Вучић почео консултације о мандатару нове владе У ТОКУ РАЗГОВОРИ С АЛБАНЦИМА

Председник Србије Александар Вучић започеће данас консултације о кандидату за председника владе, а први састанци планирани су са представницима изборних листа Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери и Руска странка - Слободан Николић.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Консултације ће бити одржане у згради Генералног секретаријата председника Републике, а представници листе Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери позвани су на разговор у 8.30 часова.

Консултације са Руском странком заказане су у 9.45 сати, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Фото: Vlada Srbije

Вучић је у уторак најавио да ће од понедељка, 26. фебруара кренути у консултације о формирању владе у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.

- Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара - рекао је Вучић.

Поред представника Српске напредне странке, која је освојила и највише, 129 посланичких мандата на изборима 17. децембра, на Андрићев венац ће сигурно доћи и представници Социјалистичке партије Србије, која има 18 мандата.

Пауновић: Очекујемо позив и спремни смо на разговор

Заменица шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић рекла је раније за Тањуг да очекују позив и да ће на консултације ићи председник (странке) Ивица Дачић.

- Очекујемо и спремни смо на разговор о будућој сарадњи и приоритетним питањима која су од виталног значаја за грађане и државу Србију - рекла је Пауновић.

Вршилац дужности председника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је за Тањуг да ће они ићи на разговоре када стигне позивница и да ће се, како је најавио, огласити после консултација.

Љепојевић: Не знам ко ће ићи на консултације

Синиша Љепојевић са листе "Ми - глас из народа", која се у међувремену поделила, одговорио је да не зна ко ће ићи на консултације.

Србија против насиља не иде на разговор

Од представника листе "Србија против насиља" стижу поруке да они неће ићи на консултације код председника Вучића, јер сматрају да је њихово учешће, како је рекао Павле Грбовић из Покрета слободних грађана, у овом тренутку бесмислено.

Са друге стране, најављују да ће наредне седмице чланови коалиције СПН ићи у Брисел, где ће се, како су рекли, састати са представницима Европске комисије од које се очекује да покрене истрагу поводом избора у Србији.

На разговоре неће ићи ни представници коалиције НАДА, што је за Тањуг потврдио председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић.

Председник предлаже скупштини кандидата за премијера

Према Закону о председнику, председник предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе кад год се бира нова Влада.

Председник Републике дужан је да Народној скупштини предложи оног кандидата за председника Владе који може да обезбеди избор Владе.

Према Уставу, кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.

Кандидат за председника Владе парламенту износи програм Владе и предлаже њен састав.

Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.

Народна скупштина одлучује о избору Владе у целини, а за њу треба да гласа већина од укупног броја народних посланика.

Ко има колико посланика

СНС - 129 посланика

"Србија против насиља" - 65

СПС - ЈС - 18

Коалиција НАДА - 13

"Ми - Глас из народа" - 13 посланика

СВМ - 6

Уједињени за правду, Усаме Зукорлић - 2

СДА Санџака, Сулејман Угљанин - 2

Руска странка - 1

Политичка борба Албанаца се наставља, Шаип Камбери - 1

Дневник, Блиц

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести