Вучић у дипломатској офанзиви: У Пекинг и Берлин по подршку

БЕОГРАД: У четвртак у Пекингу почиње други форум иницијативе “Појас и пут”, а осим што ће се на једном месту окупити више дестина шефова држава и влада, за Србију ће  старт овог импозантног скупа означити и почетак дипломатске офанзиве председника Александра Вучића.
vucic si djiping, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Осим што се српска делегација припрема за значајне економске пројекте, овога пута председника очекују и два изузетно значајна сурета са светским лидерима, на којима ће кључно место, очекује се, ипак имати политичке теме, пре свих ситуација око Косова и Метохије. Председник Вучић поново ће се састати са кинеским и руским председником Си Ђинпингом и Владимирм Путином, а аналитичари оцењују да ће од ових разговора умногоме зависити и наступ Србије на састанку о Западном Балкану у Берлину који следи два дана након што врата затвори кинески форум. Реч је о скупу који је заказала немачка канцеларка Ангела Меркел, а биће одржан  уз присуство председника Француске Емануела Макрона.

Вучић је с амбасадором Русије Александром Чепурином недавно  разговарао о организацији састанка два председника у Пекингу 26. априла, током одржавања Другог форума за међународну сарадњу. Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника, Вучић је навео да ће то бити њихов 16. састанак, а други ове године, и да ће му бити задовољство да са председником Русије разговара о билатералној сарадњи у свим областима, као и о ситуацији у региону. Уочи посете Пекингу, Вучић је примио амбасадорку Кине Чен Бо и изразио велико задовољство поводом предстојећег учешћа на Другом форуму “Појас и пут”, као и свог шестог сусрета са Си Ђинпингом. Кинеском председнику Вучић ће захвалити, најављено је, за све што је учинио за Србију и за сву помоћ у економском развоју, као и подршку у питањима од државног и националног интереса.


Србија с јасном позицијом

Вучић је најавио да ће после састанка у Пекингу и Берлину саопштити више одлука значајних за Србију. Око Ђурђевдана, односно 6. маја Србима са КиМ предочиће мере против Приштинских противпарвних потеза, ако не дође до њихове корекције након берлинских сусрета. Исто тако, почетком наредног месеца биће познато да ли Србија иде, или не на ванредне парламентарне изборе.

Председник је у више наврата поновио своју јасну позицију са којом иде у Берлин - да ће предстојећи састанак 29. априла, бити изузетно тежак за Србију, али  да нема говора о наставку дијалога, док Приштина не укине таксе. Истовремено је одбацио спекулације опозиције да намерава да на том састанку потпише признање независности Косова.

Рекли су да ће Вучић и Брнабић да признају независно Косово. Нећу ништа да признам тамо, нити било где друго. За разлику од оних који су ћутали и бежали тунелима за Букурешт када је проглашавана независност. Лагали су да ће неко да потписује нешто тамо, а они су то већ урадили, рекао је Вучић.


Очекивања од два предстојећа међународна скупа скупа, једног далекоисточног, другог европског,  су подељена. Са једне стране у Пекинг се одлази у посету подршке српским напорима да се дође до праведеног и договорног решења за проблем КиМ, будући да обе светске силе подржавају суверенитет и територијални интегритет Србије и иснистирају на значајној улози УН у целом том процесу. Насупрот томе, Берлин је већ означен као место на коме  Србију очекују тешки разговори, али и притсци. Ако и не уследи прича о међусобном признању, о којој се ових дана интензивно спекулише, уз подсећање на идеју изнету у писму америчког председника Доналда Трампа, Београд би се могао наћи под притиском  да попусти пред уценама Приштине и да се Србија врати за преговарачки сто, признајући на индиректан начин легалност свих противправних потеза албанске стране, од којих су на првом месту таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Но шта ће канцеларка Меркел и Емануел Макрон ставити на сто 29. априла, није познато и за сада се само спекулише. Поред српског председника и премијерке у Берлин долазе и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, председник и премијер Албаније, као и лидери из региона и високи представници из ЕУ.

У овом моменту нема назнака ни да би после Берлина могло доћи до промене формата дијалога. Спомиње се са би на сцену могле да ступе Америка и Русија. Српски званичници су више пута понављали да ће инсистирати да се у игру укључи Москва ако САД буду преузеле водећу улогу. Из Бечког "Стандарда" је недавно "процурела" вест да је циљ предстојеће регионалне конференције у Берлину да се план о размени територија потпуно скине са било каквог дневног реда, па и кулоарског, те да кабинет немачке канцеларке намерава да предложи специјални статус за север Косова. Поновљено је да је Немачка стриктно против идеје промене граница. С друге стране, приштинска "Газета експрес" писала је да ће Француска и Немачка на састанку у Берлину представити план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, а радило би се о идеји двоструког суверенитета. Но и сама помисао на такву варијанту, у Београду је наишла на децидно одбијање српских званичника.


Спремни споразуми, и Нови Сад партнер за Хуавеј

Влада Србије јуче је подржала потписивање Плана билатералне сарадње између Владе Републике Србије и Владе Кине у оквиру иницијативе „Појас и пут“, као и Споразума о привредно - техничкој сарадњи две владе.

На јучерашњој седници је подржано и закључивање Меморандума о разумевању за развој пројекта Паметни градови у Србији између Владе  и компаније Хуавеј техонолоџис. Сврха потписивања овог документа је, како је појашњено, развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније Хуавеј као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и осталих. Заједничким радом, кроз међусобну размену информација обезбедиће се платформа за развој локалних потенцијала и изградња локалног екосистема у области дигиталне трансформације у јавном, финансијском, образовном и енергетском сектору, као и у области саобраћаја. Као посебан циљ ове сарадње је отварање Хуавеј регионалног центра за Западни Балкан са седиштем у Београду.


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је приликом последњег сусрета са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви рекао, да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет и додао да је на "нашим српским пријатељима је да донесу одлуку". Он је потврдио да Москва инсистира на реализацији резолуције 1244 Савета безбедности УН, која подразумева директан дијалог Београда и Приштине и поштовање целовитости Србије.

У тим оквирима, ми ћемо на сваки могући начин доприносити налажењу решења. А које конкретно решење Русија може да подржи? Истичем да смо ми по изјавама председника Владимира Путина, на нивоу Министарства спољних послова више пута истицали да ћемо прихватити било које решење које одговара Србији. И тачка, рекао је Лавров.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести