Вучић: Зла намера дела опозиције, бојкот ће штетити Србији 

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић рекао је вечерас да се види зла намера политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију, јер их народ неће, али и да постоји опасност да се бојкотом нанесе штета држави Србији.
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"То ће свакако бити случај. Прављења штете у смислу прављења проблема и тензија у земљи и пред међународним факторима", рекао је Вучић гостујући на тв Пинк.

Он је казао да је разговарао у парламенту са представницима ЦРТЕ и да је прихватио свих пет главних њихових захтева у вези са предстојећим изборима, али да то опозицију не интересује већ само бојкот избора.

"Били смо спремни да прихватимо највећи број услова које су поставили они који су њихових помагачи, као што су ЦРТА и ЦЕСИД. Нису то неутрални људи, то су лажи. Спремни смо да прихватимо 80 или 90 одсто, то јест највећи део тих препорука, али они нису заинтересовани за то", каже Вучић и додаје да треба да се унапреди рад парламента.

Пет захтева смо у року од седам дана испунили, нагласио је он.

Прецизирао је да је први захтев био да више нема закона по хитном поступку, иако су за време бивше власти сви закони били по хитном поступку.

Додао је да већ три месеца нема закона по хитном поступку, затим да је други захтев био да у скупштини морају да буду јавна слушања, трећи да морају да се ставе извештаји независних органа и институција на пленарну распаву у парламент пошто то није урађено било прошле године нити почетком ове године.

"Затим опозиција има проблем са амандманима, прихваћено је иако напишу на 100 чланова - брише се. Пети захтев је био да у расправу о буџету не стављамо са осталим тачкама дневног реда и осталим законима већ да мора самостално да иде. То смо рекли и имаће двоструко време. Ипак, нигде нису рекли да смо прихватили све то, нити су показали. Ту видите злу намеру политичког блока који нема ништа друго осим бојкота као опцију јер их народ неће", нагласио је Вучић.

Каже да постоји повећано интересовање међународних посредника за Србију, као и да су поједини добронамерни, док други нису.

Вучић је рекао да су поједини људи насели на различите приче о непостојању демократије у Србији.

Подсетио је да је победе на председничким изборима 2017. била чиста као суза, најубедљивија од Милошевићеве победе 1991. године и да је предузео најтеже реформе и да ће плате за два месца бити од 35 до 60 одсто више у односу на период пре смањење.

Он је напоменуо је суштина у томе да неко хоће да нам отежа позицију око КиМ и да су ту различити интереси уплетени и да је управо он најснажнија тачка отпора независности Косова, тако што Србија не би добила ништа..

Вучић је рекао да су неки предали Косово 2008. године, док се сада Србија бори за Косово и почела је да подиже земљу.

Коментаришући изјаву Бориса Тадића да је оставио све чисто, Вучић каже да му је оставио независно Косово, ЕУЛЕX и ЕУ да се тиме баве, стотине земаља које су признале независност Косова, границе на Јарињу и Брњаку, али да није желео да даље коментарише његове изјаве, рекавши да ће људи сами проценити.

"Данас се Србија подиже, гради се на сваком кораку, аутопутеви као печурке после кише ничу. У таквим условима ми смо земљу почели да подижемо, данас је Србија земља која се гради, нису то само аутопутеви, нису то ни пруге које градимо ни према Будимпешти ни према Црној Гори, то је подизање целог једног система, наше је да дигитализујемо Србију, да направимо брз интернет, све то подижете у Србији, отворио сам сам 126 фабрика, остварили смо сигурност, повећање плата и пензија".

Говорећи о изборима, каже да је опозицији синула идеја да стварамо прелазну владу. 

"Свиђа им се македонски сценарио. Свида им се Боки 13, желе да краду паре и да дођу на власт а да народ не гласа за њих. Ја им поручујем да то нећу дозволити док сам жив. У овој земљи влада демократија и док сам жив неће ме убедити да срушим своју земљу", истакао је Вучић.

"Нећу никада пристати да се довед на власт лезилебовић који имају три одсто гласова. То никада не могу да добију. У овој земљи ће демократија да влада, када добијете већину даћу вам мандат", поручио је Вучић.

Палмер ће спроводити политику САД снажно

Вучић је рекао да ће Метју Палмер, именован за специјалног изасланика САД за Балкан, спроводити политку САД - снажно, понекад чак и брутално и да су приче да ће нама бити наклоњенији, јер је "српски зет" смешне.
 

У емисији "Хит твит" ТВ Пинк, на питање да ли се може очекивати да захваљујући његовом ангажману инциденти, као вечерашњи, када су у Косовској Митровици Албанци напали српског дечака, буду ређи, Вучић каже:

"Палмер је одговоран, озбиљан и марљив човек. Смешно ми је то када кажу да је српски зет, па ће нама бити наклоњенији, смешно и будаласто. Он ће спроводити политику САД снажно, понекад и брутално и нама не предстоје никакви лаки задаци. А да ли је способан и да ли је одговоран - свакако да јесте."

Додао је да не очекује лако време за Србију.

Како каже, Албанци се у својој борби за гласове, као и други на просторима бивше Југославије, упињу да докажу антисрпски приступ и анти-Београд став.

"То им је једина политика коју имају, и у таквој атмосфери овакви инциденти су више него могући", рекао је он.

„Лоше вести, борили смо се против тога“

Вучић је изјавио да је напад на малолетног младића српске националности у северном делу Косовске Митровице показао колико је опасно отварање моста на Ибру и истакао да постоји фасцинација Албанаца севером КиМ.

"То су лоше ствари и лоше вести, борили смо се против тога све време, зато сам говорио колико је опасно отварање моста на Ибру, јер је жеља Албанаца север Косова и Улица краља Петра у Косовској Митровици", рекао је Вучић за телевизију Пинк.

Он је оценио да постоји фасцинација северном Митровицом од стране Албанаца.

"То је девет квадратних километара, као да је девет милиона километара, читава борба им је стала у борбу за северну МИтровицу, Звечан", рекао је Вучић.

Он је истакао да је српски народ тврд и снажан, иако је тешко опстати и у Грачаници, косовском Поморављу, Метохији...

Говорећи о нападу, Вучић је рекао да сазнаје, што ће се, како наводи, видети и на снимцима, да је дечак намамљен од стране веће групе Албанаца, али је истакао да ће се сачекати резултати истраге.

Вучић је рекао да је раније вечерас разговарао са директором Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Миланом Ивановићем, који му је пренео да је дечак Данило Бојковић оперисан и да су лекари оптимистични и очекују опоравак.

Он је, како је рекао Вучић, имао убод у слабину, погођена су му и ребра и артерија, а операција је била комликована.

"Лекари су оптимистични и очекују опоравак", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести