија" у Кули. 

Вучић је истакао да ће овај датум бити још важнији када Војводина као део Србије следећу столетницу дочека много богатија и успешнија него што је то био случај раније.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести