Вучић: Приштину чекају велика изненађења ако одустану од потписаног

Београд: Председник Србије Александар Вучић поручио је привременим властима у Приштини да поштују споразуме, и да ће их, ако се буду пријавили за чланство у међународним организацијама, чекати велика изненађења.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина
На најаву политичара из Приштине да ће поднети захтев за учлањење у међународне организације казао је :
 
„Они немају појма, не читају споразуме које потписују. Не смеју да се пријаве у међународне организације. Ако се буду пријавили, чекаће их велика изненађења », подвукао је он.
 
Вучић је казао да се том поруком не обраћа политичарима у Приштини, већ њиховим менторима, онима који су им правили такозвану државу.
 
« Ако се не будете држали споразума, ја вас обавештавам - суочићете се са бројним изненађењима, позитивним за српски народ, али не и за вас », нагласио је он не говорећи о детаљима.
 
Србија жели мир, градимо духовно и национално јединство
 
Ранијих година ничему нисмо придавали значај, само смо кукали и говорили да смо у свему најгори, а ми смо желели да ствари преокренемо, да земљу економски извучемо, да свима поручимо да хоћемо мир и најбоље односе са свима, али да Србију више нико не може да гази, рекао је вечерас председник Александар Вучић.
 
“Нас циљ је био да глад, беду и очај који смо наследили, лоповлук и тајкунску владавину зауставимо, да реформама земљу економски подигнемо, да се зна да Србија може да буде најбоља по стопи раста, а не само у спорту. Тиме смо могли да помогнемо нашем народу у региону”, рекао је Вучић за ТВ Хепи.
 
Како је рекао, захваљујући економском јачању Србије, обновљене су везе са Србима у Црној Гори, Северној Македонији, а држава помаже народу у БиХ, РС, више него икада.
 
“У том ранијем периоду, само смо кукали, говорили о себи све најгоре, свима смо се извињавали, и за шта треба и за шта није потребно, али суштински нисмо поштовали ни своје, ни туђе жртве”, рекао је Вучић и подсетио да се тек од пре неколико година званично обележавају годишњице “Олује” или НАТО агресија.
 
Вучић је приметио и да постоји нешто што чини национално и духовно јединство, што је оличено у Храму Светог Саве, манастиру Бањска…
 
“Да нисмо уложили велики новац у Храм Светог Саве још 100 година бисмо га градили, а то је нова светска Аја Софија, најлепши православни храм на свету”, рекао је Вучић и додао да је то и захваљујући преминулом патријарху Иринеју и његовој енергији.
 
На питање о боравку на Хиландару током Божића, Вучић је рекао да је то била званична посета, а за њега лично велико искуство, да је много научио и захвалио игуману Методију, оцу Теодосију и свима који су њега, и министра Ненада Поповића, на диван начин дочекали.
 
Пренео је да је у Хиландару присутан другачији однос према историји и појединим питањима, примера ради, према Александру Обреновићу, који је, у време када је Хиландар “де факто” већ био у бугарским рукама, 1896. исплатио све дугове и сачувао Хиландар у српским рукама, а који је седам година касније убијен.
 
Александар Обреновић је, каже, уз краља Милутина, Стефана Немању и Светог Саву најважнији за постојање Хиландара.
 
Како је рекао, Хиландару је потребно три милиона евра, да се обнови до краја, што није велики новац, и држава ће помоћи, као што жели да помогне и обнову цркве коју је подигао краљ Милутин, и то ове године, када се обележава 700 година од његове смрти.
 
“Ми ничему нисмо придавали значај, кукали да смо у свему најгори, и за све нам је било потребно 100 година”, приметио је Вучић.
 
На критике на рачун споменика Стефану Немањи, који ће бити откривен на Светог Саву, каже да је то један величанствен споменик, који је радио један од највећих светских вајара, руски уметник Александар Рукавишњиков.
 
На питања у јавности последњих дана, зашто Стефан Немања држи мач, а не крст, како је првобитно замишљено, Вучић је рекао да се размишљало о томе да ли да се инсистира на националној идеји или на светости, и да држи мач зато што је Немања мачем створио Србију, кроз борбу.
 
“Србија жели да чува мир, никоме не прети. А, сваки дан слушам саопштења и претње, некад из Сарајева, Подгорице, Загреба, из Приштине сваки дан. Ми хоћемо мир и најбоље односе са свима, али Србију да газите не можете. То што сте тако научили кроз историју, више не може. А, ми ништа туђе нећемо, само да будемо своји на своме”, рекао је Вучић.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести