Немачки ЦEТ EФ долази у Панчево и отвара 1.000 радних места

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче да немачка фирма ЦЕТ ЕФ долази у Панчево са инвестицијом од 160 милиона евра. То ће, каже, бити велика ствар за Србију и доносиће огромне резултате.
Pancevo Foto: dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ова компанија ће запослити више од 1.000 људи, најавио је он, након обележавања почетка радова на изградњи Индустријског комплекса " Мајнд парк " у Крагујевцу, а новинарима је рекао да је то најважнија фабрика у последњих пет година у Србији, на чијем отварању је присуствовао. Српски рпедседник је рекао да Немачка, поред тога што је највећи спољнотрговински партнер Србије, постаје најзначајнији послодавац у Србији. Навео је да је тренутно 44.619 радника у Србији запослено у немачким компанијама, а да ће уз инвестиције у Крагујевцу и Панчеву тај број премашити 50.000. Председник Вучић је поручио да за људе у Шумадији почиње другачија и неупоредиво боља будућност, јер је у срце Шумадије дошао " Сименс " – понос немачке индустрије. Председник Србије захвалио је људима из Крагујевца и другим предузећима на реализацији индустријског парка, а посебно амбасадору Немачке у Србији Акселу Дитману на подршци упућеној нашој земљи.

Уочи пута у Немачку изјавио је да и сам позив канцеларке Немачке Ангеле Меркел доста тога значи и поновио да је Немачка за нас најважнији партнер.

- Ангела Меркел је за нас најважнији партнер и то видите и овде у Крагујевцу, по Кромберг Шуберту у Крушевцу који ће запослити 2.000 људи... Ако то људи у Србији не разумеју - онда не знам шта бих рекао – казао је Вучић. Најавио је да " разговори неће бити лаки", откривајући да стално размишља о томе шта и на који начин да каже Меркел, а у циљу да се позиција Србије унеколико поправи, побољша. "Али, они су велика сила, ми смо мали, да ли ћу успети...не знам " рекао је председник.

Одговарајући на питање новинара да разјасни дилему да ли иде код Путина или код Ердогана, каже да је позван да 7. маја оде у Анкару, као и да га је позвао председник Турске Реyеп Тајип Ердоган. Додао је да од председника Русије Владимира Путина није добио позив за посету Русији. То ће, каже, бити велика ствар за Србију и доносиће огромне резултате.

Тренутно је 44.619 радника у Србији запослено у немачким компанијама, а да ће уз инвестиције у Крагујевцу и Панчеву тај број премашити 50.000

Нагласио је да се нада да "Фијат" остаје у Србији. " Надам се да остаје, немам других информација ", рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу.

Фото: Dnevnik.rs


„Све лаж до лажи"

Председник је изјавио да они који говоре да је дао милион долара да би обезбедио телефонски разговор са председником САД Доналдом Трампом полазе од себе, " јер знају какви су лопови по природи ". Замољен да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да је извесном Левандовском дао милион евра или долара да му уговори разговор са Трампом, рекао је да су управо ти људи преко " непостојеће агенције Петровића " својевремено украли новац народу – милион евра. Како је рекао, никада ниједног Левандовског није упознао.

Можда су га, рекао је, " они српски криминалци из кабинета Зорана Заева " прислушкивали, па чули како је са сином разговарао како би волели да оду у Минхен на "Алијанц арену" да одгледају Бајерн и Роберта Левандовског, пољског репрезентативца.

- Никада нисам ниједног Левандовског у животу ни чуо, ни видео. Можда хоћу, али стварно не знам о чему причају... а фудбалера Левандовског бих желео да видим што пре - рекао је Вучић.

Како је рекао, о чему уопште да прича када су његову ћерку помешали са човеком од више од 70 година. " Све лаж до лажи ", закључио је Вучић.


Вучић је указао да ће компанија "Сименс" производити возове и трамваје, те да ће нам бити потребно много инжењера, стручњака, знања и енергије. Возови и трамваји који данас саобраћају у Бриселу производиће се и у Србији, а да бисмо то извели биће нам потребно много обучених радника. Доласком једног од највећих имена немачке индустрије, нагласио је председник, много људи ће добити посао, али и научити шта је тежак рад. Директор свих фабрика шинских возила "Сименс" Урлих Земзек каже да је парк понос за компанију "Сименс", али и за читаву Србију и најавио да ће наставити производњу за трамвајске вагоне. Немачка компанија "Сименс" преузела је управљање над крагујевачком фирмом " Милановић инжењеринг".

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је заједнички пројекат " Мајнд парк " показатељ дугогодишњег партнерства и сарадње Немачке и Србије и подвукао да поред економске подршке, Србија има подршку Немачке и на путу ка ЕУ.

С.Станковић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести