Вучић са Вархеијем о наставку евроинтеграција

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са европским комесаром за суседство и проширење Оливером Вархеијем, који је у Београд допутовао дан пошто је у Бриселу представљена нова методологија процеса приступања Европској унији.
Танјуг/З. Жестић/Оливер Верхеји и Александар Вучић
Фото: Танјуг/З. Жестић/Оливер Верхеји и Александар Вучић

Вархеија, који је први пут у посети Србији, председник Вучић сачекао је испред зграде Председништва.

Тема разговора Вархеија и Вучића је наставак евроинтеграција, а после састанка двојица званичника одржаће заједничку конференцију за новинаре.

Очекује се да ће Верхеи изнети будуће планове Европске комисије за регион и прокоментарисати ревидирану методологију проширења.

Предвиђено је и да, у присуству Вучића и Вархеија, буде потписан финансијски споразум о пројектном финансирању ИПА 2019, у вредности од око 138,5 милиона евра, који ће парафирати Јоксимовић и Фабрици.

Уочи посете, нови комесар за проширење је изјавио да се радује првим посетама двема државама које учествују у преговорима о приступању ЕУ, Србији и Црној Гори, у коју ће отићи из Београда.

"Радујем се што ћу разговарати о напретку у политичком дијалогу уочи избора у обе државе, као и о резултатима реформи које се тичу придруживања ЕУ, а које су уочљиве у области владавине права", рекао је Вархеи, а саопштила Делегација ЕУ у Србији.

Комесар Вархеји ће се састати и са премијерком Аном Брнабић, а састанку ће, како је најављено, присуствовати и министри Јадранка Јоксимовић, Ивица Дачић и Небојша Стефановић.

Верхеји ће се, заједно са посредницима у међустраначком дијалогу у Србији, Тањом Фајон и Владимиром Билчиком, састати са председницом Скупштине Мајом Гојковић, као и политичким странкама које учествују у том дијалогу.

Након тога, планиран је и заједнички састанак са опозиционим странкама које не учествују у том дијалогу, а комесар и европосланици, како се наводи, послаће јединствену поруку ЕУ о потреби да се "настави рад на инклузивним, слободним и фер изборима на пролеће 2020".

Верхеји, Фајон и Билчик одржаће заједничку конференцију за медије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести