Вучић: Замолићу Путина да предочи став о КиМ у свим институцијама

МОСКВА: Председник Александар Вучић најавио је данас, по доласку у Москву, да ће замолити председника Русије Владимира Путина да "дубље" сагледају проблем Косова и Метохије.
aleksandar vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

Председник је рекао да би, у ситуацији у којој су сви кренули максимално да се ангажују по том питању, било важно да и Русија изађе са својим ставом.

"Замолићу председника Путина да, не само у директној подршсци коју пружа Србији, недвосмислено изађе са својим политичким ставом у свим органима и међународним институцијама и организацијама", рекао је Вучић за Пинк телевизију, на питање са каквом поруком се данас састаје са Путином.

"Молићу председника Путина да дубље сагледамо проблем Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Русија увек пружала недвосмислену подршку територијалном интегритету Србије и не само то, већ и подршку независном одлучивању и суштинској независности Србије, као и војној неутралности.

"И нема сумње да ћу поновити став и чињеницу да Србија ни на који начин неће да се прикључује НАТО или другим војним блоковима", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се разговарати о важним темама, економским односима, војној и економској сарадњи.

"Такође ћемо разговарати и о војној опреми. Увек разговарамо и о томе. Захвалио бих се на миговима које смо добили по значајно повољнијим условима од неких других. Али не желим да говорим унапред о ономе што није у Србији, када буде причаћу", истакао је.

Указао је да доживљава као изузетну част то што ће бити први страни државник који ће се састати са Путином на почетку његовог новог, четвртог мандата на челу Русије, а након његове инаугурације, одржане у понедељак.

"Част је да будемо први након инаугурације. Присуствоваћу и паради поводом Дана победе, а после имамо и полагање венаца са израелским премијером Нетањахуом. Мислим да ћемо заједно бити у Александровској башти. Сутрадан смо добили позив за велику шетњу Бесмртног пука", рекао је Вучић.

Такав позив може да дође само од председника Путина лично.

"Сматрам да људи разумеју да постоје лидери, као и када неки само понављају туђе ставове. Ми имамо своје ставове. Никакве санкције им нисмо уводили и негде се подразумевало све ово, и хвала Путину што показује поштовање према томе", приметио је председник Србије.

Према његовим речима, суштина посете Москви је да грађани Србије живе боље, иако се, каже наслушао свакаквих глупости.

"Када неко нема политику, план, програм, онда мора да измишља нападе по сваку цену и на сваки начин. Моја жеља је да будем само обичан и нормалан живек. Знам да сам радио најбоље за своју земљу. Претње ме не плаше, то су празне приче, само су резултат политике мржње. Не могу да верују да постоје поштени људи који се боре за своју земљи зато што је воле. Људе не можете да преварите", рекао је поводом шпекулација о разлозима због којих је протеклих дана у неким ситуацијама био без обезбеђења.

Са Путином у маршу Бесмртног пука 

Председник Србије Александар Вучић добио је позив од председника Русије Владимира Путина да му се придружи током марша „Бесмртног пука“ у Москви на Дан победе.

Како сазнаје Спутњик, Вучић ће том приликом носити портрет свог деде, ког су током Другог светског рата убиле усташе.

Према нашим информацијама, председник Србије ће током параде на Дан победе такође стајати поред руског председника Путина.

Сваке године на Дан победе у колони „Бесмртног пука“ ходају хиљаде људи држећи у рукама транспаренте с портретима својих рођака који су учествовали у Великом отаџбинском рату.

Председник Русије Владимир Путин учествовао је и ранијих година у акцији „Бесмртни пук“ у Москви. Путин је прошле године у шетњи носио портрет свог оца, учесника Великог отаџбинског рата.

Акција „Бесмртни пук“ одржава се на Дан победе у Русији и другим земљама. Током шетње људи носе фотографије својих рођака који су учествовали у Другом светском рату. У шетњи „Бесмртног пука“ 2015. године широм Русије учествовало је 12 милиона људи. Након тога је основан сверуски грађанско-патриотски покрет „Бесмртни пук Русије“. Прошле године акција је одржана у 50 земаља. У Русији је 24 милиона људи изашло на улице с фото-портретима својих рођака, ветерана Другог светског рата.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести