Вучић се састао с немачким министром за привреду

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас поподне с министром за привреду и енергетику Немачке Петером Алтмајером.
v
Фото: Tanjug

После састанка, у Палати Србија, уследиће потписивање билатералних докумената, а затим ће се Вучић и Алтмајер обратити медијима.

Такође, биће одржан и округли сто "Сарадња компанија с локалном самоуправом или Владом", на којем ће се обратити Вучић, Алтмајер, као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Вучић је уочи сусрета са немачким министром најавио да ће тај састанак искористити да поново покуша да доведе Фолксваген у Србију.

Председник је нагласио да не може ништа да обећа, јер Србија није чланица ЕУ, као Бугарска или Румунија, које су такође раније биле у игри, нити има тако велико тржиште као Турска, која је, иначе, била први избор, али су догађаји у Сирији довели у питање ту инвестицију.

Алтмајер је у интервјуу за Политику изјавио да Србија остварује снажан напредак у областима привреде и изградње правне државе и истакао да наставак помирења између земаља Балкана и интензивирање регионалне сарадње представљају нека од кључних питања процеса приступања Еврпскоуј унији.


Одлични односи Србије и Немачке

Српско-немачки односи последњих година постали су одлични и постоје услови да они буду још бољи, заједнички су констатовали у данашњем разговору први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар привреде и енергетике Савезне Републике Немачке Петером Алтмајером.

Фото: Tanjug (Video)

Током разговора је оцењено и да изузетан подстрек билатералној сарадњи две земље дају веома добри лични односи председника Вучића и канцеларке Меркел, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је истакао да односи са Немачком за Србију представљају приоритет, како на политичком, тако и на економском плану. Када је реч о економском сегменту односа, шеф српске дипломатије посебно је нагласио значај чињенице да је министар Алтмајер у посету Србију дошао у пратњи велике привредне делегације, са циљем да привредни субјекти две земље разговарају о конкретним мерама за даље унапређење сарадње.

Алтмајер је изразио задовољство што са бројном привредном делегацијом борави у Србији и изразио уверење да ће његова посета дати конкретне резултате на плану даљег јачања економске сарадње између Србије и Немачке.

Током разговора, размењена су и мишљења о перспективама за обнављање дијалога између Београда и Приштине, као и о укупној ситуацији у региону.


Немачка, иначе, представља једног од најважнијих спољнотрговинских партнера Србије и на првом месту је и по укупном српском увозу (13 одсто) и извозу (12,7 процената).

И прошле године и према подацима за првих шест месеци ове године, Немачка се нашла на четвртом месту међу земљама највећим инвеститорима у Србији.

У првих шест месеци ове године и даље је на месту првог партнера што се тиче услуга - са укупном разменом од 496 милиона евра, показују подаци Привредне коморе Србије.

Приходи износе 334 милиона евра, расходи 162 милиона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести