Вучић: Поборник сам обавезне вакцинације, али не можемо због Устава

 Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је он лично поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће због Устава који то брани, јер би представљало кршење људских права.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је, такође, навео да ће 50 одсто вакцинисаних пунолетних Србија прећи у наредна дан или два, те и упозорио да број заражених расте око 20 одсто на недељном нивоу, што није забрињавајуће сада или следеће седмице, али ће бити итекако забрињавајуће за месец и по дана.

Упитан да ли Србија може да прати Француску или Грчку по питању обавезне вакцинације за поједине категорије становништва, или ће можда дигитиални сертификат бити потребан за улазак у клубове, биоскопе, позоришта, Вучић је приметио да је Немачка покушала нешто слично што и Француска, па одустала због људских права.

"Имамо Устав у којем су сви равноправни. Како да кажем било коме, шта год мислио, а поборник сам вакцинације, да можете да уђете у шопинг мол ако сте вакцинисани, а не можете ако нисте? Како онда да одбраним Устав, иако не кријем шта мислим о онима који не желе да приме вакцину", упитао је Вучић.

Није то тако једноставна ствар, констатовао је председник.

Вучић је навео и да је последњих дана више људи вакцинисано, око 5.000 дневно, што, наравно, није довољно.

"Слаба је вакцинација, од Тутина, Сјенице, Новог Пазара, то су као црне рупе до Лајковца, Мионице, Уба. Не знам шта је у питању, можда ни ми нисмо добар посао обавили", рекао је Вучић.

Како је рекао, расту бројеви заражених, око 20 одсто на недељном ниову у последњих неколико седмица, што није забрињавајуће ове или следеће недеље, али биће за месец и по дана.

Тим пре, подсећа, што крећу фудбалске, кошаркашке утакмице, сви хоће слободне хале, а то само убрзава ширење заразе.

"Ако ме питате да ли бих лично био поборник онога што раде Макрон или Мицотакис, да сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор, Устaв", рекао је Вучић.

Он је додао да је страшна неодговорност према свима на онима који се не вакцинишу.

"Колико функционера имамо који се нису вакцинисали, а данас сам замолио једног министра да се сутра вакцинише... А, они који соле памет сваки дан о свему, поборници су најнеодговорнијих теорија само да би добили глас, а ја то нећу да радим", рекао је Вучић.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести