Вучић: Спреман сам за компромис; знам да ми Србија неће опростити

БЕОГРАД: Ако направимо осовину мира и стабилности на линији “север-југ” на Западном Балкану, између два највећа народа, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће у септембру покушати додатно да институционализујемо унутрашњи дијалог у свим форумима.  
aleksandar vucic, tanjug dimitrije goll
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Остаје нам још битан однос са Бошњацима. Све остало ћемо држати под контролом, рекао је Вучић за ТВ Пинк, објашњавајући зашто сматра изузетно важним унутрашњи дијалог о КиМ на који је позвао најшири круг актера друштевног и политичког живота у Србији.

Стога је, истакао је, спреман да учествује у проналажењу компромисног решења када је реч о КиМ, решења које би било незадовољавајуће за обе стране, јер само такво и може да буде компромисно, и указао да ми данас не одлучујемо само о нашој прошлости, већ и о својој садашњости и будућности.

Важно је, каже, да са Албанцима имамо добре односе и да их уредимо једном за свагда, а не да држимо замрзнут конфликт.

Вучић каже да његова нада није велика, али да постоји, те да у отварање таквог питања не би ни улазио да нема такву наду:

Ово сам рекао, иако знам да какав год компромис да направите, да вам то Србија неће опростити и знам какве су последице личне и политичке онога ко у томе учествује, подвукао је председник.

Ту се, додао је, поставља суштинско питање - хоћемо ли имати довољно храбрости да себи погледамо у очи и да кажемо “ово је реално, ово није” и довољно храбрости да кажемо - не може неко што је нешто наметао да прође само зато што он мисли да тако мора да прође, а да не понуди озбиљну аргументацију, већ да сучелимо све аргументе и да дођемо одређених решења.    

Он је истакао и да решавање, дугорочно, односа са Албанцима ослобађа огромну енергију и огроман простор у коме Албанци више не лобирају против нас, нити ми против њих, већ можемо заједно да лобирамо за Западни Балкан, и, на пример, приближимо велику луку као што је Драч. 

Страшно је важно, назначио је, да имамо добре односе са Албанцима, јер је то нација у нарастању, за разлику од неких других нација, па и наше, које су у опадању. 

Зато ћемо, истиче, морати код себе нешто да променимо да бисмо могли да опстанемо и као економија и као држава.

Оптимиста сам по том питању и мислим да ћемо успети у наредном периоду кад се будемо озбиљније тиме бавили. Мораћемо да изградимо више стратешких партнесртава и приљатељстава, уместо што смо градили непријатељства, казао је председник Србије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести