ВУЧИЋ ПОРУЧИО: Избори у Београду 2. јуна! У наредних неколико дана листа „Србија не сме да стане“ доставиће име МАНДАТАРА за састав нове владе

БЕОГРАД: Београдски избори биће 2. јуна, сви остали у законским роковима, највио је вечерас Председник републике Александар Вучић у директном обраћању јавности.
v
Фото: Ilustracija/Printscreen/RTS

Моје идеја је следећа, да имамо београдске изборе 2. јуна и ти избори ће бити одржани 2. јуна, јер су се моји пријатељи са том идејом сагласили, а ја ћу вам рећи зашто. Сви остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима, јер нико не жели да подноси било какве оставке било коме за било шта и то је било једногласно одбијено од стране свих присутних, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је навео да  ће те изборе расписати Ана Брнабић, као изабрана председница скупштине, 3. априла да би био максималан рок 60 дана.

Он је, после састанка са лидерима владајућих странака у Председништву Србије, изјавио да ће листа "Србија не сме да стане" у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе.

Као што знате после успешно окончаних избора 17. децембра у складу са Уставом и Законом о председнику одржао сам консултације са свим политичким странкама и листама које су учествовале и које су то желеле, рекао је Вучић.


Позив МУП-у да рестриктивно тумачи закон о прломени пребивалишта

Вучић је вечерас позвао МУП да веома рестриктивно тумаче закон о промени пребивалишта, посебно приликом промене пребивалишта, односно добијања пребивалишта на територији града Београда до датума закључења изборног списка.

Ово је мој покушај, никога никада нисам позивао или терао да разговарам са неким јер они за разговор нису спремни и знам ја да је ово можда моја грешка. Ана је рекла - то је бацање бисера пред свиње. Ја мислим да је потребно да покушамо да ко год да победи, после тога имамо пуну стабилност, да обавимо све друге локалне изборе на начин на који је то потребно у складу са уставом и законом и да завршимо све приче, рекао је Вучић.

Како је додао, веома је важно да се поштују препоруке ОДИХР-а и о обуци и броју бирача на једном бирачком месту.     


Нажалост три изборне листе од којих је једна мањинска нису желеле да учествују, док сам са свима осталим обавио консултације и у складу са тим прихватио инфромацију листе "Србија не сме да стане", која има већину довољну за формирање скупштинске већине и владе, те да ће ми у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе, навео је председник у обраћању јавности након састанка с л,идерима владајуће коалиције.

Одложићемо конститутивну седницу од сутра за седам дана

Председник Србије изјавио је данас да ће седница парламента бити одложена од сутра за тачно недељу дана, да би се припремили избори потпредседника, председника и свих скупштинских одбора у складу са добијеним гласовима на изборима.

Он је рекао да се то ради како би се скупштина Србије следеће недеље у потпуности конституисала и припремила за избор нове Владе.

Вучић је рекао да је на састанак вечерас позвао оне који су се изјаснили да желе у већину и да би им указао на тешкоће и задатке који су пред Србијом.

Говорили смо и о унутрашњополитичкој ситуацији која је не компликована колико неки желе да је представе, али је важно како се постављамо пред проблемима, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести