Вучић: Србија ће у наредне две године имати највећи раст у Европи

БЕОГРАД:Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка са председницом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Одилом Рено-Басо и том приликом изразио очекивање да ће Србија у наредне две године имати континуиран и највећи привредни раст у Европи.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић
Председник Вучић обавестио је председницу ЕБРД Рено-Басо да је Србија усвојила добро осмишљен пакет мера економске помоћи привреди и становништву као одговор на кризу изазвану пандемијом корона вируса, чија ће вредност достићи 12,7 одсто бруто друштвеног производа, што износи шест милијарди евра.
 
"Одлични резултати, којима смо почели годину, омогућили су нам да издвојимо огроман новац за подршку привреди и грађанима", истакао је Вучић, саопштило је Председништво Србије.
 
Како је наведено, то да ће Србија имати у наредне две године континуиран и највећи привредни раст у Европи потврђују и прогнозе ММФ-а и Европске комисије, као и чињеница да је оригинална пројекција раста БДП за 2021. годину ревидирана, те за разлику од почетних четири одсто колико је било прогнозирано пре кризе изазване корона вирусом, пројектовани реални раст БДП сада износи шест одсто.
 
Током разговора, председник Вучић је истакао да Србија поздравља Економски и инвестициони план Европске комисије за Западни Балкан, који је припремљен како би подржао одрживи и стабилан развој овог региона.
 
Регионално повезивање кроз зацртане планове има за циљ побољшање повезаности, инфраструктуре, људских ресурса, конкурентности, као и зелену агенду и дигиталну транзицију.
 
Двоје саговорника разговарали су и о подршци малим и средњим предузећима кроз додатно финансирање и посебну саветодавну помоћ, укључујући и нови програм за младе предузетнике.
 
Председник Вучић је замолио госпођу Рено-Басо за даљу подршку ЕБРД у области инфраструктуре, с посебним акцентом на ауто-пут мира Ниш-Мердаре-Приштина, у чијој изградњи та банка банка већ активно учествује са издвојених 85 милиона евра.
 
Председница ЕБРД Одил Рено-Басо указала је на спремност банке да помогне у развоју железничке и лучке инфраструктуре (Лука Београд).
 
Разговарајући на тему ублажавања ефеката климатских промена и смањења загађености, председник Вучић је изразио уверење да ће локалне самоуправе у Србији усвојити и спровести Акциони план за зелени град, који ће значајно допринети одрживом развоју градова и бољем квалитету живота грађана.
 
С тим у вези, Министарство енергетике Србије, у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, већ припрема Закон о обновљивим изворима енергије.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести