Вучић: Полицијски час од четвртка у 18 сати до суботе у пет ујутру

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће сутра на Кризном штабу, заједно са премијерком Аном Брнабић, изаћи с предлогом да забрана кретања почне од четвртка у 18 до суботе у пет ујутро.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Вучић је, на РТС-у, објаснио да се том мером жели добити дан и по који су важни, како би дошли до пет до седам дана заредом са растом инфекције испод пет одсто, како кажу стручњаци.

Јер, када будемо то имали, бићемо близу да зараза изгуби снагу, подвукао је он.

Казао је да ће овај пут забрана кретања бити двоструко краћа него што се очекивало.

Истовремено је најавио да неће бити забране за пензионере, који ће у петак моћи да буду цео дан на улици, а не само после 18 часова.

Од суботе, додао је, биће поново све као и до сада, слободно кретање до 18 часова за све, а потом само за пензионере, додајући да ће за викенд важити правило као и за радни дан.

Вучић је подвукао да ће се то све спроводити уз додатно правило на којем инсистира епидемиолог Кон, а то је забран окупљања више од пет људи.

Окупљање више од пет људи биће прекршај, поручио је он.


Следеће недеље могуће укидање ванредног стања

Не бих искључио могућност да ванредно стање буде укинуто крајем следеће седмице, а то значи и укидање полицијског часа, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић у емисији на РТС-у.


Вучић је истакао да се бројке крећу у добром смеру, рекавши да, процењује, на основу бројки од после подне, да ће сутра бити на четири или ниже.

Указао је да се од понедељка иде на отварање кафића и ресторана, и да Србија почиње да живи и ради.

Наш предлог је због тога рационалан, јер како да кажемо људима да отварају кафиће, а да не могу то да припреме, а сада ће имати и суботу и недељу за припрему, објаснио је он.

Вучић је казао да ће с тим предлогом изаћи пред Кризни штаб, иако влада може сама да донесе одлуку, али му је важно да се струка с тим сложи.

Иначе је казао да је то нешто сто је струка и тражила.

Подсетио је да је од почетка говорио да ће слушати струку, и да је увек питао Кона, Кисић-Тепавчевић, да је Стевановић био увек за најжешће мере, јер он ради са болесницима и волео би да буде све време карантин, јер не жели да види људе на респиратору.

Указао је да је др Несторовић имао нешто другачији став, и да није било једногласје на састанку два кризна штаба, јуче ујутру, због чега су он и премијерка сада свој предлог ставили на папир.

Могли смо да донесемо одлуку, јер ми то доносимо. Не бежимо од одговорности, али захвалан сам лекарима и желимо да одлуке буде донета на Кризном Штабу, објаснио је он.


Купили смо око 1.000 респиратора

Вучић каже да је Србија купила око 1.000 респиратора, да је у земљу стигло 675 клиничких респиратора и да је још 375 у магацинима у НР Кини који чекају транспорт.

Он је рекао да је Србија у једном моменту наручила 3. 000 до 3. 500 респиратора, јер их није било могуће купити.

Верујем да ћемо имати 1.500 клиничких потпуно нових респиратора, рекао је председник и додао да ће они бити на располагању за све друге болеснике, да Србија гради ове болнице, гради се КЦС, нова Инфективна клиника.

Упитан да ли ће Србија продавати респираторе, председник је рекао да неће.

Напомиње да су у последњих неколико година реновиране болнице које се данас користе за збрињавање ковид пацијената, а остаће такође на располагању за све пацијенте.


Казао је да је предлог оно с чим ће бити сви задовољни, јер је урађено што је струка тражила.

Уједно је рекао да сви сада знају како би решавали ситзацију, пошто су сви и стручњаци у фудбалу и сада постали експерти за корона вирус.

У почетку су лекари били звезде које спасавају, а када је опасност била мања кренула је хистерична кампања против њих, навео је Вучић.

Урадили смо добар посао

Председник Србије је поручио да су се надлежни у земљи све време борили за живот у Србији, дали су све од себе и направили велики посао у борби против Ковида 19, а повратак нормалном животу, истиче, највише зависи од саме болести и одлуке лекара, као и до сада.

Повратак нормалном животу не зависи од мене, зависи од болести, од заразе, од одлуке лекара, рекао је Вучић на РТС.


Ничег важнијег од здравља деце

Председник Србије каже да је током претходних недеља, колико траје епидемија вируса корона у Србији, пре свега због онога што му се десило на личном плану, схватио колика је вредност здравља и да нема ничег важнијег од здравља деце.

Радио сам даноноћно. Али сам на личном плану схватио колико је важно, да нема ничег важнијег, него да вам деца буду здрава, рекао је Вучић за РТС и поделио како се и сам осећао када је сазнао да је његов син оболео од Ковида 19.

И оне ноћи када сам сина водио у болницу… Рукавице, маске… Када је он имао температуру, виши притисак, био је уплашен… Пожелео сам да мене нема, само да њему буде добро, казао је председник.

Казао је да је тада схватио колика је вредност здравља, јер је изгубио и друга, који је млађи од њега пет година.

На питање да ли је помислио да је и сам угрожен, каже да не брине за себе, али да је те вечери, када му је син отишао у болницу, “није знао шта би са собом”.

Онда схватите колико је здравље важно и да то не потцењујете, додао је.

Зато ће, каже, убудуће још више да води рацуцна о здравственим објектима, повећању плата лекара, како би се сачували животи људи.


Вучић је приметио да је данас у Србији популарно да се говори о шведском моделу, либералном, те запитао - да ли би се тако говорило да у Србији има, пропорционално, 3.000 или 3.500 мртвих.

Да ли бисте тада рекли да нисмо заштитили животе? Рекли бисте, констатовао је председник Србије.

Он је истакао да су се надлежни трудили да заштите животе, пре свега, наших родитеља, који су најугрожнији.

Успели смо то озбиљним и одговорним понашањем, рекао је Вучић.

Према његовим речима, многи у земљи, осим нарушавања комформизма, нису могли да виде како велика криза изгледа, јер није туча у продавницама, нема веће несташице маски…

Добар посао смо направили, што, разумем да нико никад неће хтети да каже, подвукао је Вучић и подсетио да је Србија кренула у сопствену производњу хлорокина, алкохола, квасца…


Србија завршила први квартал с плус пет одсто БДП-а

Србија је први квартал 2020. завршила са растом БДП-а од пет одсто, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић истичући да је у то ушло и 18 дана марта, без икаквог рада.

Вучић је истакао да је то екслузивана вест и да би имали раст БДП 6,2 одсто у првом кварталу да није било епидемије.

Имали смо у првом кварталу плус пет одсто раст БДП, а не минус пет одсто, што је вероватно највећи раст у Европи или међу прва два у Европи. Дизали смо се као ракета и онда је дошла корона и у тој корони све што смо радили раније као озбиљни људи - наше јавне финансије су биле спремне да приме удар и примили смо га, казао је.

Вучић је нагласио да ћемо изаћи из кризе јачи и много боље него све друге земље Европе.

Бићемо у пве три земље у Европи по стопи раста, а борићемо се да будемо први. То сте пре могли само да сањате за Србију у економији, а да није кошарка или ватерполо, додао је Вучић.


Желим људима да кажем - нико од нас није садиста и није желео да мучи људе, хтели смо да сачувамо земљу, пре свгеа, родитеље. Успели смо у највећој мери, рекао је Вучић.

Додао је и да је на почетку увек велики страх, али да кад људи преживе - нико неће да призна да је то зато што смо имали добре мере, већ је то, каже, подразумевајуће, а за све што недостаје у животу, мора да се пронађе кривац.

Разумем то, и потребе и нестрпљење људи. Али, нестрпљивост нам сада није савезник, упозорио је Вучић и указао да се у неким земљама у окружењу, када су прерано попустили мере, болест вратила у већем обиму.

Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Устав није прекршен, у скупштини смо и онда имали већину

Вучић је изјавио да је сигуран да Устав Србије није прекршен тиме што Народна скупштина није увела ванредно стање пре месец и по дана, подсећа да је у скупштини и тада постојала већина за такву одлуку, те истиче да је то учињено како би се сачувала земља и животи људи.


„Лупање у шерпе" делом политички протест, делом незадовољство ограничењима

Вучић је изјавио да не жели да мења политику везану за спречавање ширења вируса и спасавања људских живота због “ударања у шерпе” и “звиждука”, већ ће наставити да поступа по препорукама лекара и радити оно што је најбоље за Србију и грађане.

Вучић је оценио да је “лупање у шерпе” делом политички протест, на који позивају поједини представници опозиције, а делом незадовољства људи мерама ограничења, који кажу: “Вучићу, ти си нас затворио, пусти нас напоље”.

Оно што ме боли јесте што су лекари изгубили примат, јер ови људи почињу са ударањем већ у 20.02 часова, јер им је много важније колико ће мени да звижде, а не колико ће да подрже своје лекаре. Тиме су показали да их јединство никада није занимало, а политички лидери који су то организовали показали су сву своју неодговорност и ништа друго, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише како разуме поруку оних који “лупају у шерпе”, а не подржавају његове политичке противнике, већ то чине из незадовољства због донетих мера, Вучић је одговорио да он верује струци.

Мој посао је да будем лидер, а лидер није онај који прати свачију жељу. Мој посао је да донесем најбоље мере за грађане Србије, нешто имам повољнију позицију да видим све аспекте, функција ми то дозвољава, имам више информација и мој посао није да слушам већину људи, већ је мој посао да урадим оно што је најбоље за нашу земљу, поручио је Вучић.

Каже да он нема проблем са тим да му људи “звижде” или “гађају”, наводећи да због тога никада није “кукао и плакао”, а да је то показао и тиме што је онда када су учесници протеста окупирали зграду РТС-а и зграду Председништва он, подсећа, гостовао у емисији и ишао на посао.

Радим часно и поштено, борим се за Србију, нагласио је Вучић.

Истиче да је ово за њега био један од лично најтежих тренутака на функцији, поготово што је на личном плану изгубио много пријатеља због корона вируса, а борио се да сачува животе грађана и онда када му је било “тешко из личних разлога у појединим моментима”.

Немам никакву грижу савест и урадио сам све што је било могуће и веома сам поносан на ту борбу и те резултате, подвукао је Вучић.


Он је указао да ни тада, као ни сада, није било никаквих политичких проблема ни да скупштина донесе одлуку о увођењу ванредног стања, али је, каже, та одлука донета како би се хитро реаговало, сачувала земља, посланици и запослени у парламенту, као и да би се показало колика је озбиљност ситуације.

У сваком случају, каже, поштоваће се став Уставног суда по том питању.

Вучић је за РТС рекао да је пре увођења ванредног стања постојала дилема на који начин то да се уради, али да није било дилеме да је потребно увести ванредно стање, а не ванредну ситуацију, између осталог и због тога што је војска постављена да чува границе, мигрантске центре, као и због других ствари.

Не доводи се у питање да ли је било потребно ванредно стање, већ се поставља питање да ли је било потребно у Скупштини Србије или не, рекао је Вучић.

Он је затим прочитао члан 200 Устава Србије, наводећи да је сигуран да закон није прекршен, јер постоји уставна могућност каква је примењена.

Поштоваћемо пресуду Уставног суда јер има стотине жалби и рећи људима да смо погрешили, ако то суд пресуди, рекао је Вучић.

Он је навео да би у парламенту, на почетку епидемије, морало да буде 500 - 600 људи током заседања и да је то био велики ризик, и то у тренутку, 13, 14. и 15. марта, када је требало хитно реаговати с набавком медицинске опреме, снабдевањем продавница...

Шта бисте ви рекли да смо имали велики број посланика који имају више од 65 година, шта бисте рекли ко је крив да смо имали пет или десет мртвих, рекао је Вучић.

Он је рекао и да многи његови политички противници критикују потезе власти по свим питањима.

У члану 200 Устава Србије се, између осталог, наводи да, када Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Даље се у том члану наводи да, кад одлуку о ванредном стању није донела скупштина, скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Вучић истиче је то било у време када се убрзано ширила епидемија у Србији, између 13. и 15. марта и када "имамо свакако једног потврђено зараженог посланика" и када нисмо били сигурни како да решимо све проблеме, како да напунимо продавнице, набавимо респираторе и како да изградимо и обезбедимо болнице...

Такође, Вучић каже да је ишао и талас од 400.000 људи који су ушли у Србију.

Председник је запитао шта би други урадили, с обзиром да имамо велики посланика који имају више од 65 година и ко би био крив зашто нисмо искористили законску и уставну могућност да смо имали пет или 10 мртвих.

Додаје да је увек најлакше бити генерал када битка прође, као и да се власт руковидила интересима и тих људи.

Ми смо имали већину тада, као што смо је имали и данас у скупштини и нисмо имали никаквих политичких проблема, али смо то урадили да би сачували своју земљу и те људе, казао је.

Нико од нас не каже да је безгрешан, додао је Вучић истичући да је урадио све што може да заштити народ.

Погледајте сад последњих дана, када смо све успели да ставимо под контролу, нисмо успели животе старих људи, казао је он и додао да су пре умирали и млади који су примили заразу из Милана, Лугана и слично, пошто је било ту и хроничних боленицак, док данас углавном умиру стари људи.

Вучић истиче да се поноси што су спашени животи наших грађана.

У току је велика политичка борба на коју нећу да одгооврам док се не заврши ванредно стање, поручио је он.

Каже да се поноси са три ствари које смо урадили: нисмо слагали о броју мртвих за разлику од неких на западу где су слагали да су смањили 60 одсто број мртвих.

У Србији, како каже, у прва три месеца ове године умрло 26.017, а прошле године 27.398, дакле за 1.381 лице је мање умрло у прва три месеца 2020. године, него у прва три месеца прошле године.

Људи су се чували, више бринули о свом здрављу и имунитету и мање излазили и угрожавали своје здравље и друго. Само сам хтео и на овом примеру да покажем колико је важно и колико смо бринули о људима, истакао је Вучић.

Друга ствар је, додаје, економско подизање Србије.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести