ВУЧИЋ ПРЕДЛАЖЕ ВЛАДИ КОНТРОЛИСАЊЕ ЦЕНЕ НАФТЕ „Морамо да заштитимо народ”

Председник Србије Александар Вучић говорио je о актуелним економским темама.
1
Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Он је подсетио да су пензије порасле 5,5 одсто, као и да је исплаћено 10.000 динара државне помоћи по детету

„Али то код нас није вест, већ је вест да ће бити неког поскупљења за два и по месеца. Биће и оваквих и онаквих ствари, али Србија ће свакако да иде напред”, рекао је он.

Вучић је најавио да ће Србија добити још један ауто-пут.

„На моју велику радост, сада 14. октобра отварамо ауто-пут Рума-Шабац”, рекао је председник Србије.

Председник је позвао све пензионере да се пријаве за пензионерску картицу која доноси бројне погодности.

„Пензије се исплаћују у дан, нема минута за кашњење. Молим пензионере посебно из сиромашних крајева да се пријаве за пензионерске картице. Нама је највећи одзив у урбаним срединама и хвала им на томе. Имаће много погодности када узму пензионерску картицу. Морамо нешто да организујемо. Молим Владу Србије, молим Синишу да размисли и Ану, и Селаковића, да размисле да понудимо тамо где поштари носе пензије да им однесемо пензионерску картицу на кућу. То је у овом тренутку око 400.000 пензионера, од укупно 1.647.000. Они који возе аутомобил имаће попуст на наплати путарине. Имаће попуст у неких 620 објеката. Када носе пензију, могу и картицу. Па могу да понуде, али сад... Компликованије је вероватно нешто. Дајте да пробамо бар да дођемо до 80% пензионера, јер ће имати користи од тога. Добиће они повећање још од 14,8%, то је укупно 21,1%. Добиће 20.000 динара почетком децембра. Дакле, много је важно да узму пензионерску картицу”, истакао је председник Србије.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама који је Влада Србије усвојила почетком септембра предвиђено је да 1. октобра акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета буду веће за осам одсто.

„Сад је дошло до повећања цене акциза. Молим Владу Србије да контролише цену нафте, јер нафта оде у небеса, да нам не би цена нафте сад скочила 9 динара или 10 колико би требало. Молим Владу да одмах колико сутра види како да тај проблем решавамо. Бензин је мање-више под контролом, али нама је негде око 82 одсто укупне потрошње горива, дизел. И због аутобуса, и због војске, и због свега другог, дакле, све нам оде на дизел, а бензин је свега 18-19 одсто. Морамо да гледамо како да заштитимо народ и од инфлације, али и са друге стране како да помогнемо људима да лакше живе и да то повећање плата које следи буде нешто што људи заиста могу да осете”, рекао је Вучић.

(Дневник, B92)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести