Вучић: Пут од Трговишта до аутопута биће завршен до октобра

ТРГОВИШТЕ: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас мештанима Трговишта да ће држава учинити све како би они остали да живе у свом месту и најавио да ће до октобра бити завршена саобраћајница до аутопута Београд-Ниш, као и до Босилеграда.
vucic trgoviste4, tanjug
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Вучић је у обраћању грађанима испред средње стручне школе у Трговишту рекао и да ће држава радити на томе да се отвори још један производни погон у том крају, у којем би требало да буде запослено још 300 радника.

Наводећи да је Трговиште посебно значајно за Србију јер је удаљено 54 километра од границе са Македонијом, Вучић је рекао да ће држава наћи начин да се, можда и уз измене закона, субвенцијама обезбеде нешто веће плате и примања како би грађани били подстакнути да остану.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Како каже, до краја октобра биће завршено 36 километара пута од Трговишта до аутопута и 17 километара пута од тог места ка Босилеграду, а држава је спремна и да уложи више у школу "Милутин Бојић". 

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Вучић обишао реновирану средњу школу у Трговишту

Александар Вучић обишао је данас, у оквиру кампање "Будућност Србије", реконструисану зграду средње стручне школе "Милутин Бојић" у Трговишту.

Испред школе се окупио велики број мештана који су га поздравили, поједини су носили заставе Србије, а међу њима су били и трубачи. 

Председник ће школи предати спортску опрему - голове, кошеве и остале реквизите за спортове за које постоје терени у школском дворишту, али за које до сада нису имали опрему.

Вучић је у школи разговарао са ученицима и професорима.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Средња стручна школа у Трговишту основана је 1979. године, а један њен део је реновиран 2017. године средствима Владе Србије у износу од више од девет милиона динара.

У плану је и реновирање другог дела зграде.


"Хоћемо да вам покажемо колико нам је стало до вашег опстанка овде. Ваша љубав према Србији је оно што нас обавезује да помогнемо да останете овде, будете наши граничари, чувате нашу земљу као и увек што сте чинили. Србија је уз вас и тако ће бити и убудуће", рекао је Вучић.

Вучић обишао Симпову фабрику у Радовници, ручао с радницима

Председник Србије Александар Вучић данас је током посете "Симповој" фабрици дечјих креветића у Радовници ручао с радницима у фабричкој мензи, а на менију су били пасуљ и купус салата.

Поручио им је да ће држава наставити да улаже и да помаже како би они остали тамо где су и рођени.

"Видео сам и малу децу која су ме дочекала и радујем се због тога", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Председника је испред фабрике дочекао велики број мештана, као и радници фабрике која запошљава 55 људи.

Симпова фабрика креветића у Радовници почела је поново са радом у јуну прошле године након двоипогодишње паузе.

Тада је направљен и пословни двогодишњи аранжман са немачком компанијом "Моби намештај" да се креветићи који се производе у Радовници извозе на тржиште западне Европе.

Након разговора са радницима у Радовници, председник ће обићи реконструисану зграду средње стручне школе "Милутин Бојић" у Трговишту.

Приведа уништена раније, потребна бар једна фабрика

БУЈАНОВАЦ: Нема живота без економије и најважније је да и овде у Бујановцу отворимо бар један фабрички погон како би људи могли "колико толико" да се запошљвају, рекао је данас у Бујановцу председник Србије лександар Вучић.

"Знам како су овде фабрике уништаване и знам ко их је уништавао, али наше је да то променимо. Привреда је овде још раније уништавана али треба да видимо шта можемо да проправимо, да доведемо инвеститоре овде", рекао је Вучић у разговору са мештанима.

Додао је да је за људе од пресудног интереса да могу да опстану и остану на овим просторима, а да, како каже, свака друга кућа не буде на продају.

"Видите да људи одлазе трбухом за крухом у Словачку, Аустрију... Ми данас имамо више новца, можемо да помогнемо и није нам то проблем само да нађемо више програма", додао је Вучић.


У Левосоју обишао школу "Вук Стефановић Караџић"

Александар Вучић посетио је данас Основну школу "Вук Стефановић Караџцих" у Левосоју у општини Бујановац, у којој је први пут изграђена фискулутрна сала.

Председника су испред школе дочекали велики број мештана, председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковиц и заменик председника општине Бујановац Стојанча Арсић.

Школу похађа 100 ученика, а до сада нису имали салу за физичко.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Пројекат изградње сале вредан је 385.000 евра. Сала има 800 квадратних метара, свлачионице, трибине.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Изградња је поцела 2017. године, а када ускоро стигне потребна опрема моћи ће да се користи. 

Радове на изграђи сале финансирала је Влада Србије, преко Министарства просвете, а обезбедила је и 40 лопти и друге спортске реквизите.


Апеловао је да се помогне, да се подстакне приватни сектор, на све могуће начине - стартаповима, да држава даје 50 одсто кредита, а 50 одсто грантова, јер, како је навео, то су питања од виталног значај за опстанак земље, а окупљенима је рекао да се не либе да постављају питања која ће допринети унапређењу живота и опстанку људи.

"Спреман сам да вас чујем и да видимо шта можемо да направимо. Оно што сам видео и што ме подстиче на још већи рад и труд јесте страх људи због непостојања посла", закључио је он.

Грађани Бујановца, иначе, дочекали су Вучића у великом броју, готово да су затворили улицу у којој се налази кафе "Левко" у којем је разговор организован, и покушали су да се пробију до њега како би му изнели проблеме.

Између осталог, пожалили су се што није асфалтиран пут од села Љиљанце код Бујановца, до Богдановца, у дужини од 3 километра и тражили ау ако могу да добију тај пут.

Вучић је упитао директора "Путева Србије" колико то кошта и када је чуо да је то 40 милиона динара, обећао им је пут, најавио да ће већ за 10 дана да изађу машине и да ће добити асфалт.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Помоћићемо где можемо, спремите пројекте

Данас смо у Бујановцу договорили - да буде урађен пут од села Љиљанце до Богдановца, у дужини од три километра, да решимо питање канализације за Раковац из кредита банке Савета Европе, да покушамо да решимо питање кланица и питање "Гумопластике", а да водимо рачуна да Срби не буду запостављени, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је после разговора са мештанима Бујановца рекао да Србе и Албанце муче исте бриге.

"Све сам вас разумео, има тема о којима не може сасвим отворено да се разговора. Покушаћемо да нађемо идеје, а ви се више обраћајте Координационом центру кад општина нешто неће да уради", рекао је он.

Како је рекао, много тога је у Србији обишао, али нигде није видео такву "потиштеност и страх људи због недостака посла пре свега" као у Бујановцу.

Он је грађанима са којима је разговарао поручио да се држе заједн2о, а онима који представљају наш народ на вишим инстанцама да разговарају са грађанима, да их слушају, истрпе њихов гнев и јед и да се боре за њихове интересе.

Наводећи да 70 одсто људи у Бујановцу и околини живи од сточарства, Вучић је рекао да ће држава наћи кланичара јер постоји обезбеђено тржиште, али да је потребно да се повећа производња грла.

"Увећајте за још три, десет пута, имамо тржиште за то, у Турској, у Кини... Али немамо ни близу онолико стоке колико нам треба за извоз", рекао је Вучић.

Говорећи о Бујановачкој бањи, Вучић је рекао да је она веома важна за цео тај крај и да је неопходно наћи инвеститора.

Казао је и да ће држава помоћи сеоски туризам у Бујановцу и околини, да ће решити питање инфраструктуре, комуналија, струје, трафо станице, али да неко мора да уложи и свој новац. 

Председник је рекао и да ће држава покушати да нађе инвеститора за Гумопластику, предузеће које је затворено 1997. године.

"За свакога ко би уложио у Гумопластику спремни да дамо субвенције по радном месту, дајемо пореске олакшице, субвенције до 50 одсто инвестиције... Али морамо да нађемо некога ко ће да води посао, ко је заинтересован, ко има тржиште за те производе", рекао је Вучић.

Грађани са којима је Вучић разговарао навели су да албанске локалне власти више воде рачуна о "својим и албанским" него српским интересима. 

Вучић је приметио да је око хиљаду људи остало испред кафића "Левко" у Бујановцу и поручио функционерима на локалу да морају да разговарају са људима, да их слушају и чују шта су њихови проблеми.

Он је, примера ради, навео да му је директор једне школе рекао да недостаје терен у Божељевцу, јер деца немају игралиште, а који вреди свега 20.000 евра, те констатовао да такве ствари увек могу да се реализују само треба рећи шта недостаје.

Треба видети и "отворити" Албанце за разговор, рекао је Вучић и додао да са њима треба заједнички радити.

На констатацију да недостаје медицинског особља, Вучић је рекао да је велики број људи из региона, Румуније, Македоније, БиХ и других земаља отишао у Немачку великог инвестиционог циклуса у тој земљи.

"Мораћемо да повећавамо плате додатно", рекао је Вучић и навео да с друге сртане не може све држава да "усиса" и да би се запошљавањем само у јавном сектору уништило оно што је рађено у претходних пет година у циљу оздрављења економије.

Каже и да би приватни сектор требало да прати зараде у јавном сектору, односно да њихови запослени имају и веће плате.

Поновио је да је потребно да се повећа сточни фонд, како би се уложило у кланицу, а тржиште је обезбеђено.

Истакао је да се увек трудио да штити домаћу производњу, те је тако испричао да је "варао'' Европску унију у вези са прелевманима.

"Пошто су приметили да их варамо са прелевманима, послали су писмо, а онда одговорим за три месеца да ћу да проверим о чему се ради, и тако годину и по, скоро две смо то држали, да бисмо заштитили домаћу производњу, зато је важно да производемо довољно меса, јер не можемо да забранимо увоз, пошто ће онда и они нама", рекао је Вучић.

Вучић је шефа Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа Зорана Станковића питао и како се Албанци у тим општинама односе према држави, на шта је Станковић рекао да они поштују законе Србије.

Истакао је и даје стопа криминала у тим општинама мања него у другим деловима Србије, да нема насиља на националној основи и да је у том погледу ситуација задовољавајућа.

"Постигли смо резултат, али може бити боље, надамо се да ће после ове посете и грађани бити задовољнији", рекао је Станковић.

Плате запосленима у „Јумку“ веће 20 одсто веће

ВРАЊЕ: Посету Пчињском округу председник Александар Вучић завршава вечерас обиласком фабрике "Јумко" у Врању, где је пренео радницима да је договор са директором да се запосленима увећају плате за 20 одсто.

У дворишту те фабрике дочекао га је велики број грађана који носе заставе фабирке и транспаренте на којима пише "Хвала председниче", "Ацо Србине", "Александар Вучић - будућност Србије".

Вучић је обишао погон и поразговарао са радницима, који су му скандирали "Вучићу Србине, Јумко је уз тебе".

Фото: TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Он им је поручио да је поносан на све што је урађено и да је уверен да ће Јумко имати бољу будућност и да ће се радити на томе да се створе услови да фабрика ради у три смене, како би било места за више радника и како би производња била већа.

"Срећан сам због вас и поносан на вас", рекао им је Вучић и додао да обећава да ће од државе имати још више помоћи..

"Ви гледаје да имате уговоре и са другима, јер то показује ваш квалитет", рекао им је Вучић.

Додао је да би желео да буде што више посла, како би и плате биле што веће.

Током обиласка погона, домаћини су му показали шему остварене реализације - од 500 милиона до три милијраде од 2014. до 2018. године.

"Погледајте, ја сам овде 2014. био када је све било празно", констатовао је председник.

Вучића су интерсовале и униформе које су наручили Немци, а посебно зашто они траже баш такве кошуље, различите од на пример оних које носе у нашој војсци.

Током обилска на поклон је добио кошуљу које је део асортимана те фабрике, а Вучић је шаљиво приметио да су "знали да је дебео па су зато дали кошуљу број 47".

Разговарао је у више наврата са радницама фабрике, пожелевши ме пре свега веће плате.

Захвалио им је што су га сачекале и поручио да је "договор 20 одсто веће плате, а ако наставе и ове године, као 2018. биће додатног повећања 2020. године.

На опаску једне од старијих запослених да су остале и "оне старе без програма ", Вучић је одговоприо: "И ми стари ћемо имати програм".

Од запослених је на поклон добио кошуљу, произведену у њиховој фабрици.

"Јумко" АД Врање је у процесу реафирмације и позиционирања као водећа компанија текстилне индустрије Србије. 

Овај текстилни гигант, који има заокружен технолошки процес производње, почев од текстилних сировина до готових одевних предмета, запошљава 1.877 радника.

Компанија има велики потенцијални ефекат на целу текстилну индустрију Србије, али и југоисточне Европе, посебно по ступању на снагу ЦЕФТА споразума, као велики снабдевач других произвођача предивом, тканином и концем.

Од потписивања Споразума о текстилу измеду Србије и ЕУ, који је ступио на снагу током 2005. године значајно је порастао и интерес страних компанија за сарадњу у области текстилне индустрије и извоз текстилних производа.

Док сам председник, о политици земље одлучују грађани

Док сам ја председник Србије, политику земље ће водити грађани Србије преко својих изабраних представника, а не стране амбасаде, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић. 

На питање новинара како тумачи то што се, док он обилази Србију и тражи од људи да му кажу шта још може да се уради, за то време у Београду Сергеј Трифуновић и представници дела опозиције састају са представницима америчке амбасаде, он је одговорио: 

"То ме не интересује. Видео сам у новинама. Док сам председник Србије поштоваћемо све амбасаде и амбасадоре, али политику Србије ће водити грађани Србије преко својих изабарних грађана. То је све што могу да кажем, а шта раде други - нека раде шта хоће. Немам проблем са тим", рекао је Вучић новинарима после посете фабрици "Јумко" чиме је завршио обилазак Пчињског округа.

Он је подсетио да су некада поједини амбасадори добијали дневни ред седница владе пре него што су га знали и министри.

"Данас могу у Службеном гласнику да читају о одлукама владе, а дневни ред не добијају, а о одлукама председника да и не говорим", истакао је он и заскључио: 

"Србија је слободна и незавнисна земља, а шта други раде, то је њихова ствар".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести