Вучић: Са Макроном у понедељак о КиМ, ЕУ, билатералним односима

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Паризу, да ће његов сутрашњи сусрет са председником Француске Емануелом Макроном бити њихов 11. сусрет, а да ће кључне теме бити Косово и Метохија, евроинтеграције Србије и билатерални односи две земље.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

“Разговараћемо о много важних ствари, ово је наш 11. сусрет. Макрон је један од најважнијих светских лидера и искрени пријатељ Србије, а његова посета Србији 2019. године била је од историјског значаја за наше односе и од тада наша политичка и економска сарадња имају само узлазни ниво”, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Пренео је да ће кључне теме бити - Косово и Метохија, европске интеграције Србије, као и билатерални односи Србије и Француске, међу којима најважнији економски доноси.

У четвртак извештај влади и о раду министара

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће у четвртак поднети извештај влади о разговорима које ће водити сутра у Паризу везано за Косово и Метохију, али ће, како је додао, изнети и незадовољство неозбиљношћу и недовољним радом појединих чланова владе и директора јавних предузећа.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, казао да имамо велики суфицит у јануару и да није задовољан тиме.

Истакао је да не разуме да поједини чланови владе и директори јавног предузећа нису у стању да потроше паре које су тражили пре два месеца.

Указао је да тражи да их потроше како бисмо имали економски раст, како би земља брже напредовала потребно је брже градити путеве, болнице,..

"Свима су у глави избори 2022., сви само причају о изборима”, критиковао је он додајући да је његова порука да морамо много да радимо у овој години.

Вучић је указао да је новац потребан, између осталог за борбу са пандемијом и указао на случај Португала, где, како је рекао немају слободне лежајеве у болницама, и којима сви помажу.

Казао је да сви у свету морају да се боре с тим проблемом, и да су потребне паре за вакцине, али и већи раст.

Уколико не будемо убрзали радове на инфраструктурним пројектима, као што су канализација, путеви, али И убрзање у енергетском сектору, да пољопривреда ради боље, нећемо моћи да се после три године похвалимо да смо најбољи.

“Ми сада идемо са највише базе, јер смо имали највећи раст. Морамо да јуримо сада, да радимо много више“, поручио је он.

Вучић је подсетио да Француска има негативан раст од минус 9,8 одсто, да ће ићи на плус 6 и 8.

„Страшно важно да урадимо посао што пре да се вакцинишемо и вратимо раду“, нагласио је он.

Када је реч о помоћи државе рекао је да је држава из свог „ћупа“ извадила већ 8,5 милијарди, и да се сви питају одакле.

Истакао је да је неопходно да се сви ангажују више, да раде и викендом, који, како додаје, не може да буде нерадан.

„Морамо да радимо да идемо напред, и стижемо све друге много брже“поручио је Вучић.

Вакцине доносе раст, добру економију и здравље

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је радостан што ће до марта Србија добити нову количину од милион вакцина, а можда и више, јер је то веома битно за спасавање живота, али и економију.

Вучић је, за ТВ Пинк из Париза, казао да постоји много земаља у свету које немају ни једну вакцину, а Србија већ месец и који дан вакцинише.

„Сваког дана вакцинацијом спасавате животе, подижете економију. У свету се води рат за вакцину, која је постала важнија од ракета и свега другог. Вакцине доносе раст, добру економију, слободан живот и здравље људи“, поручио је он.

Пренео је да је у Београду вакцинисано око 125.000 људи, да је Ниш најбољи по глави становника са 24.000, док ће Нови Сад морати да поправи резултат.

У Крагујевцу вакцинисано је 15.000 људи.

Указао је и на то да је просечна старост имунизованих у Србији 65,4 године, а нешто је нижи проценат у великим градовима између 62,8 и 63 године.

"То су године које смо желели да гађамо јер спадају у најугроженије не рачунајући здравствене раднике, војнике и полицајце », нагласио је Вучић.

Упитан од кога добијамо нову количину од милион вакцина, Вучић је рекао да то не може да каже, али истиче да је за ту количину добио уверавање од оних који га никада нису преварили и никада нису извргли ниједан договор.

Први смо по стопи раста и други по нивоу вакцинисања, важно је да будемо у врху Европе у свему, рекао је он.

Што се тиче његовог видеа којим је обавестио грађане о новој количини вакцина, извинио се што је био неуобичајено одевен.

"Био сам много радостан и желео ту радост да поделим. Нисам причао о уговорима за 11 милиона вакцина који имамо. Међутим нема тих вакцина, биће их тек када дођу”, закључио је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести