Вучић посетио Војнотехнички институт

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Војнотехнички институт, како би се обавестио о степену реализације нових развојних пројеката Института и разговарао са 48 новозапослених инжењера и официра са Војне академије. 
Vučić posetio Vojnotehnički institut Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Обиласку Војнотехничког института, у касарни "Жарково", присуствовао је и министар одбране Александар Вулин.Министарство одбране је раније најавило да ће том институту у новембру 2018. бити уплаћена четири милиона динара за стимулацију, као и да су почела да се улажу средства како би се побољшао материјални положај стручњака у том Институту. 

Војнотехнички институт основан је након ослобађања земље - 3. новембра 1948. године - као Војнотехнички институт Југословенске армије. Једно од приоритетних опредељења те установе било је опремање, развој и модернизација војске с ослонцем на сопствене снаге. 

Они се данас баве истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија. У наоружање Војске Србије прошле године је уведен прототип широкопојасног радио-гониометара „хера”, комплет стрелишне опреме са радио управљањем - УПТМ и прототип огртача војничког маскирног М-12 из комплета личне опреме. 

На завршним испитивањима су били прототип ракетног система „морава” (самоходни ракетни лансер и логистичко возило), прототип модернизованог ракетног система „куб”, прототип аутомобила теренског ФАП 8х8, прототип мултифункцијског упаљача, прототип комплет личне опреме - чизме универзалне, чизме теренске и комбинезон маскирни, прототип микроталасног малошумног појачавача, нулта серија Комплет стрелишне опреме са радио управљањем - уређај за показивање лаких мета, и прототип упаљач тренутно успореног дејства. 

То је највеца војна науцно-истраживацка установа и саставни је део Министарства одбране Републике Србије. Развој наоружања и војне опреме (НВО), као производа високе технологије, главни је циљ деловања ВТИ-а. Циљ је до сада успешно оствариван, јер је током 70 година, колико Институт постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије освојено преко 1.300 средстава НВО. 

При томе, освојене су бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе ВТИ располаже данас са 24 савремене лабораторије. Неке од њих су од медународног знацаја, неке су јединствене на подруцју Балкана, а већина превазилази војни знацај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести