Вучић: Спремни да наставимо дијалог кад Приштина укине таксе

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић састао се данас са амбасадорима земаља чланица Европске уније и шефом делегације ЕУ амбасадором Семом Фабрицијем. 
Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja EU i Fabricijem Foto: Tanjug
Фото: Вучић се састао са амбасадорима земаља ЕУ и Фабрицијем Фото: Танјуг

Састанку у Вили "Мир" присуствују 23 амбасадора ЕУ и шеф Делегације ЕУ у Србији.На састанку су и министар спољних послова Ивица Дачић, министри за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, правде Нела Кубуровић, финансије Синиша Мали, те директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић...

Вучић је након састанка изјавио да је са амбасадорима земаља ЕУ данас разговарао и о КиМ и да их је још једном обавестио да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином кад буду укинуте таксе.

"Осим лепих ствари разговарали смо и о ономе што Србија треба да уради, као и о томе да је потребно да се укину антицивилизацијске таксе које је Приштиан увела и да се настави дијалог како би постигли споразумо решавање проблема између Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Каже и да је, иако то није политички популарно, рекао амбасадорима и шефу Делегације ЕУ у Србји да смо спремни да наставимо тај разговор у најбољој вери како би се постигао споразум, али и да није велики оптимиста.

Вучић је нагласио да ће сву енергију посветити решавању тог проблема јер то значи сигурнију будућности за нашу земљу у нашу децу.

"Квоте би биле тежак ударац за Србију"

Вучић је још једном замолио ЕУ да изађе у сусрет Србији када сутра буде одлучивала о квотама за извоз челика, јер је то, истиче, за нашу земљу од огромног значаја.

"Замолио бих комесарку Сесилију Малстром, са којом ће се и премијерка данас састати, али и Жан Клод Јункера и све друге да изађу у сусрет Србији", рекао је Вучић након састанка са амбасадорима ЕУ.

Како је рекао, изашло се у сусрет, у складу са споразумом, "натегнутом" форумулацијом Споразума о асоцијацуху у придруживају, Норвешкој, Исланду и Лихтенштајну и изразио наду да и Србија може да спада у ту категорију.

"Ако не по том основу, онда по другом", рекао је Вучић и поновио да би квоте биле тежак ударац за Србију.

„Изјаве ЕУ коректне, али Албанце занимају само САД“

Вучић је рекао је да Србија очекује да неко уразуми Приштину да се понаша цивилизовано, те да повуче таксе, али је приметио да Албанце занима само Вашингтон, а да само успут кажу да су на путу ка ЕУ.

"Европска унија је по питању такси давала коректне изјаве, а Вашингтон је изнео врло оштар став, и ми сyе захваљујемо Вашингтону на томе", рекао је Вучић.

На питање да ли Србија очекује да ЕУ, осим јасног става о таксама, како је то рекао шеф делегације ЕУ у Србији, употреби неки инструмент како би приволела Приштину на укидање такси, Вучић је нагласио да Србија ништа и никога не условаљава и да је увек била за дијалог.

"Србија је увек за дијалог, нема ниједан услов, али у том расположењу у Србији где се ми осећамо јаким да можемо неког да условљавамо произлазе и неке логичке грешке. Ми ништа не условљавамо, него молимо да се ствари врате у пређашње стање", истакао је Вучић.

Он је рекао да се данас у свету води борба политичким и економским мерама, али да у нормалном, цивилизованом свету не постоји нешто попут такси.

"Склоните то као препреку и наставићемо да разговарамо, мада не заборављамо да сте имали само једну обавезу - формирање ЗСО, а ни пипнули то нисте, нисте ни заинтересовани, а ми смо испунили све", каже Вучић, приметивси да и Србија "једним кликом може да каже да се све враћа у пређашње стање".

Суштина је, каже, да неко уразуми Приштину да се понаша цивилизовано, каже он и додаје да нас не интересује куповина послушних Албанаца, као што то Албанци раде.

"Нас интересује да наставимо дијалог са легитимним и легалним представницима Албанаца, да видмо да ли можемо да постигнемо неки договор или не можемо и, ако не можемо, да нађемо начине да чувамо стабилност", закључио је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести