Вучић: Сигуран у победу над короном, поносан на Батајницу

БЕОГРАД: Апсолутно сам уверен да ћемо победити корона вирус, упркос ужасним данима иза нас и не мање тешким, макар неколико наредних дана и недеља, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је посебно поносан на ковид болницу у Батајници, која је напорављена за четири месеца.
v
Фото: Tanjug

Оптимизам видим у нашој дисциплини, одговорности, борбености, жељи да победимо опаку болест и у вакцинама које полако добијају дозволе. Србија се сналази, сналазиће се и верујем да неће бити у другој половини земаља које ће да обезбеде вакцине, рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да је поносан на идеју да се изгради нова ковид болница у Батајници, која ће сутра примити прве пацијенте, на све што је држава урадила, на обезбеђен новац, све раднике који су је брзо изградили…

Положили смо каментемељац 1. августа… а, сада кажу, није завршена 1. децембра, као што смо рекли. Извињавам се, биће 3. децембра отворена, рекао је Вучић, осврћући се на злонамерне коментаре и додао да су се извођачи суочили са бројним проблемима током градње.

Имамо 750 места у КЦ Ниш, а замислите како бисмо прошли да нисмо изградили КЦ у Нишу, какву бисмо катаклизму имали у Нишу и на југу земље, приметио је Вучић.

Он је навео да ће у Батајници бити 930 болничких постеља, са 250 места најмодерније инетезивне неге, са свим респираторима, кисеоником.


Ми се не припремамо за изборе, ми радимо за Србију

Председник Србије и СНС Александар Вучић рекао је да се његова странка не припрема за изборе, већ ради за Србију.

Прошли пут када смо помагали пензионерима казали су да се припремамо за изборе. Какве сада имамо изборе када поново дајемо помоћ пензионерима? Ми дајемо ван свих правила. Какве изборе имамо, а дајемо угоститељима, у јануару или фебруару предвиђамо додатну помоћ привредницима?, рекао је Вучић за РТС на питање да ли се његова странка спрема за изборе 2021. или 2022.

Неки мисле да су избори питање живота или смрти, јер је то питање њихових пара и фотеља, казао је он за РТС.

Вучић је рекао да то њега не занима и да ће он да живи у земљи без обзира да ли ће победити или не на изборима, као и да ће честитати сваком ко победи.

Учествовали смо 2012. на изборима а да нисмо имали ниједан медиј на нашој страни. Данас имате медије који се понашају срамотно, који воде кампању 24/7. У које су уложени стотине милиона евра, и јасно је да није у питању бизнис, већ да имају политицки циљ и задатак да сруше Вучића. Када сте улозили већ стотине милиона евра, мораћете још стотине милиона или милијарду. Желим да трошите те паре јер ће макар мали део тог новца, који не извучете у неке пореске рајеве, остати у нашој земљи, рекао је.

Када је реч о страначком дијалогу, најавио је да ће партија коју води и пре скупштине странке, када ће се повући, и после ње, учествовати у дијалогу.

Биће веома срећни што у дијалогу не учествујем, што неће морати да седе преко пута велеиздајника, како ме називају, казао је.

Вучић је истакао да је веома важно да се води дијалог и да се одвија у парламенту или на неком другом месту.

Међутим, наглашава да би требало да размисле да се стварно разговара, а не да дијалог виде тако да Тања Фајон приволи власт да њима уступи место.


Поносан сам на земљу, што смо успели да је направимо, а погодило се у тренутку када немамо више места, додао је председник.

Вучић је упутио и захвалнст Инситуту Бањица, који је по трећи пут јуче ушао у ковид систем, и попунио капацитете за дан, рекавши да они никад нису избегавали да уђу у ковд систем, док има директоре који беже од тога.

Али, да не причам о тим проблемима, јер је већи број добрих, фантастичних људи, који се боре, рекао је Вучић.

Саботажом покушали да спрече отварање болнице

Председник Србије пренео је вечерас да је неко намерно спаљивао електричне склопке у новој ковид болници у Батајници и додао да је реч о саботажи са циљем да се омету радови и да се спречи отварање болнице.

Вучић је казао да су неки људи желели нешто да ураде против своје земље, и да су јуче намерно спаљивали електричне склопке упаљачима, а показао је фотографије оштећених склопки.

Чак и са таквим стварима смо се суочавали, јер има људи који не желе да покажемо да можемо да будемо ефикасни. Не разумем да неко то ради, казао је он.


Да навијамо за Србију, а не за корону против Србије

Важно је да сви будемо уједињени у борби против короне, која нам је свима заједнички непријатељ, поручио је вечерас председник Александар Вучић и позвао све да "обуку дрес Србије", јер само тако можемо да победимо.

Да будемо уједињени против короне, да знамо да нам је то највећи непријатељ. Ниједан од политичких противника ми није непријатељ, Добро је другачије мишљење, то је добра слика демократије, али ниједан није непријатељ, рекао је Вучић за РТС,

На политичке опоненте апеловао је да у нападима на њега и власт, не нападају и децу.

Ни ја нећу помињати имена, не да они не би нападали мене, могу слободно, али да не нападају децу. Представљате нешто од програма, ми ћемо оно што смо урадили, рекао је Вучић.

Он је поновио да је сутра важан дан, отварање нове ковид болнице која је изградње за само четири месеца, док се завршава полако и она у Крушевцу.

Да навијамо за Србију, а не за корону против Србије. Да обуку сви дрес Србије, са свима нама, и само тако ћемо да победимо, рекао је Вучић.


Вучић је пренео да БИА и МУП сада то ислеђују и рекао да је сигуран да ће ухватити починиоца ове "чисте" саботаже.

Упитан да ли је цена била критеријум у реализацији тог пројекта, Вучић је казао да се ради преко државних органа.

Он се осврнуо на злонамерне наводе да је квадрат коштао 2.000 евра и казао да је цена квадрата болнице 1.171 евро по квадрату.

Да смо ишли преко Канцеларије за јавна улагања цена би била 1. 050 или 1. 060 евра по квадрату, али би трајало две године, а ми смо желели да то буде брже, како би спасавали животе људи, објаснио је он.

Вучић је рекао да се пита шта је у глави онима који мисле да се неко уграђивао у болницу.

Шта може да буде осим идеје да би он то урадио. Некоме ко воли и бори се за своју земљу, пре свега за старије људи, то није могло да падне на памет, истакао је он.

Вучић је рекао да ни не зна колико је пута био у Батајници, додајући више од 10 пута.

Обилазио сам, сањао да изградимо на време. Изградили смо за четири месеца и само неколико земаља има могућност да то уради тако брзо, додао је он.

Ковид болница у Крушевцу за 15 дана, много улагали у болнице

Вучић је вечерас најавио да ће ковид болница у Крушевцу бити завршена за 15 дана.

Он је за РТС рекао да ће болница бити отворена 17. или 18. децембра.


За све ће бити бесплатна вакцина, стигла данас и руска

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да је данас стигла у Србију руска вакцина Спутњик, првих 20 доза која ће бити испитана на Торлаку.

БИА их је проследила тамо и наши струцњаци имају времена да наредних дана и недеља то испитају и кажу да ли можемо то да прихватимо или не, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Каже да ће бити испитана упоредо са Фајзером вакцином, која је такође тражила регистрацију.

Очекујемо пре краја године да добијемо прве колицицне Фајзерове вакцине, то ће бити мали део, али значјано већи део у јануару и фебруару ћемо добити. Очекујемо да до краја фебруара и почетка марта добијемо 350.000 Фајзерових, навео је Вучић.

Председник је поручио да ће за све људе бити бесплатна вакцина.

Не можете никог да натерате ко неће да прими вакцину, али сматрам да су неодговорни сви који позивају да се не прими, истакао је Вучић.


Председник је рекао да је поносан на све што је урађено претходних година кад је реч о реновирању и изградњи здравствених установа.

Он је подсетио да је КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду, која је до сада била највећа ковид болница са 360 лежајева, обновљена и реновирана претходних година, да су Градска болница Звездара, као и Земунска болница, које су исто у ковид систему, такође обновљене претходних година.

Вучић је рекао и да ће бити изграђена болница Дедиње 2, која ће бити велелепна кардиоваскуларна болница, те подсетио да је уложено 450 милиона евра у Клинички центар Србије у Београду, да је изграђен Клинички центар у Нишу.

Градимо и обнављамо 19 општих болница широм Србије, од Кикинде до Пирота, крећу радови. Од Врања где смо много тога обновили до Смедеревске Паланке, Лознице, Прокупља, рекао је Вучић.

Како каже, цене квадрата су другачије, примера ради у Лозници је квадрат 1.270 евра, у Прокупљу 1.400 евра по квадрату.

Додао је и да су изграђени објекти за Икс нож, Гама нож.

То смо све урадили у последњих неколико година, поносан сам на резултате које смо постигли, рекао је Вучић.

Имамо један од највећих процената хоспитализације у Европи

Председник Србије каже да наша земља има један од највећих процената хоспитализације ковид пацијената у целој Европи и да по томе само Чешка може да се пореди са нама.

Он је рекао да имамо много мање мртвих, него у земљама региона и Европе, ако се гледа пропорционално броју становника и да су за то најзаслужнији наши медицински радници.

Проценат хоспитализације је у најснажнијим западним земљама врло мали, јер је тамо скупо болничко лечење, навео је.

Каже да је у Немачкој тај проценат хоспитализације између 1 и 4 одсто, у Хрватској и Словенији између 5 и 10 одсто, док је код нас између 12,5 и чак 38 одсто.


Пустимо теорије завере, препустимо ово фармацеутима

Нико није луд да прода вакцину којом ће да потрује људе, каже председник Александар Вучић.

Он је рекао да је антиваксерски лоби веома снажан, али да је уверен да грађани у Србији разумеју важност вакцинације и да ће се велика већина одлучити на вакцину против короне.

На констатацију водитељке да су поједина истраживања у Србији показала да је за вакцинацију тек 29 одсто грађана, Вучић је казао да је то показало једно истраживање и да је уверен да је проценат оних који пристају на вакцину много већи од те бројке.

Говорећи о теоријама завере везаним за пандемију и саму вакцину, Вучић је рекао да “нико није луд” да прода вакцину којом ће да “поотрује народ”.

Уозбиљимо се, немојте да припадамо теоретичарима завере, оних који су пуни мржње према целом свету, дајте да ово препустимо лекарима и фармацеутима, поручио је Вучић.

На питање да прокоментарише истраживања у Великој Британији, где је, такође, невелики број за вакцинацију, али и поједине изјаве да је Велика Британија “пожурила”, Вучић је одговорио да је та земља поступила апсолутно исправно.

Истиче да ће тим потезом Британија да сачува хиљаде живота грађана и да ће убрзо да крене у опоравак економије.


Данас нам је нижи проценат, зато што немамо више места и зато сам ужасно уплашен и зато сам тражио и Бога молио да помогне, као и наше раднике, да можемо да хоспитализујемо више људи, казао је Вучић.

Навео је да имамо нижу смртност и захваљујући нашим лекарима и терапији коју користе.

Такође, истиче да имамо готово три пута мање мртвих него Бугарска.

Како је рекао, тренутно имамо 8.000 људи у ковид болницама, док Хрватска има око 2.500, али Хрватска је од нас мања 1,8 пута, а не три пута.

Вучић каже да укупно имамо 120.000 медицинских радника, а у ковид систему до 23.000 или 24.000.

Нагласио је да су људима у здравству доста повећане плате, а медицинским сестрама кумулативно чак 26 одсто.

Важно је да покушамо да обезбедимо вакцине у наредном периоду и нека узимају грађани коју хоће и какву хоће. Свака је добра и ако је регистрована у Великој Британији, САД, ЕУ, Русији, Кини..., нагласио је Вучић.

Да заштитимо здравље грађана и да сачувамо економију

Александар Вучић рекао је да сутра важне мере ступају на снагу против корона вируса, и да ће ово мозда бити и једини викенд када ће се рестриктивније мере примењивати, уколико будемо имали резултате.

Издржаћемо два дана и можда још један викенд, али, није сигурно, видеће се за три четири дана, рекао је Вучић за РТС.

Истакао је да је у питању велики губитак и трошак у економском смислу.

Институт Батут припрема се, каже, за процес имунизације становништва против корона вируса, а да ће међу првима који ће примити вакцину бити здравствени радници, војска, полиција, хронични болесници и старији.

Надам се да ћемо да набавимо добољно доза вакцина за прву туру, верујем да ће бити довољно, рекао је Вучић.

Он је истакао да ћемо имати довољно вакцина као што имамо довољно респиратора, болница, довољно места за хоспитализацију и спасавање живота људи.

Напоменуо је да ће бити у стању да нађе довољно пријатеља у свету да платимо и будемо у првој поливини земаља у свету која ће добити вакцине.

Навео је да се Србија ослања и на Ковакс и на све друге што можемо, да ћемо најпре добити 10.000 Фајзерових вакцина.

Хоћемо да заштитимо становништво и да нам економија не заостаје, указао је Вучић.

Каже и да су изношени различити ставови о мерама Кризног штаба и наводном кашњењу, али да су конкретне мере стигле пре два и по дана.

Рекли смо ћемо да слушамо струку, то су часни људи, раде фантастичан посао, рекао је Вучић.

Он је подсетио и да од почетка короне нема несташица ниједне робе у нашој земљи, али и да пандемија јако пуно кошта.

Навео је да Србија свакога дана плаћа 750.000 евра само за тестове, а да је све у болницама бесплатно, и да нема несташица лекова.

Огромни су трошкови али је важно да сачувамо животе, да наплаћујемо порез да бисмо уложили у војску, економију, приватни сектор, поручио је председник.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести