Вучић: РУСИЈУ НЕЋЕ ПОБЕДИТИ НА БОЈНОМ ПОЉУ Важно је да се РАТ У УКРАЈИНИ што пре заустави

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је важно да се рат у Украјини што пре заустави, јер су обе стране исцрпљене и да верује да ће заустављање рата бити и политика председника САД Џозефа Бајдена.
v
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Председник Србије рекао је вечерас на ТВ Хепи да су многи мислили да ће Русија брже да савлада Украјину и да затвори причу, али да од тога нема ништа и да нема лаког краја и додаје да мисли да је најбоље да се направи примирје.

Јасно је да од тога нема ништа, нема лаког краја, води се рат исцрпљивања, уз сву снагу Запада, Русију неће моћи да победе на војном пољу. Нисам сигуран ни да ће Русија победити, посебно нисам сигуран шта може да добије политички и зато мислим да је најбоље да се направи неко примирје, рекао је Вучић.

Додаје да је видео да постоји некаква Саудијска иницијатива и да су се Руси склонили од тога, сада видим нове које долазе из других арапских земаља и надам се да ће нас нешто приближити и то је у интересу и председника САД Џозефа Бајдена.

Мислим да је у интересу Бајдена, који жели други мандат, ако би он успео да учествује у заустављању рата, сви би рекли - капа доле. Економија би том брзином процветала, све би било другачије, плате и пензије би и овде брже расле, пале би цене енергената, додао је председник Србије.

Он је рекао да Бајден зна да је кључно за САД питање економије и америчких избора.

Додао је да не верује да грађани САД чезну за ратом, јер мисли да њих интересује економија и да живе боље.

Ако се рат настави, додао је Вучић нема боље економије и истакао да верује да ће то бити политика председника Бајдена - да учествује у заустављању рата.


Шта год да урадим по питању санкција Русији, људи неће бити задовољни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би, све што би урадио по питању санкција Русији, у нашем народу било погрешно протумачено.

Да уведем санкције Русији они би рекли 'антипатриотски потез', а до тада крив сам што нисам увео санкције Русији. Да уведем санкције Русији рекли би 'сада ћемо имати већу цену гаса, имали смо историјске везе са Русијом'. Да будем сасвим искрен: угодити нашем народу је немогуће и то се не трудим одавно, поручио је Вучић.

Рекао је да је све било у реду кад се срео са председником Украјине Володимиром Зеленским у Кишњеву. 
Украјина је пријатељ Србије, Украјина није признала Косово. Осим што код Срба који су проамерички оријентисани, уколико волиш Американце, увек мораш да будеш на њиховој страни, или код ових других да Србију можеш да волиш само ако си безусловно на страни Русије, рекао је Вучић.

Додао је да је разговарао са Зеленским неколико минута, да је било веома пристојно и да ће увек тако и бити, те да је изненађен колико он много зна о Србији.

Када видите колики притисак врше ови са Запада на њих, и Мережко каже 'Зеленски ће донети одлуку о признавању Косова'. Какву год одлуку да донесе, ја мислим да је Зеленски паметнији од Мережког. Тиме би срушили све њихове принципе на чему се заснива њихова одбрана, све би срушили. Не мислим да ће Зеленски то да учини, констатовао је Вучић.

Додао је да ако нисте међу највећим силама света, морате да се држите неке политике и принципа и Србија се држи тих принципа.

Ми нисмо војно јака земља, ми нисмо велика земља са 6,7 милиона, не преноћи више од 6,4 милиона људи. Али други имају и мање. То говори о велики проблемима у којима је Србија прошла нешто боље него други и тек сада се људи враћају. Овај Експо треба да искористимо да вратимо школоване људе са Запада јер су нам потребни људи и њихово знање, поручио је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву бившег дипломате Душка Лопандића да треба да уведемо санкције Русији, Вучић је одговорио да је то политичко бешчашће.

Ја га поставио, био је мањи од маковог зрна. Волим да читам оно што је он написао, а ово што сада ради је политичко бешчашће и таква срамота за њега да не разумем зашто то ради. Зашто је једном добром писцу историјских уџбеника то требало? Изненађен сам понашањем тог човека, али боље је за земљу да ћутим, рекао је Вучић.


Исцрпљена је Русија, а о Украјини да не говорим, људи кажу погледајте економију, па погледајте. Видите колико је рубља изгубила вредност у последњих годину дана, иако се опет, да будем отворен, руска економија држи боље него што је било ко очекивао. Види се да су се спремали, додао је он.

Рекао је да ће Украјини бити потребне деценије да се опорави од рата и истакао још једном да је важно да се све што пре заустави, јер ће свима бити лакше и боље.      

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести