Вучић: Први пут у историји стопа незапослености испод 10 одсто

КРАГУЈЕВАЦ:  Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је стопа незапослености у Србији први пут откако се мери пала испод 10 одсто и износи - 9,5 одсто.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Prededništvo Srbije
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/Предедништво Србије  

"Први пут од када се мери стопа незапослености, а то је од 1995. године, она је мања од 10 одсто и зиноси 9,5 одсто", рекао је Вучић у Крагујевцу.

Вучић је рекао да су грађани Србије показали да марљивошћу, стрпљењем, трпељивошћу и великим радом можемо земљу која је имала незапосленост 24-25 одсто, да извучемо из кризе и да ниво незапослености спустимо на прихватљив.

Поручио је да је циљ да ниво незапослености буде на нивоу ЕУ, између шест и седам одсто и да ћемо тада моћи да кажемо да смо потпуно задовољни.

Вучић: Привредни раст у 2019. можда и четири одсто

Привредни раст Србије биће ове године можда и четири одсто, због великог опоравка индустријске производње, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Истакао је да би то било драстично више него што су предвиђали за ову годину ММФ и Светска банка.

"То би нам донело нову снагу и још већи змајац и за увећање плата и пензија у кратком временском периоду, али, да сачакемо тих неколико недеља и да то видимо", навео је Вучић.

Додао је да су му то статистичари наговестили имајући у виду трендове раста у индустрији и грађевинарству.


Вучић: Новим фабрикама и радним местима покушавамо да задржимо људе

Србија отварањем нових фабрка и радним местима покушава да се избори са проблемом "одлива мозгова" и задржи људе у земљи, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је, на питање страног новинара који се није представио: да ли је уверен да ће фабрике попут новоотворене фабрике Јанфенга у Крагујевцу помоћи у томе да се заустави одлазак младих из Србије, рекао да је то компликовано питање, али да он и Влада Србије раде најбоље што могу да се тај тренд заустави.

"То је велико и компликовано питање, као што знате, ако говоримо о одливу мозгова. То је за мене једно од најважнијих питања, као и за Владу Србије. Радимо најбоље што можемо да задржимо људе у Србији. Али, то није лако, што због процеса глобализације, што зато што у Европи имат много богатијих земаља", навео је председник Србије.

Вучић је подсетио да држава даје субвенције скоро свим компанијама које долазе у Србију како би запослиле што више људи.

Такође, поновио је да је наша земља по први пут достигла ниво незапослености мањи од 10 одсто, али да и то није довољно.

Нагласио је да се ради и на томе да се подигне квалитет радних места и да зато треба довести што више научних и развојних центара (РНД) и наставити са довођењем нових технологија.

Вучић је захвалио инвеститорима у Србији што су дошли и разумели да наша земља нуди најбоље могућности за пословање.


Вучић: Притисци говоре о снази српске политике независности

Председник Александар Вучић поручио је данас да притисци на Србију и оптужбе које долазе са различитих страна говоре о исправности и снази српске политике самосталности и независности.

Упитан како коментарише извештај Пентагона и упозорење њему због сарадње са Русијом и то у тренутку кад је, са других страна, критикован за погоршање односа са Русијом, те да ли ће Србија моћи да издржи притиске и шта ће предузети по том питању, Вучић је истакао да ће одлуке о Србији наставити да доносе градајани Србије, без обзира на разне притиске.

"Ти притисци и оптужбе из целог света - из Америке да смо блиски с Русима, а неки у земљи говоре како смо против Руса...Ја мислим да то довољно говори о исправности и снази српске политике", рекао је Вучић и додао да је та снага у нашој самосталности и независности, у томе да сами доносимо одлуке.

"Неће у моје име доносити одлуке нико ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, ни било где друго", рекао је Вучић у Крагујевцу.Он је рекао да одлуке о политици Србије доносе грађани Србије и да то каже "с миром", иако многи људи не знају како је тешко очувати независности и суочавати се са притисцима.

"Видео сам сијасет текстова како треба Вучићу запретити... Ви претите, а ми ћемо да градимо и радимо", рекао је Вучић.Додао је и да ће Србија наставити да сарађује са светом, додајући да ће ускоро са "америчким пријатељима" бити потписани важни уговори за изградњу коридора недалеко од Крагујевца, те да иде у Сочи на састанак са Владимиром Путином.

"Сви ти текстови и сви притисци који се појављују, резолуције и декларације, говоре све што ја саопштавам сваког дана, а то говори о другачијој позицији Србије, важности Србије, снажнијој позицији, али и њеној независноти и самосталној политици", рекао је Вучић.

Они снајпер у мене,а ја ћу врх оловке на мапу за нову фабрику

Нек они "упиру" снајпер у мене, ја ћу врх оловке на мапу Србије за неку нову фабрику, поручује председник Србије Александар Вучић поводом насловне стране НИН-а, коју је издавач променио после негативних коментара јавности.

Та насловна, иначе, каже Вучић само је "слика" таблоидне политике, нешто што је преписано из таблоида Милована Бркића, као што је и деловање политичких противника, те поручио да она не може да победи пристојну и нормалну Србију, као ни рад и резултате.

"То је Бркићева политика на велика врата", рекао је он, одговарајући на питање да ли је приметио да НУНС није реаговао на насловну НИН-а коју је менаџмент Рингијеа одлучио да уклон, као непрофесионалну.

Вучић је рекао и да то није први пут и да је то преписано из Таблоида Бркића, као и сви текстови и комплетно деловање политичких противника.

Он је истакао да се ради по пробисвету у правом смислу те речи и правом рекеташу.

"Ја сам на мети снајпера,зато што нећу да плаћам рекет мафијашима. Ово је само преписивање, све текстове сте могли да читате у том мафијасксом гласилу. Ово што је некада била талог политика, политика муља неки би сада да изнесу и направе своју званичну политику", поручио је Вучић.

Он је истакао да ће се увек борити и бранити право сваког да објави шта желе, али да буде уперено само против њега, а не и против других.

"Борићу се за ваше право да слободно мислите, да то радите, а сада је на народу да види је ли то политика будућности. Док уперите сваки снајпер на мене, трудићу се да уперим врх оловке у неки део Србије, где ћемо да градимо нову фабрику, аутопутеве и пруге", подвукао је он.

Вучић је казао да иза свега стоји велика нервоза његових политичких противника, јер су говорили годинама да нећемо доћи на просечну плату од 500 евра, а ускоро ће, како је рекао, изаћи резултати који ће показати да већ у новембру имамо плату од 500 евра.

"Како ће изаћи пред људе, када су пет година лагали да Вучић не говори истину", запитао је.Рекао је да је Тањуг преносио лажне прогнозе његових политичких противника, говорећи о најнижем расту, и додао да ћемо имати највиши, те да једино Мађарска може да се мери са нама.

„Могу само да буду љубоморни на резултате. Само резултат на семафору се броји", закључио је .Пре четири месеца, каже, Тањуг је објављивао прогнозе да нећемо имати 2,5 одсто раста:

"Рекли су чак да бисмо светским чудом дошли до 3 одсто, а ми сада размислсјамо да будемо на 4 процената до краја године, да будемо једна од пет најбољи европских земаља. Како да објасне грађанима да није добро, мало се путева и пруга гради, када се гради највише и историји", рекао је.

Вучић је упитао шта ће да кажу сада, да ли да има "сиду", као што говоре, додајући да им је политика да кажу да је педер, да му је отац са 80 година велики мафијаш.

„Мислите да су људи блесави у овој земљи. Да не знају шта је то што они желе и како размишљају о породицама, докле ћете да лажете, да причате о томе како неко шстити произвођаче марихуане, а када их похапсимо кажете ''што још ниште урадили још нешто''. То говоре окорели на хероину, људима који се боре против тога И хапсе”, казао је он.

Што се тиче НУНС-а и свега другог каже да не прати, да није ни очекивао реакцију, као И да му је свеједно.

„Тај снајпер је добар снајпер, много добра машина, српске производње. Погађа на километар. Много је добар и надам се да ћемо са том српском компанијом у будућности видети посао да направимо, мислим да може да има добру заступљеност у војсци Србије. Добро је оружје и погађа право у мету. Могли су још мало са скрате ту слику, мало боље", рекао је он.

Председник је додао да је потпуно сагласан са насловном страном НИН-а, јер су, каже, рекламирали добар, одличан снајпер, врхунску пушку, која погађа на километар без грешке.

Како је рекао, и то показује у каквој диктатури живимо - у којој можете да радите шта год хоћете, да упадате у РТС, где год желите.

"А, сећате се, у време демокартије како је прошао мучени Ранко Панић, јер је хтео да прошета, али није могло да му се дозволи, јер су њихове фотеље тада биле угрожене", рекао је Вучић.

Додао је да свако треба да ради свој посао и да људи све виде.

"Нека наставе да раде свој посао, а политика Ðиласа, Обрадовића, Јеремића и других, зато и губи подршку, јер су људи схватили да је то политика Милована Бркића. Идејни творац, идеолошки тата читавој тој политици је Милован Бркић. То људи примећују, а то пристојну и нормалну Србију никад неће победити", рекао је Вучић.

Вучић: Очекујем, ускоро, важне вести за Фијат

Србије Александар Вучић изјавио је данас у Крагујевцу да очекује у наредном периоду важне вести за Крагујевчане када је реч о компанији Фијат, али је поновио да Крагујевчани могу увек да рачунају на подршку државе тој компанији.

"Сви у Крагујевцу прате њихова нова мерџовања, спајања са великим светским компанијама и ми у наредном периоду очекујемо, надам се, важне вести и за Крагујевчане и нашу земљу у целини", рекао је Вучић.

Али, ако икада буде постављено питање даље помоћи или подршке државе Србије опстанку Фијата у Крагујевцу - на то сви људи у Фијату и сви у Крагујевцу могу да рачунају, истакао је он.

"Наравно да о томе одлучује италијански власник, али ако буде зависило од тога колико ће помоћи односно субвенција држава да понуди - можете да рачунате да максималну помоћ наше земље", поручио је Вучић.
 

Вучић: Тешко ми је због Звезде, надам се победи Партизана

Председник Александар Вучић изјавио је данас да му је било тешко да гледа утакмицу Звезда-Бајерн (0-6) у Лиги шампиона, као и да се нада да ће Партизан вечерас победити АЗ Алкмар у Лиги Европе.

"Гледао сам Звезда-Бајерн... Тешко сам се осећао... Како... Али ја сам навијач који никада није напустио стадион пре краја и неко ко не звижди тиму који воли. То је све што имам да кажем", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара у Крагујевцу.

Вучић, који навија за Звезду, подсећа и да је тај тим играо две Лиге шампиона за редом и Лигу Европе три пута.Он се, међутим, нада и победи Партизана, наводећи да би за Србију било важно да победе.

"Желим им сву срећу, не могу да кажем да то очекујем, јер се не разумем толико, али се надам победи. Верујем у њихову храброст и верујем да могу да победе", рекао је Вучић.Фудбалери Партизана вечерас у Хагу играју одлучујућу утакмицу са АЗ Алкмаром за пролаз из групне фазе Лиге Европе.

Фудбалери Црвене звезде претрпели су у уторак пораз од Бајерна од 6:0 (1:0) у Београду, у мечу 5. кола Б групе Лиге шампиона.

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести