Вучић са Додиком: Очекујемо Лајчка, идемо у Москву, па Вашингтон...

БЕОГРАД: Од понедељка очекујемо Лајчака у Београду, потом иде Москва, па Вашингтон... Јасно вам је шта то значи у техничком, али и суштинском смислу, рекао је данас председник Александар Вучић после разговора са чланом председништва БиХ Милорадом Додиком.
vucic dodik tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Пренео је да је упознао делегацију РС са чињеницама око разговора по питању КиМ, говорио о не лаком распореду у данима који долазе.

"Упознао сам наше госте са свим оним што сам знао, или са свим оним са чим верујем да можемо да се суочимо, рекао шта су принципи Србије, колико желимо мир и стабилност, али и шта су наши интереси", рекао је Вучић.

"Већ од понедељка очекујкемо Лајчака, затим идемо у Москву, Вашингтон. Има затим других ствари о којима не могу да говорим. Технички део је много мање важан од суштинског који ће бити тежи", рекаоје Вучић.

Упознао је, каже, госте са свим оним што је знао, или са свим са чим верује да можемо да се суочимо.

„Рекао сам који су принципи Србије, да жели мир и стабилност, али и да имамо своје инетресе које морамо да сачувамо и заштитимо", казао је он.

Вучић је у разговору са Додиком поручио и да ће Србија имати снаге да помогне РС буде ли имала било каквих проблема са ликвидношћу.

Како је рекао, РС није тражила то од нас, али да је то рекао знајући шта може доћи на јесен у вези епидемије корона вирусом.

„Данас имате већи број заражених, али слабије симптоме, али како ће изгледти ситуација у октобру и новембру је друго и много теже питање", указао је Вучић.

"Задовољан сам што смо имали свеобухватне консулатције и важне разговоре. Имамо одличну сарадњу у континуитету и разговарали смо о свим нашим односима, билатералној, пре свега, економској сарадњи", рекао је Вучић новинарима након састанка.

Вучић је додао да је секција пута Кузмин - Сремска Рача добијене прве грађевинске дозволе, те да радови сада убрзано крећу.

Било је реч и о завршетку изградње пута Чачак - Пожега, после цега се тај пут "наставља" у три смера, ка Бољарима, Ужицу и ка РС и БиХ, чиме ће се Херцеговина и РС драстично приближити Србији.

Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

"Наши односи су на високом и веома одговорном и озбиљном нивоу постављени. Увек подржвамао једни друге, увек отворено разговарамо о свим питањама, али се подршка подразумева и чувамо леђа једни другима", рекао је Вучић.

Подсетио је да је Србија увек помагала РС, чега се, каже, не стиди, јер, како је рекао, иако је можда могло и више, свакако је највише у савременој историји Србије и РС.

"Надам се да ћемо са економским јачањем моћи још више да помогнемо свом народу", рекао је Вучић.

Додик: Вучићу неће бити лако

Дипломатске активности у вези са Косовом и Метохијом, које очекују председника Србије Александра Вучића, и са Вашингтоном и са Бриселом, неће бити лаке, нити треба очекивати брза решења, изјавио је Додик.

"Да је могло лако и брзо, решење се сигурно не би чекало до данас. У једно сам, ипак, сигуран - Александар Вучић ће на најбољи начин штитити и државне и националне интересе Србије. Нормализација односа у региону је у врху приоритета државе Србије, али и Срба као народа, ма у којој држави региона да живе", рекао је Додик за Срну.

Стога сматра да предстојећи разговори треба да иду у правцу смиривања тензија у целом региону, али без употребе двоструких стандарда.

Додик је оценио да се стабилизација Западног Балкана може постићи поштовањем међународних уговора и резолуција Савета безбједности УН, те да би то био сигуран пут ка одрживом решењу отворених питања у региону.

"Када то кажем, мислим на потребу пуне подршке провођењу резолуције Савета безбедности УН 1244, али и пуне подршке примени изворног текста Споразума из Дејтона, којим је успостављена данашња БиХ", рекао је Додик и истакао да инсистира на термину изворни текст споразума, јер БиХ је на корак од расула управо због чињенице да је изворни текст споразума, на који је Република Српска ставила потпис, промењен.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести