Вучић с Фајон, Билчиком и Флекенштајном

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са посредницима Европског парламента у међустраначком дијалогу Тањом Фајон, Владимиром Билчиком и Кнутом Флекенштајном.
v
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Информација о састанку и фотографија објављене су на Инстаграм налогу будуцностсрбијаав.

Посредници ЕП: Помажемо, не доносимо коначно решење

Посредници Европског парламента за међустраначки дијалог, који су данас започели дводневну посету Србији и другу фазу дијалога о изборним условима, истичу да разговори треба да помогну реформске процесе у Србији, да не доносе готова решења већ да помажу да се створи простор за то, а да је политичко власништво и одговорност за исход дијалога на плећима политичких снага у Србији.

Ако је неко имао сумње у посвећеност ЕП европској будућности Србије, немојте више сумњати, поручују у ауторском тексту "Блицу" садашњи и бивши посланици ЕП Владимир Билчик, Тања Фајон, Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан.

Напомињу да је ЕП због пандемије ковида-19 замрзао све своје мисије у земље ван ЕУ у 2020. и да после 18 месеци прва званична мисија коју је одобрио председник ЕП не иде у Вашингтон или Пекинг већ у Београд.

Како се наводи, то је веома снажан политички сигнал који истиче посвећеност ЕП и посредника у међустраначком дијалогу у Србији.

Европарламентарци наводе да су много уложили у тај дијалог који треба да помогне реформске процесе у Србији и изражавају очекивање да ће се сви који су позвани одазвати позиву и да ће се укључити у дијалог.

Међустраначки дијалог, како истичу, обезбеђује платформу политичким партијама, покретима и актерима да се ангажују под једнаким условима без обзира на то колико су мали или велики.

Седење за столом није само по себи циљ. Ми смо много амбициознији од тога. Желимо да обезбедимо политички простор који може да омогне да се постигне консензус око одређених нерешених питања пред наредне изборе у Србији'''', стоји у тексту.

Додаје се да су извештај ЕК о Србиј за 2019-20. и резолуција ЕП о Србији јасно истакли да је од суштинске важности за европски пут Србије да владајућа већина и опозиција, свака у својој улози , међусобно разговарају о најважнијим политичким питањима.

Међустаранчки дијалог је тако директни повезан са стратешким избором Србије, наводе у тексту.

Европски посредници напомињу да међустраначки дијалог није без изазова и да не потцењују тешкоће да се политички опоненти окупе за једним столом.

Како кажу, остало је још много да се уради како би се ојачало поверење међу политичким снагама, али да верују да суштинска унапређења изборног процеса и медијског амбијента треба да се постигну у наредним месецима.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести