Вучић: Са Макроном највише о односима Београда и Приштине

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са председником Француске Емануелом Макроном данас разговарао у два наврата у четири ока, а највише о односима Београда и Приштине.
1
Фото: Tanjug

Вучић је сумирајући разговоре са Макроном у Паризу, рекао да су разговарали о европским интеграцијама Србије, која ће имати подршку Француске на том путу.

"Очекујем да ћемо отварати више поглавља ове године, по новој методологији, кроз кластере", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао и да ће Француска бити подршка Србији за европске интеграције и за дијалог са Приштином.

"Највише смоо говорили о односима Београда и Приштине, то је тешко и неуралгично питање за целу Европу, не само за Србију", рекао је Вучић.

Вучић: Макрон у Србији у септембру или октобру

ПАРИЗ: Председник Александар Вучић најавио је данас да ће председник Француске доћи у Србију у септембру или октобру, што ће, каже, бити велика посета.

"Имаћемо много уговора да потписујемо, уверен сам да ћемо направити велики резултат у односима између Србије и Француске, на корист грађана Србије", рекао је Вучић.

Добри разговори и добре вести из Француске, закључио је председник Србије, којем је ово био 11. сусрет са Емануелом Макроном.

Последњи пут, Макрон је у Србији боравио у јулу 2019. године.

Макрон Вучићу: Србија има пријатеља у Француској

ПАРИЗ: Председник Француске Емануел Макрон угостио је данас председника Србије Александра Вучића и поручио да Србија заузима важно место за Француску, а да је шефу српске државе посебно захвалан што је у Паризу у оваквим околностима.

Макрон и Вучић су се пре билатералног разговора, испред Јелисејске палате обратили медијима, а Макрон је истакао да му је у сећању сјајан дочек који му је приређен у Београду 2019. године.

"Имам дивно сећање тих заједничких топлих момената са српским народом", рекао је Макрон.

Он је указао да је пандемија корона вируса све натерла да измене начин функционисања.

"Али, морамо да наставимо да радимо заједно, са суседима, али и посебно са Западним Балканом и Србију, због места које Србија има за нас", поручио је Макрон.

Он је подсетио да је његова намера да ојача ЕУ, те да је у том контексту дијалог који се одржава већ три године суштински важан.

Макрон је подсетио да је прошле године дефинисана нова медотологија за приступ ЕУ, те захавлио Вучићу који је, каже, од почетка исказао расположење за ту нову методологију, како би испунио обавезе да убрза реформе и неоходан напредак Србије на путу ка ЕУ.

Он је навео и да се нада да ће Француска и ЕУ да буду присутније у областима образовања, културе, економије и инвестиција и здравља.

Макрон је истакао да ће са Вучићем разговарати о дијалогу Београда и Приштине, наводећи да је то важан процес преговарања, који се води под надлежношћу ЕУ.

"Желим да истакнем сву подршку са наше стране, као и представнику Мирославу Лајчаку. Подржавам ово, уз канцеларку Ангелу Меркел", рекао је Макрон.

Он је додао и да се претходне године пратило шта се догађа на КиМ, као и оно што се сада дешава.

"Председник Вучић је преузео неколико пута ризик када је хтео да предложи нека иновативна решења. Ту сам да подржим решења која могу да допусте да напредујемо у овом питању" рекао је Макрон уз констатацију да је реч о теми која је од кључног значаја за нашу земљу.

" То су решења на која су пристале обе стране, која су призната и која ће нам омогућити да најзад решимо то важно питање у срцу Европе", рекао је Макрон.

Он је рекао да његову подршку имају сви који желе да унапреде односе између Београда и Приштине.

"Имаћете моју подршку и ангажман и бићу уз вас по питању нормализације односа, али и путу који тежи да се изгради стабилност и мир у региону. Знам да је то и ваш лични циљ", рекао је Макрон обраћајући се председнику Вучићу.

Желим да Француска више инвестира у Србију
 
Председник Француске Емануел Макрон истакао је данас да билатерални доноси Србије и Француске напредују, да је Србија партнер његовој земљи и да жели да Француска буде присутнија и настави да инвестира у Србију.
 
"Наши билатерално односи напредују", рекао је Макрон и констотовао да је томе допринела и његова посета из јула 2019. године.
 
Како је рекао, убрзан је развој пројекта изградње метроа у Београду, за који франсуске компаније раде студију изводљивости, како би се 2028. године Београђани возили метроом.
 
Уз то, подсетио је да је француски "Ванси" концесионар аеродрома "Никола Тесла", док компанија Суез води пројекат за депонију Винча.
 
"Србија је партнер. Напредујемо по економским питањима и желим да Француска буде присутнија и да настасви да инвестира", рекао је Макрон.
 
Он је навео да би желео и да Француска и ЕУ буду присутније и помогну по питању вакцина против корона вируса.
 
"Подржавам ваше ангажман и учинићемо све што можемо да будемо уз вас, грађане Србије, и целог региона", рекао је Макрон.
 
Како је истакао, реч је о трци са вирусом, а Србија и председник Вучицћ су то извели са пуно одговорности, што, каже, мора да нагласи и да поздрави.
 
"Ми, као Европљани морамо да будемо ефикансији по том питању. Знам да је то жеља и канцеларке Меркел и председнице ЕК фон дер Лајен. Наставићемо следећих недеља и месеци да убрзавамо ствари, за наше грађане, али и да помогнемо пријатељима", рекао је Макрон.
 
Председник Франсуке се на крају обратио Вучићу са "драги пријатељу", рекавши да му је драго што је данас у Паризу.
 
"Знате да овде имате народ који воли вас народ, историја је то показала. Имате пријатеља у Паризу", поручио је Макрон.
 

Сви морамо да радимо на компромисном решењу косовског питања

 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу уочи разговора са француским председником Емануелом Макроном да питање односа Београда и Приштине није лако и да сви, како је поручио "морамо да радимо све што можемо како би смо постигли компромисно решење за обе стране".
"То није лако, увек сам спреман да саслушам Макрона и његове иновативне идеје како би се приближили решењу. Сигуран сам да ћемо имати искрен и отворен разговор и надамо се да ћемо уз вођство председника Макрона моћи да урадимо нешто у наредном периоду", рекао је Вучић
 
Говорећи о изградњи метроа у Београду, Вучић је рекао да ће пројекат изградње Метроа у Београду бити кључна сарадња са Француском и да очекује до краја године изградњу прве линије.
 
Како је казао, захвалан је француском колеги због његове подршке и помоћи и додао да изградња Метроа није више предизборно обећање већ реалност.
 
Вучић је рекао и да је задовољан јер је економска сарадња Србије и Француске појачана и да је задовољан тиме.
 
"На путу ка ЕУ показали смо способност. Ми смо земља са највећом стопом раста. Имамо добре резултате и уз веће инвестиције из Француске и других земаља ЕУ надамо се да ћемо моћи да достигнемо стопу раста од 6 одсто чиме ћемо бити најуспешнија земља и ове године", рекао је Вучић.

 Он је подсетио да је посета Макрона Србији пре две године била историјска и да је он тада показао не само пријатељство, већ је то урадио на посебан начин.

"Хвала на посвећености и на развојиу билатералне сарадње. За нас Француска није само битна земља већ прави пријатељ Србије. Надамо се да ћемо повећати ниво економске сарадње, по питању трговине", рекао је Вучић.
 
Када је у питању европски пут Србије и осталих земаља Западног Балкана, Вучић је казао да су све земље прихватиле да нову методологију приступа ЕУ, а која је заснована на шест кластера и коју је педложио председник Макрон.
 
Вучић је изразио наду да ће тај нови начин убрзати европски пут Србије и додао да наша земља зна шта све треба да уради на европском путу, нарочито у области владавине права.
 
Председник Вучић је захвалио Макрону на гостопримству и казао да се у Паризу увек осећа добродошло.
 
"Хвала на гостопримству. Ми увек спомињемо ту вашу посету Београду из 2019. године, надамо се да ћемо моћи још једном да Вас дочекамо и да ћете тада доживети још боље гостопримство", рекао је Вучић.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести