ВУЧИЋ НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У СКОПЉУ Свети Сава је са правом зван оцем цркве и школе (ВИДЕО)

У Македонском народном позоришту вечерас је почела свечана академија поводом обележавања националног празника Срба у Северној Македонији, Дана Светог Саве, којој први пут  присуствује и председник Србије Александар Вучић.
w
Фото: Инстаграм Screenshot/Александар Вучић buducnostsrbijeav

На академији се обратио Вучић, а реч су узели и  председник Северне Македоније Стево Пендаровски и доскорашњи премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Академији присуствују и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања у Влади Србије Никола Селаковић, директор управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, као и многобројни представници српске заједнице у овој земљи.

У  културно-уметничком прогамунаступа Бранка Зечевић са оркестром, најбоља српска фрулашица Неда Николић, македонски кларинетиста Благојче Трајковски, глумац Александар Лазић, Марко Качаревић са својим појачким саставом "Србски православни појци", група "Искон" и  ансамбл "Коло".

Фото: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ bg

У Северној Македонији 27. јануар је од 2007. године национални празник Срба, а централна свечаност се сваке године одржава у Скопљу.

Ове године установљен је и програм "Светосавска недеља" током које се реализује низ активности у вези са четири светосавске академије у четири града, Куманову, Скопљу, Тетову и Битољу.

Манифестација Дани Светог Саве у Северној Македонији почела је 25. јануара и траје до 4. фебруара, а завршни је у Битољу.

Стоилковић је нагласио да је први пут у историји председник Србије дошао је да посети Србе у Северној Македонији.

"Господине председниче, веће признање нисте могли да нам уручите. Зато, дозволите ми да поздравим неприкосновненог лидера српског народа Александра Вучића", истакао је Стоилковић, обраћајући се председнику Вучићу, који је седео у публици.

Стоилковић је рекао да је прича о светом Сави "заиста велика".

Ковачевски је рекао да је Северна Македонија сигуран дом за све који живе у њој, и додаје да су односи наше две земље чвршћи него икада.

- Са мојим пријатељом Александром смо развили многе сјајне идеје, попут иницијативе Отворени Балкан. То нам је дало импулс да се јаче повезујемо. Ми зависимо једни од других - казао је он.

Фото: Youtube Printscreen/ Tanjug News Agency official

Вучић: Свети Сава је са правом зван оцем цркве и школе.

Председник Вучић је приликом изласка на бину поздрављен аплаузом, и поручио је да је веома срећан што је вечерас у Скопљу.

- Ја сам први председник који вам се обраћа на овакав начин, и то ми је додатна обавеза и још већа одговорност. Желим пре говора да се захвалим човеку који је увек био са нама, човеку који није ни професор ни председник, али је увек био и уз српски и уз македонски народ. Знам да је чврст као стена, и зато желим да поздравите Перу Антића, прослављеног кошаркашког аса - рекао је Вучић.

Председник каже да је Свети Сава са правом зван оцем цркве и школе.

- И данас наш пут зависи од избора - да ли ћемо изабрати слободу, или сизеренство. Независност или вазалство. Суверенитет или подаништво.

Вучић истиче да попут Светог Саве бирамо начин на који остварујемо своје циљеве.

- Јасно нам је као и њему да су мир и јединство једини начин опстанка. Баш као што је знао и да је политика вештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку. Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге - рекао је председник Србије.

"Већ осам векова смо сведоци да та прича траје. Хвала светом Сави што нас је вечерас окупио, да испричамо причу о сећању на њега", додао је он.

Фото: TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ bg

Вучић: Осам векова након Св. Саве имамо исту обавезу-да створимо боље генерације

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су мир и јединство услови нашег опстанка и нашег развоја. Он је на Светосавској академији у Скопљу рекао да је Свети Сава у бурна времена знао за бурне потезе, али само када су били неопходни за успостављање очувања јединства и мира, као што је знао да је вештина и политика могућа, па је круну тражио на западу, и архиепископију на истоку. "Управо је он изабрао оно што мора да буде наш основни избор - школу и законе, учење, ред, јаку организацију. Будућност свих нас није могућа без ових осам стотина година старих постулата и да поједноставим - ни слобода нам неће превише значити ако најпре не научимо шта је она. Ропство се заснива на незнању", рекао је Вучић. Додао је да је Свети Сава то знао и да је зато учио, преводио и преносио све то на своје ученике.

"Осам векова након Светог Саве имамо исту обавезу да створимо генерације боље од нас", рекао је Вучић. Он је истакао да није лако сачувати војну неутралност, бити и остати на ервропском путу, а не одрећи се традиционалних пријатеља. "Не окренути им леђа у тешким тренуцима и не припадати хорди оних који су се хајци на њих придружили", рекао је Вучић.

Фото: Youtube Printscreen/ Tanjug News Agency official

Као и у време Светог Саве Србија изабрала слободу, а не подаништво

Председник Александар Вучић поручио је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је као и у време Светог Саве и данас пред Србијом избор - слобода или сизеренство, независност или подаништво и поручио да је Србија изабрала слободу и независност.

Вучић је истакао да се Свети Сава с правом зове оцем цркве и школе и да је јасно захваљујући и његовим лекцијама да су мир и јединство основни услови нашег опстанка и развоја.

"Прича о Светом Сави стаје у једну реч - избор, од првог Растковог до последњег Савиног да и држави и цркви обезбеди праве наследнике и повуче се. И када се погледа историја и данас наш пут зависи од избора, од тога хоћемо ли као народ изабрати слободу или нечије сизеренство или власт над нама, независност или вазалство, суверенитет или подаништво. Наша земља није у једноставној и лакој ситуацији", рекао је Вучић. Али без обзира на тежину изазова, наша држава је изабрала пут слободе, суверенитета и независности, истакао је Вучић.

 "Да налазимо се на европском путу, али Србија је једина војно неутрална земља која ту своју војну неутралност чува љубоморно и никада неће дозволити било коме другом да њену слободу и њено небо и земљу чува", нагласио је Вучић, након чега је добио аплауз присустних. Исткао је да није лако бити и остати на европском путу, а не одрећи се својих традиционалних пријатеља. "Не окренути им леђа у тешким тренуцима и истовремено не припадати хору свих оних који су се хајци на њих већ придружили. Такође, попут Саве бирамо начине на које остварујемо воје циљеве и јасно нам је захваљујући његовим лекцијама да су мир и јединство основни услови и нашег опстанака и нашег развоја", истакао је Вучић. 

Вучић: Срби немају ближег народа од Македонаца

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да Срби немају ближег народа од Македонаца и да једино што би Србија волела је да са Северном Македонијом гради још боље односе. "Ја сам председник Србије, али не плашим се да кажем да су нама Македонци најближи народ. Ми ближег народа од Македонаца немамо. Као што видите, ја нескривено јасно пред целокупном српском и македонском јавношћу кажем. Ми ништа не тражимо од Северне Македоније. Ми немамо никакве услове ни за шта. Ништа не очекујемо. Једино што бисмо волели то је да градимо још боље и ближе односе", рекао је Вучић говорећи на Светосавској академији у Скопљу. Председник је рекао да Србија од Северне Македоније не тражи никакве промене у Уставу и да сматра да је то унутрашња ствар. "Годинама се питам како је то Свети Сава успео да буде Доситеј пре Доситеја, Слободан Јовановић пре Слободана Јовановића, Црњански пре Црњанског, Варнава пре Варнаве, Павле пре Павла. Како то да је он и данас наш највећи просветитељ, наш најзначајнији правнички ум, наш велики песник и највећи духовник", рекао је Вучић. Додао је да је до скора био без одговора на то питање.

"А онда, као откровење, захваљујући Доментијану, видео сам мапу путева коју је Сава походио, видео сам топониме читавог тада познатог света и места до којих је ретко који модерни Србин успео да добаци, видео сам невероватну жељу за учењем, видео сам најтемељитију особу коју је Српкиња родила, видео сам и разумео да је управо Сава утемељио научну мисао око нас и то пре осам векова", истакао је Вучић. Он је нагласио да је једини непревазиђени валидан закон код Срба Законоправило или Номоканон. "Та наша Крмчија (један од назива) коју нам је Сава написао, е управо њом ми данас крстаримо мутним морима духовних и животних изазова и надам се, не чинимо грешке", истакао је председник Србије.

Фото: Youtube Screenshot/ Tanjug News Agency official

Додао је да и када направимо грешке, гледамо да се одмах подигнемо, баш као што је то и Свети Сава умео. "Владика Николај пише да је дошавши као млад монах у царски манастир Ватопед, Сава, као на изложби, је могао посматрати врхунац префињене византијске цивилизације, уметности, архитектуре, сликарства, поезије, хорског појања, дубореза, каменореза, лепог писања, чак и учења о лепом понашању", нагласио је Вучић. Вучић је додао да Свети Сава представља ренесансни ум пре појаве ренесансе, и оценио да је он наш први и до сада највештији дипломата, наш први озбиљан писац, творац наше историје и њен хроничар, наш просветитељ, први законописац.

"Ми данас са ове дистанце можемо да кажемо да је управо Свети Сава, темељ наше цивилизације, личност која је на наш народ имала највећи утицај. Као што то велики Дучић тврди, сваки верујући човек у одсудном часу призива или своју мајку или Бога. Ми у Србији уз мајку и Бога у помоћ призивамо и Светог Саву", нагласио је Вучић. Вучић је додао да као спомен на величину Србије и њене културе Србија носи његов лик високо на својим барјацима, указујући на које моралне вертикале тежи. "Све добро што је неки Србин урадио након Светог Саве је проткано у својој бити и његовим благотворним утицајима. Богдан Богдановић и Тесла и Пупин и Миланковић, сви су они Срби који су пили воду са Савиног извора и поносно то истицали. Данас, баш следећи пример наших великана, ми враћамо макар делимично свој дуг према Светом Сави градећи нове школе, факултете, научно-истраживачке центре", рекао је Вучић. Вучић је оценио да је Николај Велимировић, рекао да бити добар Србин значи пре свега бити добар човек.

(Танјуг, Телеграф)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести