Вучић се састао с председником Кине

ПЕКИНГ: Председник Србије Александар Вучић састао се рано јутрос с кинеским председником Си Ђинпингом, на чији позив је допутовао у главни град Кине где се одржава форум „Појас и пут“.
vucic si
Фото: Tanjug

Председник Кине примио је Вучића у Великом дому народа у Пекингу и са њим разговарао о билатералним односима. То је њихов шести сусрет.

У фокусу разговора, како је раније најавио Вучић, биле су пре свега економска сарадња две земље и Косово и Метохија.
Вучић је на састанаку оценио да Србију и Кину везује челично пријатељство .

Велику захвалност дугујемо и Вама лично и НР Кини за све што сте урадили за Србију, пише на Инстаграм профилу „БудућностСрбијеав“ уз фотографије са састанка.

Такође, Вучић је позвао Сија да посети Србију и види резултате сарадње две земље.  

Након састанка, у присуству Вучића и Сија, потписано је више билатералних споразума којима треба да се поспеши сарадња две земље.

Председник Србије ће током дана учествовати на панелу „Повезивање међу људима“, а затим ће се разговарати с Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

По доласку у Пекинг, Вучић је рекао да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини.
Истакао је и да ће Косово бити једна од кључних тема у разговорима с председником Кине, као и са председником Русије Владимиром Путином.

Додао је да ће Србија и Кина формирати и радну групу за заједничке инвестиције и да је његова молба председнику Кине да помогне Србији да се као мала земља укључи у процесе развоја роботике и вештачке интелигенције, с обзиром да и САД и Европа заостају у томе у односу на Кину.

Вучић је подсетио да је Србија прва у Југоистичној Европи подржала иницијативу „Појас и пут“ и истакао да Србија жели с Кином пуну сарадњу. 

У Европи, када поменете Кину, сви се нешто правдају. Ја се нигде не правдам. За разлику од оних који нам свакодневно поручују: „Није вам место у Европи или нећемо вас“, Кинези нам кажу: „Ми с вама хоћемо. И ми хоћемо, каже Вучић, додајући да Кина не угрожава суверенитет и интегритет Србије.


Си: Србија има важну улогу у Иницијативи Појас и пут

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је данас у раyговору с председником Александром Вучићем да Србија има важну улогу у изградњи Инцијативе Појас и Пут и да две земље треба да унапреде сарадњу у том оквиру ради веће добробти и просперитета за своје грађане, преносе кинески медији.

Кина и Србија потписале су споразуме у оквиру Иницијативе Појас и пут а две стране обећале су да ће унапредити сарадњу у оквиру овог мегапројекта, наводи Ццајна глобал телевижн њуз (ЦГТН).

Кинески медији су издвојили да је председник Вучић изразио чврсту подршку Иницијативи јер је она донела прави бенефит грађанима Србије.

Кинески медиј преноси и да је Вучић истакао да пројекти као што су железара у Смедереву коју је купио највећи кинески произвођач челика Хбис, снажно допринели напретку локалне економије.

Вучић је рекао и да је Србија као лојални пријатељ Пекинга подржати Кину у неким кључним питањима. 


Фото: Tanjug

У кинеској престоници одржава се други Форум „Појас и пут“, на којем ће, према најавама домаћина, учествовати двоструко више државних делегација него што је било пре две године, на првом скупу, а међу њима биће и високи званичници из земаља чланица ЕУ, које у почетку нису учествовале у овој иницијативи. 

Форуму „Један појас, један пут“, између осталих, присуствоваће поред председника Русије Путина, председник Португала Марсело Ребело де Соуса, Ццешке Милош Земан, Ссвајцарске Уели Маурер, Азербејџана Илхам Алијев, Белорусије Александар Лукашенко, Кипра Никос Анастасиадес, Чилеа Себастијан Пинера, Египта Абдул Фатах ал Сиси. 

Најављено је око 40 шефова држава и влада, као и специјални изасланици председника низа европских земаља.

У делегацији, коју предводи председник Србије, налазе се министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести