Вучић: Протести у време епидемије - невероватна неодговорност

ПАРИЗ: Протести су увек дозвољени, али организовати простесте у време епидемије показује невероватну неодговорност, поручио је данас из Париза председник Александар Вучић и упозорио да је данас убедљиво најгори дан у Србији по питању корона вируса.
Protesti u Beogradu izpred Skupštine Srbije Foto: Tanjug/video
Фото: Протести у Београду изпред Скупштине Србије Фото: Танјуг/видео
Брине га, каже, чињеница да поједини људи мисле да је нормално да долазе на скупове и заражавају једни друге.
 
Истакао је да нико не треба да помисли да су њему протести као такви проблем:
 
"Од 2014. године сваки дан имам протест испред Председништва, на улицама од 2017, а онда од 2018. године још годину и по... Никада проблема није било, нису људи видели полицију док нису покушали да упадну у Скупштину. Можете да радите све, ово је слободна и демократска земља, али је толико неодговорно, застрашујуће неодговорно по здравље људи да се позива на скупове", рекао је Вучић.
 
Он је истакао да је данас убедљиво најгори дан по питању вируса корона.
 
Како је рекао, данас се виде последице од пре четири, пет дана, а тек ћемо видети за наредних пет дана последице ових окупљања у броју заражених.
 
Зато је апеловао на све да се сачува здравље.
 
"Неће нико на силу да преузме втаст, власт се осваја на изборима. Можете да протестујете до миле воље, али кад прође епидемија. Као да то не разумемју... Ако мислите да ћете да доведете тајкуна, једног или другог, на власт силом, то се неће догодити. Осим што ћемо да покажемо колико смо невероватно неодговорни и колико се неозбиљно понашамо", поручио је Вучић.
 
Најгоре лицемерје - солиш памет свима, а да предводиш нећеш
 
Председник Србије Александар Вучић осматра да је лицемеран став какав је заузео епидемиолог Зоран Радовановић, који критикује Кризни штаб, а неће да преузме руковођење тим телом, а окупљање на улицама у оваквој епидемиолошкој ситуацији сматра застрашујуће неодговорним.
 
„Питали су Радовановића, када је рекао Предраг Кон да он води Кризни штаб, а он је рекао ''нећу''. Какво је то, најгоре лицемерје... Солићеш памет свима, а када кажу „поведи ти“, кажеш да нећеш. Тако ће сви да се склоне од свега“, рекао је Вучић упитан за оптужбе Радовановића да држава не саопштава праве податке о инфекцији.
 
Вучић је казао да ће тако и они који су позивали на улице казати да нису позивали народ на улице.
 
„Ко је крив за број заражених? Говорили су о изборима, а ниједан скуп нисмо одржали. Синоћ је било 4.000 људи на улицама, што је 50.000 новозаражених, јер ти људи иду кућама и тамо заразују своје“, објаснио је он.
 
Казао је да је три дана заредом било 4.000, 3.000 и 1.500 људи на улицама.
 
Казао је да је то застрашујуће неодговорно и неозбиљно.
 
„Ако неко хоће да убија свој народ и позива на то, радите како хоћете. Ми нормални и цивилизовани људи то нећемо. Ми да бијемо оне који седе и не предузимају ништа против џаве и њених институција нећемо. Само ћемо да одговарамо хулиганима, које су они довели“, истакао је он.
 
Вучић је нагласио да синоћ није било упада у скупштину и напада на
Неки у Хрватској желе пропаст сваком ко успешно води Србију
 
Свакоме ко на успешан начин води Србију, неки у Хрватској желе пропаст, прокоментарисао је председник Александар Вучић констатацију новинара да су протести претходних дана у Србији главна тема у Хрватској и тамошњим медијима, који пишу и да војска наводно није послушала наређења у вези са протестом.
 
"Свакоме ко на успешан начин води Србију, они ће да желе пропаст. Како је војска одбила послушност...? То су измишљотине о употреби 63. или 72. падобранске бригаде. Никада их нећемо употребити у било каквим унутрашњим немирима, нити је то било коме падало на памет", рекао је Вучић новинарима у Паризу.
 
"Нека се они радују", навео је Вучић и додао да је задовољан када се у Хрватској радују и када верују у српску несрећу, јер му је онда, каже, јасно да имају много проблема са снагом Србије и да не могу да поднесу успехе Србије који су већи од њихових.
 
"Ако имате -10 економски раст, а Србија 0, минус један или минус два, а што да не мрзите Вучића, што да не навијате за све, и за оне који отворено кажу да су Хитлерови следбеници, и то не крију, него се хвале тиме..? За свакога ће да навијају само да би се Србија срушила и то није тајна, то се види сваки дан", рекао је Вучић.
 
Протести немају везе с интересима здравља и државе
 
Протести немају везе са интересима здравља и државе, каже председник Александар Вучић и позива грађане да седе код куће, јер, указује, окупљања тек "долазе на наплату" у виду раста броја заражених корона вирусом.
 
Каже да разуме фрустрацију оних политичких опција које нису могле да прикупе ни неколико процената гласова на изборима, али истиче да то нема везе са интересима Србије и здравља.
 
"Мој позив грађанима је да седе код куће, да пробамо да оздравимо себе и нацију, лекари више не могу да издрже, по болницама више немамо места, ни болница, немогуће је", казао је Вучић,.
 
Вучић је, на питања новинара у Паризу, поновио да синоћ није било упада у скупштину и напада на полицију, па није било портребе ни да буде полиције.
 
На констатацију новинара да су синоћ и у Грчкој одржани протести, на којима је полиција била можда и бруталнија, а да није било коментара, Вучић је рекао да је тако свуда у свету, сем у Србији.
 
Каже да се из дана у дан ређају лажи и измишљотине, попут оне да је синоћ у Председништву Србије виђен његов брат Андреј Вучић.
 
"То је лаж до лажи, хибридни рат бесмислицама и бруталним лазима", наводи Вучић.
 
Међу тим измишљотинама наводи и "лажова хулигана", човека који је на протестима првог дана рекао да је ту дошао јер му је отац умро од ковида зато што није било респиратора у болници у Земуну.
 
"Ту је и Слоба Робија, као велики пољопривредник, иначе одговоран за кривично дело, правно осуђиван за безброј дела... И тако из дана у дан, лаж до лажи", рекао је Вучић.
 
Каже да не разуме смисао таквих ствари и пита да ли је то начин на који мисле да ће некога да сруше.
 
"Мој мандат тече, нисмо имали председничке изборе, треба да изаберем мандатара, имамо скупштинску већину, шта ћете да урадите, да улазите у институције, да убијате...?", питао је Вучић.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести