Вучић: Спречити покушаје суђења већ осуђенима у Хагу

БЕОГРАД/ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас на седници Савета безбедности УН да Србија озбиљно схвата своје обавезе сарадње са Механизмом, те апеловао на Суд да се спрече покушаји поновног суђења особама које су већ осуђене пред Хашким трибуналом, на Косову и Метохији.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је у свом обраћању истакао да постоји конкретан проблем са којим се суочавамо, посебно на територији Косова и Метохије, која је под привременим мандатом УН, где се одржавају поновна суђења двојици грађанина Србије којима је већ суђено у Трибуналу.

Додао је да је у претходном периоду било покушаја да се саслуша Небојша Павковић и да се изручи Властимир Ђорђевић.

“Тражим од Механизма и СБ УН да спрече покушаје суђења особама које су већ осуђене од стране Механизма, јер се то дешава на територији која је под привременим мандатом УН”, рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Србија неколико пута покретала питање могућности служења казни у Србији, али упркос свим напорима да се то покрене са “мртве тачке” ништа није постигнуто по том питању.

“Већима особа које служе казне по пресудама су грађани Србије и природно је да Србија буде заинтересована да им помогне да казне служе у Србији. Међународни трибунал и Механизам су задужени за ово питање. Србија је спремна да преузме своје обавезе у извршавању пресуда које су донете према дрзављанима Србије, уз надзор Механизма и поштовање свих овлашћења”, рекао је Вучић.

Је л' то хашка правда - Срби осуђени на укупно 1.138 година?

Срби су у Хашком трибуналу осуђени на укупно 1.138 година, док Хрвати, босански муслимани и Албанци нису ни за један злочин почињен над Србима, што показује како је хашка правда скројена, и да по пресудама трибунала нико није одговоран за злочине над Србима, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Он је, у видео обраћању на седници Савета безбедности УН о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, казао да многи на тој седници то неће разумети, али да треба навести чињенице које поткрепљују како изгледа хашка правда.

"Срби су осуђени на укупно 1. 138 година затвора, у исто време Хашки трибунал није оптужио ниједног Хрвата за злочине против Срба, ни у акцијама Медачки џеп, ни Бљесак ни Олуја", навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да су тужиоци Хашког трибунала, како је рекао, намерно одабрали три војна и политичка лидера Хрвата, босанских муслимана и Албанаца, на три територије где су били почињени злочини против Срба - Готовину, Орића и Харадинаја.

"И по истом обрасцу сви они су били осуђени, уз изузетак Харадинаја јер се није појавио ниједан сведок. Готовина је осуђен на 24 године затвора у првом степену, али је тајанственом одлуком у другом степену са три према два пресуда промењена у ослобађање. Орић је за злочине против Срба у Босни у првом степену био осуђен, али је мистериозном одлуком другостепеног суда и гласањем три према два ослобођен сваке одговорности. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили су умрли у врло чудним околностима", навео је Вучић.

Председник Србије је нагласио да не жели да верује да неко жели да каже како није било злочина против Срба.

"Али, судећи према пресудама Хашког трибунала - нико није одговоран за те злочине. Ипак, ми у Србији ћемо показати одговорност и борићемо се за мир и стабилност и помирење у региону и позивамо чланице СБ да нам помогну рационалним, прагматичним приступом и поштовањем међународног закона, а не покушајима даље криминализације Србије која је мала земља, са храбрим и поносним народом који је поднео највеће жртве током Првог и Другог светског рата. Са људима који желе да живе у миру са својим суседима. Мислим да не тражимо много".

Нагласио је, такође, да је Србија земља која најбрже расте на Западном Балкану и да су Србији важне добре везе са суседима и да је упркос селективној правди Хашког трибунала окренута будућности, а не прошлости.

"Имамо једну поруку за грађане Србије и Србе у целом региону - главе горе, ни Србија ни српски народ нису осуђени ни зашта, на нама је да радимо још марљивије, да отварамо фабрике и боримо се за нашу децу и нашу будућност", закључио је Вучић.

Не понижавајте Србију, нађите партнерски однос

Председник Србије Александар Вучић, одговарајући на излагања на седници Савета безбедности УН, апеловао је да Светска организација тражи одржива решења у вези сарадње са Трибуналом, да не понижавају Србију, већ нађу однос за партнерство.

Вучић је, одговарајући дипломатском представнику Хрватске, рекао да је заборавио, по питању реторике о несталима, заборавио да каже да има далеко више несталих етничких Срба него Хрвата.

„То је закључак Црвеног крста Хрватске. Ми смо спремни да доставимо све информације о несталима и то смо предложили Хрватима и Албанцима.

Предложили смо да кажу где постоје неке сумње да постоје људи који су сахрањени у Србији, и отићиће се тамо да у року од 24 сата ископамо то место и донесемо истину породицама. Немамо шта да кријемо, и никада не штитимо злочинце“, истакао је он и додао да је због тога позиција Србије снажна.

Рекао је да је пуно држава вечерас од Србије тражила поштовање Резолуције УН 1966, додајући да су ти позиви дошли од оних који су брутално прекршили Резолуцију УН 1244, која говори о територијалном интегритету бивше СРЈ, који су почели да признају једнострано проглашену независност Косова.

„То показује двоструке стандарде. Као закључак ми ћемо наставити да сарађујемо са Механизмом, тужилаштвом међународног трибунала, и испуњаваћемо обавезе, али молим вас, као што је рекао представник из Кине, тражите одржива решења, не да понижавате Србију, већ нађите однос за партнерство. То ће бити од користи за све нас”, закључио је он.

EUR/RSD 117.5649
Најновије вести