Вучић: Неки би и данас да улажу у мржњу и смрт, ми у будућност

БЕОГРАД: Слобода и незавиност немају цену и обећавам да ћемо их чувати без обзира не све притиске, поручио је председник Србије Александар Вучић приликом полагања венца на спомен обележје на стратишту у Јајинцима, где се одржава државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада страдалих у Другом светском рату. 
vucic jajinci
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Јајинци су били једна од најстрашнијих фабрика смрти у Европи, која је радила по “страшној” рутини - доручак, ручак, вечера, спавање, стрељање, рекао је председник и подсетио да су ту довођени Срби, Јевреји, Рими, сви други који мисле другачије, сваког дана у јаме је бацано по 300 људи. 

И данас знамо шта је нацизам, захваљујући и Јајинцима, Јадовну, Пребиловцима, а то је дугорочно “инвестирање” у мржњу. Морамо да се сећамо и да се подсећамо на количину смрти која је овде произведена, поручио је и додао да добро памтимо, да заборавити не смемо, као што не смемо ни стати на путу за богатију и срећнију Србију. 

Како је рекао, “стојимо овде и само нас свест може одвојити од застрашујућег понављања историје и фарсе и некога ко хоће поново да инвестира у мржњу и смрт”.

Ми хоћемо да инвестирамо у живот и будућност; у договоре, размевање, мир и рад који тај мир обезбеђује, рекао је председник Србије.

Државној церемонији присуствују и председница Скупштине Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, министри у влади, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије, представници Града Београда и општине Вождовац.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Скупу присуствују дипломатски и војно-дипломатски представници више од 20 држава, представници Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, Удружења логораша, СУБНОР-а Србије и велики број ратних ветерана.

На комеморацији су и некадашњи заточеници логора смрти у окупираној Европи током Другог светског рата, потомци страдалих, представници бројних установа културе, науке, образовања и уметности, ученици београдске основне школе из Јајинаца, као и велики број грађана Београда и читавог низа градова и места у Србији.

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи, Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.


Милановић: Злочине у НДХ прогласити геноцидом

Време је да се злочини у НДХ назову правим именом, геноцидом и да скупштина Србије на ред стави декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима како би жртве добиле поштовање и саосећање које је до сада изостало, рекао је данас преживели логораш и председник Удружења логораша и потомака “Јасеновац” Славко Милановић. 

Он је на комеморацији рекао да Србија има историју “богату” ратом и да је стекла статус страдалог народа.

Милановић је навео да је Београд током рата имао највећи број логора, као и да је у Јајинцима највише жртава стрељано. 

Злочинци нису правили разлику између младих и старих, болесних и тек рођених, наводи Милановић и додаје да су се тркали у својим зверствима.

Данас о томе говоримо да се не понови, рекао је Милановић и додао да су Усташе биле међу нацистима познате по својој бруталности наводећи као пример једини дечији логор у Сиску. 

Зато ми данас гласно говоримо, иако би само ћутали или вриштали од бола. Морамо учинити све да нацизам остане у прошлости, зато се морамо сећати сваке жртве, да се не понови, рекао је Милановић.

Он је истакао да су се Срби у Другом светском рату супроставили фашизму, али да та борба никада не сме престати како се свет поново не би довео на руб пропасти. 


Жртве су окупатори доводили из концентрационих логора на Бањици и са Сајмишта.

Велики меморијални парк у Јајинцима у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20. годишњице уласка партизанских снага у Београд.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести