Вучић: Србија је поуздан партнер Русији

МОСКВА: Србија је поуздан партнер Русији, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу руској агенцији Тасс уочи сутрашње посете руског председника Владимира Путина Србији.
vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Ја то мислим, ја то радим тако, ја не лажем, можда се неком не свиђају моје речи, али ја мислим да смо поуздан партнер Русији. Када кажем “да” председнику Путину, онда ми то и урадимо, рекао је Вучић.

И када кажем у Вашингтону и Бриселу да нећемо и да не желимо да уведемо санкције Русији - то је истина и фер, каже српски председник.

Вучић је истакао да је руски председник веома популаран у Србији и да ће се велики број људи, који жели годинама да га види, окупити и доћи, “само да га види”.

Један од разлога Путинове популарности у Србији је тај што је Москва спасила Србију стигме геноцида, истакао је Вучић у интервјуу првом заменику генералног директора агенције Тасс, Михаилу Гусману.

Како је нагласио Вучић, никада нећемо заборавити 2015. годину када су (руски шеф дипломатије Сергеј) Лавров и (руски стални изасланик у УН Виталиј) Чуркин по Путиновој наредби спасили Србију од стигме народа који је починио геноцид, као што је то било предложено британском резолуцијом у Савету безбедности УН. 

Никада то нећемо заборавити, истакао је председник Србије.

Вучић је рекао да се увек консултује са својим руским колегом, Путином и да га пита за савет.

Упознајем га са свим што се догађа и не лажем, говорим истину, иако му се увек све не свиђа, каже Вучић.

Како је рекао, то је једна од ствари које Путин веома поштује.


Двојица председника постављају мозаик у Храму Светог Саве

Храм Светог Саве спремно дочекује председника Русије Владимира Путина који ће с председником Србије Александром Вучићем обићи храм на Врачару, а двојица председника симболично ће учествовати у постављању једног од мозаика.

Како је рекао координатор радова у Храму Светог Саве Никола Обрадовић све је спремно за долазак високих званичника који ће, како је предвиђено, обићи крипту и наос храма.

Увериће се како теку радови на уградњи мозаика и симболично ће учествовати у самом лепљењу дела мозаика, рекао је Обрадовић.

Главни инжењер за монтажу мозаика у Храму Светог Саве Јевгениј Челишев нада се да ће се председницима Путину и Вучићу допасти изведени радови у храму и истиче да је за руске уметнике велика част што учествују у његовој доградњи.

Од иницијативе за Изградњу јпрошло је више од 100 година и ми смо ту да га завршимо, каже Челишев и Додаје да у Храму Светог Саве тренутно ради 22 уметника из Русије.

Радови на постављању мозаика почели су 2016. године када је урађен мозаик на главњ куполи  површине више од 1240 квадратних метара и пречника 30 метара што представља највећу на свету урађену  куполу, истиче Челишев. 

За израду тог мозаика употребљено је, каже, више од 40 тона стакла у боји запеченог са златом и сребром.

Председници Путин и Вучић имаће прилику да виде и управо завршени мозаик Богородице висок више од осам метара који ће бити постављена испод композиције “Исуса Спаситеља”.   

Иначе, осим Русије која помаже постављање мозаика, завршетак радова на Храму Светог Саве финансира и  Влада Србије која је издвојила 10 милиона евра за завршетак радова у храму.

Мозаик је врло скуп и коштаће преко 30 милиона евра, руска страна исфинансирала је прву етапу, “Гаспромњефт” је конкретно финансирао куполу, сада се очекује да ће руска страна помоћи и за другу етапу, а  Влада Србије је спремна да изфинасира остатак мозаика, рекао је владика Стефан.


И ја то поштујем, јер је он лидер велике земље, а ја сам лидер мале земље и он показује поштовање за ову земљу и ја сам му веома захвалан, рекао је Вучић.

Председник Србије подсетио је да је био под озбиљним притиском након што је Србија послала хуманитарну помоћ Сирији.

Нисмо послали оружје, већ житарице, путер и шећер, али су почели оштри напади на нас. И кад сам дошао код председника Путина и дошли су и новинари, рекао сам му да можемо да пошаљемо један или два авиона са (хуманитарном) помоћи.

И Владимир Владимировић ми је рекао: Александре, не ради то, то ствара само додатне проблеме за тебе, испричао је Вучић у интервјуу за Тасс.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести