Вучић приредио пријем поводом Видовдана и ступања на дужност

БЕОГРАД: Поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике, вечерас је у Палати Србија Александар Вучић организовао свечаност, који ће почети почети уручењем Видовданских одликовања заслужним појединцима и институцијама.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Свечаност је почела извођењем химне "Боже правде", а председник Вучић је у Палату Србија стигао са супругом Тамаром Вучић..

Након уручења одликовања, биће одржан свечани пријем поводом ступања Вучића на дужност председника Републике у другом мандату, који ће увеличати дечији хор, који ће извести песму "Ово је Србија".

Међу званицама, на пријему су премијерка Ана Брнабић, министри у влади међу којима су Златибор Лончар, Небојша Стефановић, Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић, Ненад Поповић, Ратко Дмитровић, Анђелка Атанасковић, Синиша Мали, Вања Удовичић, Бранко Ружић, Зорана Михајловић, Маја Гојковић, Јадранка Јоксимовић, Никола Селаковић.

Свечаности присуствују и некадашњи председник СР Југославије Зоран Лилић, као и бивши председник Србије Томислав Николић, председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, други представници Војске Србије, дипломатског кора и верских заједница.

На пријему су и срспки члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић представници Срба из Црне Горе Андрија Мандић и Милан Кнежевић, градоначелници и председници општина из целе Србије.

Добитници видовданских одликовања, такође присуствују пријему, а међу њима су глумац Милош Биковић, селектор фудбалске репрезентације Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Светислав Пешић, новинарка Љиљана Смајловић...

Пријему присуствују и многе познате личности из јавног и културног живота Србије.

Видовдан је наша голгота и наше васрксење

"На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности", поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић, додајући да је Видовдан и наша голгота, и васркснуће, морално и духовно.

На свечаности, на којој је уручио видовданска одликовања заслужнима, председник је поручио да већ вековима сваког 28. јуна одговарамо на иста питања - да ли славимо победу или пораз, јунаштво или узалудну зртву, издају или једини могући избор.

“Од генерације до генерације, од политике до политике, одговори се мењају, међусобно се потиру, чцине какофонију симбола и смисла различитих верзија историје, заборављајући да историја може да буде само једна”, рекао је Вучић.

Како је навео, због те чињенице, због те јединствене и једне историје, жели, не да пружи коначне одговоре, јер њих нећемо наћи, већ да каже колико је овај датум важан и колико значи за опстанак државе и будућност нације.

“Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо… без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утпилии у друге народ веће, или расули на ситна племена”, указао је председник.

Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање - и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.

“Увек је, баш на Видован кроз историју, спрски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена”, поручио је Вучић, додајуцих да га је владика Николај описао речима да је:

“Видовдан наша народна голгота, а у истро време наше васкрсење, духовно и морално. Оно је зауставило морално распадање српског народа, дала нам галерију витеза вере, поштења и пожртвовања, која вреди више од галериј емермерних кипова направљених у мирно доба од народа који нису имали своје Косово”.

Вучић је поручио да су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију, културу, исконске вредности, који би неки данас назвали европске, али свакако српске вредности, а не “за малена царство”.

“Видовдан је идеал и морална вертикала, на њега се позивају Доситеј, Вук и Његош у жељи да обједине српство”, рекао је Вучић.

 Вучић уручио Видовданска одликовања
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Александар Вучић уручио је Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама, а орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана, одликован је бивши премијер Јапана Шинзо Абе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангелистичку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.

Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.

За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.

Орден Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.

Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано дечије позориште Суботица.

За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.

Орден карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотека у Дољевцу.

Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликована је Зорана Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаље за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марко Валдер.

За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес, Андреа Бочели.

Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.

За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.

Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ђаковић.

Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.

Златну медаљу за храброст "Милош Обилић" добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић.

Председник Вучић је, у свом обраћању, лауреатима поручио да ће одликовања која носе са собом где год живели, сведочити о

поштовању које Србија гаји према њима, и уједно сведочити о томе колико су волели земљу.

"Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, нове звезде, мит из којег стварамо нове митове, инспирација која рађа нове инспирације. У Видовдану треба да тражимо своју будућност. А ако је неко то схватио, то сте ви. Хвала вам у име те будућности, у име наше државе и народа, и нашег заједничког трајања и држања“, нагласио је Вучић.

Вучевић: Александар Вучић поносито брани боје наше земље

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, присуствовао је свечаној церемонији доделе видовданских одликовања и ступању на дужност председника републике Александра Вучића у другом мандату.

"Наш народ је веровао да се на Видовдан може видети будућност, и ја је испред себе видим - на овај велики дан, присуствујем свечаној церемонији доделе видовданских одликовања и ступању на дужност председника Републике у другом мандату. Александар Вучић поносито брани боје наше земље, баш како су нас заветовали преци и овај свети, велики дан, који је кроз векове пратио нашу земљу. Србија је непоколебљива. Србија се не савија. Србија је поносита. Србија зна своју прошлост и мудро бира своју будућност. Права је срећа што у овако изазовним временима српским државним бродом управља неко ко је свестан Видовдана и његове тежине, човек коме је интерес Србије изнад свега и државник прекаљен у тој, толико захтевној, политичкој арени. Александре, други мандат ће ти бити тежи него први. Желим ти срећу, здравље и снагу да издржиш, а ми, твоји сарадници, учинићемо све да барем мало олакшамо посао и примимо део терета на своја плећа", објавио је Вучевић на свом Инстаграм налогу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести