Вучић: Политика вешала, прошлости неће победити политику будућности

ОПОВО: Председник Александар Вучић поручио је данас, током посете Опову, да политика вешала и политика прошлости неће победити политику будућности.
Vučić u Opovu Foto: Tanjug/video/N. Dilparić
Фото: Tanjug

Он је у разговору са мештанима, испред Дома здравља у том месту, рекао да се брине о Опову, као и о целом Јужнобанатском округу и истакао да је за тај крај потребна још једна фабрика.Додао је да зна свако село и проблеме сваког села у оповској општини и да брине о њима.

"Немојте да бринете и да се секирате када видите да има оних који нису одговорни, а који би да нас врате у прошлост. Политика вешала и политика прошлости никада неће победити политику будућности?", поручо је Вучић и захвалио на величантсвеном дочеку коју су му мештани приредили испред Дома здравља.

Председник је навео да је општина Опово била задужена 105 милиона динара, а да су данас дугови спуштени на 70 милиона, али и истакао да није задовољан ни ониме што је урадила садашња власт, јер то још увек није довољно.Истакао је да се у претходном периоду радило на побољшању услова за најмлађе и најстарије, а планови су и да се ради на заспошљавању, што је за најнеразвијенију општину у Војводини најважније.

"Бринемо о Опову, као што бринемо о целом Јужнобанатском округу", подвукао је Вучић.Он је нагласио да ће се радити на томе да се брзо заврши пут до Дебељаче.

"Са радовима на том путу се кренуло 2011. године, али, видели сте, изгубљени су милиони динара, вас грађана Опова и других грађана Србије. Сада је више него крајње време да то завршимо", казао је Вучић.

Истакао је да ће бити изграђен аутопут Београд-Зрењанин и Зрењанин-Нови Сад, чиме ће, како каже, грађани Опова бити боље повезани и са Зрењанином и са Београдом, а много ће значити и за довођење инвеститора."То ће значити да људи овде могу да остану и планирају своју будућност", нагласио је председник.


Председник Србије у фабрици печурака у Ковину

Вучић је посетио је данас фабрику за производњу и прераду печурака "Delta Danube" у Ковину, настављајући обилазак Јужнобанатског округа, у оквиру кампање "Будућност Србије".

Председника су испред фабрике, дела индонежанске "Bawazir Group", који је у Ковину отворен 2016. године, сачекали генерални директор "Delta Danube" Сунил Мамгаин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и председница општине Ковин Сања Петровић и радници.

Према речцима Мамгаина, у Ковину се дневно производе шест тона печурака које се извозе у Русију и Холандију.

Фабрика, која има 230 запослених, има два погона са по 20 просторија за узгајање печурака, као и погон за сортирање, замрзавање и паковање шампињона.

Индонежанска компанија је у погон у Ковину до сада уложила четири милиона евра.

Вучић ће посету Ковину наставити обиласком Установе за спорт Ковин где ће се састати са спортистима Јужнобанатског округа.


Подсетио је на инвестицију ЗТФ која је дошла Панчево, а која ће значити и за Опово, и додао да му је на тој инвестицији честитала чак и канцеларка Немачке Ангела Меркел."То је капитална инвестиција која ће запошљавати људи и моћи ћете да видите колико ће промена донети у цео Јужнобанатски округ", казао је Вучић.

Председник Србије данас је наставио кампању "Будућност Србије" обиласком Јужнобанатског округа, а прва тачка је Опово, где га је испред Дома здравља дочекао велики број мештана.

Посету ће наставити обиласком дела изграђеног пута Опово - Дебељача, а затим ће посетити и Банатско ново село, Вршац, Белу Цркву, Ковин и Пначево.Вучић је кампању "Будућност Србије" започео у четвртак дводневном посетом Пчињском округу.

Како је раније најављено, у оквиру кампање председник ће обићи 29 округа како би грађанима представио шта је до сада урађено, какви су даљи планови, али и да би чуо који су њихови проблеми.

Вучић обишао део пута Опово-Дебељача

Председник Србије Александар Вучић обисао је данас у оквиру посете Јужно-банатском округу, део изграђеног пута Опово-Дебељача.

Изградња локалног пута Опово-Дебељача започета је 2011. године али су првобитно урађени радови, односно посипање туцаником у дужини од око четири километара, потпуно пропали па се радовима на путу поново приступило 2017. године.Тада је урађена и нова пројектно-техничка документација која је предвидела фазе у изградњи пута укупне дужине 12,6 километара. 

Фото: Вучић обишао део пута Опово-Дебељача фото: Танјуг/видео

Пут омогућава бољу повезаност општина Опово и Ковачица, што је веома значајно и за повезивање са Београдом, приближавање аутопуту и аеродрому.У септембру 2017. започета је и последња фаза асфалтурања овог пута.Носилац радова на путу су Општина Опово, уз подршку Покрајинске владе и Управе за капитална улагања АП Војводине.

Вучић је претходно обишао Дом здравља у Опову где је истакао да је више него крајње време да се тај пут заврши а том приликом је најавио и да ће се градити аутопут Београд- Зрењанин и Зрењанин Нови Сад.Посетом Јужно-банатском округу Вучић је наставио кампању "Будућност Србије".

Вучић са пољопривредницима у Банатском Новом Селу

БАНАТСКО НОВО СЕЛО:  Председник Александар Вучић посетио је данас газдинство породице Максимовић у Банатском Новом Селу, а након тога почео разговоре са пољопривредницима тог краја.

Породица Максимовић је председника дочекала на традиционалан начин, уз погачу и со.

Газдинство породице Максимовић, које се простире на близу 500 хектара земљишта, поседује 380 грла стоке, а годишње произведе око 750.000 литара млека.Прододица се од 2003. године бави узгојем стоке.

Власници најављују проширење капацитета за 150 јунади у тову.Са председником Србије су и председник покрајинске Владе Игор Мировић, министар пољопривреде Бранислав Недимовић и градоначелник Панчева Саша Павлов.

Вучић је претходно посетио општину Опово, где је обишао Дом здравља и део изграђеног пута Опово-Дебељача. Посету Јужнобанатском округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", наставиће обиласком Вршца, Беле цркве, Ковина и Панчева.

Фото: Вучић у домаћинству породице Максимовић у Банатском Новом Селу Фото: Танјуг/видео

Вучић у селу Глогоњ:Јабуке, Смоки и селфији

Председник Србије Александар Вучић наставио је данас кампању "Буцухност Србије" посетом јужнобанатском округу, а на путу до Новог Банатског села, где је разговарао са пољопривредницима, направио је паузу и свратио у једну радњу у селу Глогоњ и купио јабуке и смоки. 

"Јабуке и Смоки за напоран дан - председик у маркету Стоилковић у селу Глогоњ", објављено је на званичном инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

Вучића су испред маркета сачекали грађани, а неки од њих су искористили прилику да са председником направе селфи.

Председник Србије данас обилази Панчево, Ковин, Опово, Вршац, Белу цркву и Банатско ново село. 

Кампању "Будућност Србије" Вучић је започео 7. фебруара, обиласком трасе Коридора 10 у Грделичкој клисури, у склопу дводневне посете Пчињском округу .

Вучић у ИТ компанији "HITeam" у Вршацу

ВРШАЦ: Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Вршцу ИТ компанију "HITeam", у наставку обиласка Јужнобанатског округа.

Председника су испред компаније дочекали градоначелница Вршца Драгана Митровић, власник "Е-смарт систем" Горан Вељовић и директор фирме "HITeam" Дејан Танасијевић.Вучић је са домаћинима обишао објекат и погледао филм о раду компаније и њиховим будућим плановима.

Према речима Танасијевића, годишњи промет компаније је 1,5 милиона евра, а у њој је запослено 23 људи.Компанија "HITeam" је у Научно-технолошком парку у Вршцу прошле године отворила производно-пословни објекат за производњу информатичке опреме, као и први еколошки "Дата центар" у Србији. 

Фото: Вучић у ИТ компанији " HITeam" у Вршацу Foto: Tanjug/video

Изградња тог објекта у Вршцу поцела је у септембру 2015. године, на површини од површине 1.772 метара квадратних.За изградњу објеката, компанија "HITeam" је од Покрајинске владе добила кредит од 20 милиона динара.

Фирма има уговор о дугорочној пословно-техничкој сарадњи са аустријском компанијом "Schrack thecnic", која планира да производе из вршачког погона извози у Русију.

Власник "HITeam" компаније је "Е-Смарт систем".

Вучић:Влада враћа субвенције на гориво за пољопривреднике

ВРШАЦ: Председник Србије Александар Вучих најавио је данас да ће Влада Србије у четвртак донети одлуку о враћању субвенција на гориво за пољопривреднике. 

Вучић је рекао да је одлучено да се врати мера субвенционисања приликом куповине горива за пољопривреднике и да ће ту одлуку усвојити Влада Србије у четвртак.

Председник је, обраћајући се грађанима Вршца, обећао да ће држава у наредном периоду још више подржавати сектор аграра и улагање у пољопривреду.

Вучић обишао постројење за снабдевање водом Вршца

У оквиру кампање „Будућност Србије“ председник Александар Вучић обишао је постројење за прераду воде за град Вршац, које се налази у насељеном месту Павлиш, које је на истоименом изворишту подземне воде.Постројење снабдева водом град Вршац и два сеоска насеља, а план је да се у наредних пет година изврши повезивање још десетак сеоских насеља.

Фото: Вучић обишао постројење за снабдевање водом Вршца Фото: Танјуг/видео

Капацитет је 200 литара у секунди, плус резервних 100, а у постројењу се из сирове воде уклањању амонијак и манган.Изградња постројења почела је у марту 2016.године и завршена је крајем 2017., док је сам пројекат започет 2014.

Пројекат је реализован у оквиру програма влада Немачке и Србије, преко кредитне линије KfW банке, а инвестиција је у вредности од шест милиона евра.Од укупне суме јавно комунално предузеће „2.октобар“ уложило је 60 одсто преко кредита, док је 40 процената донација немачке владе.

Вучић:Ђилас бира речи за уши оног коме се обраћа

ВРШАЦ:  Када водите одговорну политику онда не морате да имате двоструку политику и да "бирате уши" оног коме се обраћате, као што то ради Драган Ђилас, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање о Ђиласовој изјави у Бриселу да је за време његове, Вучићеве, власти порасла популарност Русије у Србији. 

"И зато немате ниједан њихов став ни о КиМ, ни о ЕУ, нити о Русији и било чему другом", рекао је Вучић.Председник је додао да се на ту Ђиласову изјаву насмејао.

"Јер, када идем код Руса, говоре Русима да сам велеиздајник који ће да изда Косово које би Русија бранила, а када идем на запад - кажу да сам ја крив зато што Русија има највећу популарност у историји Србије до сада".

Фото: Александар Вучић у Вршцу Фото: Танјуг

Вучић истиче да то само говори да Ђилас нема политику, да ''бира уши'' оног коме се обраћа и ништа друго не ради.

"Моја политика је да у Москви кажем да хоћемо пријатељске и братске односе али да смо на путу ка ЕУ, а ЕУ да смо ми на путу ка ЕУ, али да никад нећемо уводити санкције Русији и да нећемо у НАТО. И то је једна политика и свачије уши то могу и треба да чују", рекао је Вучић.

Нагласио је да је иако је Србија на европском путу од Владимира Путина, који је најснажнији руски председник у послеђних неколико деценија, добио највиши орден Александра Невског који је неки Србин добио у последњих 105 година.

"Зато што поштују председнике и лидере који су независни и који самостално доносе одлуке без притиска са стране и који знају како да чувају назависнсоти своје земље", рекао је Вучић и додао да због свега тога Ђиласова изјава није посебно чудна.

Председнику од ученика сат направљен 3Д штампачем

ВРШАЦ: Ученици средње стручне школе "Никола Тесла" у Вршцу поклонили су данас сат направљен 3Д штампачем председнику Александру Вучићу, током његове посете тој образовној установи.Вучића је током посете школи посебно заинтересовао 3Д штампач, а ђаци су му објаснили како то ради и поклонили му и сат направљен тим уређајем.

Фото: Александар Вучић са ученицима средње стручне школе "Никола Тесла" у Вршцу Фото: Танјуг

Председник се захвалио и рекао им да је поносан на њих и срећан што имају знање о новим технологијама.Том приликом, председник је на поклон добио и шах од члана Градског већа и бившег ученика те школе Бобана Богосављевића, иначе шаховског велемајстора.

Пре посете Вршцу, Вучић је обишао и пољопривредно газдинство Максимовић у Банатском Новом Селу, месту у којем заједно и складно живе Срби и Румуни.Тамо је на поклон добио књиге на српском и румунском језику.

Вучић: Промене доносе бољитак и останак грађана

БЕЛА ЦРКВА: - Председник Александар Вучић рекао је, у обраћању грађанима у Белој Цркви, нагласио да не постоји ништа важније него да се у то место доведу нови инвеститори, како би се запослили млади и видели своју будућност у домовини.

Он је истакао да је уверен да људи у Србији већ сада осећају, као и да ће тек осетити да промене доносе бољитак и више новца у новчанику, и да ће то допринети да се грађани не исељавају у иностранство. 

„Успели смо да обезбедимо уређеност јавних финансија, и успећемо да повећамо плате и пензије. Још веће повећање очекујемо ове године. Мислим да је то нешто што ће моћи да сачува добр део људи да остану“, казао је он. 

Фото: Александар Вучић обишао Специјалну болницу за плућне болести "Др Будислав Бабић" Фото: Танјуг

Вучић је додао да Србија не може да "прати" немачке плате, али и додао:

„Међутим, код нас неке ствари нису тако скупе као у Немачкој. Тако је струја далеко јефтинија него у Немачкој“. Указао је да је држава спремна да уложи и више новца у туризам, односно у језера у околини тог места.

Највећи проблем здравства одлазак лекара и, посебно, сестара

БЕЛА ЦРКВА:  Председник Александар Вучић изјавио је данас поподне да је Србија 2012. године била најгора у Европи, према индексу који мери стање у здравству у ЕУ, док је данас боља од осам земаља.

Током обиласка болнице за плућне болести у Белој цркви, Вучић је, упитан колико је уложено у здравство од 2014. године, рекао да су набављене нове медицинске машине - од гама ножа, акцелератора, као и да су реновирана одељења и целе болнице у Србииј.

"Без обзира на све то, много се секирам, јер колико год да улажете увек наиђете на нешто што није обнављано деценијама и што личи на ''шупу и рупу'', а не на дом здравља", рекао је Вучић.

Он је истакао да је највећи проблем у здравству то што земљу напуштају лекари и, посебно, медицинске сестре.

Да би се то зауставило потребно је повећати плате медицинским сестрама и лекарима и то тако да буџет то издржи, указао је председник.

Упитан да ли држава има у буџету довољно новца за то, Вучић је казао да се увек остави нешто више новца због евентуалних елементарних непогода или поплава, како би се могло интервенисати.

"Дакле, имамо, али потребна су нам већа повећања, 30 одсто да увећамо да би људи били мотивисани да остану овде", казао је Вучић.

Додао је да, када би лекар специјалиста имао плату од 2.200 евра, онда не би "јурио" у неку европску земљу, те констатовао да су за то потребна много већа повећања.

Како каже, уколико би драстична повећања била у медицинском сектору, у другом делу јавног сектора би се одмах побунили и питали зашто нема повећања и тамо, те додаје да не може да објасни и каже да је у свету већа потражња за медицинским радницима, него за, на пример, секретарицама у јавном сектору.

Каже и да би толико повећање у јавном сектору довело до разарања приватног сектора и економије, као што је било 2008. године.

"То је врзино коло у којем морамо пажљиво да се понашамо, да јачамо нашу економију и уз јачање економије, да радимо на томе", рекао је Вучић.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести