Вучић се састао са Борелом

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борелом, који борави у првој званичној посети Београду.
Танјуг/Раде Прелић/Јоксимовић, Вучић и Борел
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Јоксимовић, Вучић и Борел

Након састанка, планиране су изјаве за медије.

Састанку у згради Председништва, који је почео око 12 сати, присуствују и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

После разговора са председником, Борел ће се око 15. 30 састати и са премијерком Аном Брнабић.

Борел, који је у четвртак боравио у Приштини, рекао је уочи доласка да његова прва званична посета Западном Балкану показује преданост ЕУ перспективи региона, његовој стабилности, безбедности и просперитету.

Пред посету Србији, рекао је у интервјуу за Танјуг да ће он лично, а не евентуални специјални представник ЕУ, водити Бриселски дијалог и бити главни саговорник за власти у Београду и Приштини.

Борел подсећа да је ЕУ јасно ставила до знања да су "кључ" за улазак Србије у чланство нормализација односа са Приштином кроз свеобухватни правно обавезујући споразум и унутрашње реформе са фокусом на владавини права и медијима.

Од ступања на дужност шефа дипломатије ЕУ, у децембру 2019. године, Жосеп Борел је наглашавао да му је приоритет на Балкану рад на свеобухватном споразуму између Београда и Приштине, што потврђује и његова одлука да у региону прво посети ова два града.

Током боравка на Косову Борел је разговарао са председником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем и страначким и невладиним представницима.

Борел је након састанка са Тачијем рекао да ће ЕУ посредовати у дијалогу измеду Приштине и Београда, без надметања са специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине америчког председника Доналда Терампа, Ричардом Гренелом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести