Вучић: Србија жели да буде члан ЕУ, али то не зависи само од нас

БЕОГРАД: Србија се налази на европском путу и желела би да постане чланица ЕУ, али Србија зна да то не зависи увек само од нас, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и нагласио да је циљ Србије да убрзава европски пут, али и да јача своју економију и унапређује демократију.
2
Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

"Србија се налази на европском путу и желела би да постане члан ЕУ, али Србија зна да то не зависи увек само од нас. Да бисмо ми испунили оно што се од нас и формално очекује, много тога је везано за Приштину и дијалог са Приштином", рекао је Вучић након састанка са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу одговарајући на  констатацију да се од састанка у Солуну 2003, тачније после 20 година, ништа није променило у вези са прикључивањем Западног Балкана ЕУ и на питање шта то земље Западног Балкана, а посебно Србија, треба да учине како би била конструктивнија ситуација,

Он је нагласио да је "оно што чини ми се смо увек са радошћу прихватили је да морамо још много реформи да обавимо" и истакао да се Србија поноси реформама у области правосуђа које је спровела од јануара до данас.

"Верујем да ће у мају Европска комисија то приказати у својим извештајима", поручио је Вучић.

Хвала Грчкој на поштовању

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србија и Грчка потврдиле приврженост и подршку принципима резолуција УН и територијалног интегритета.

Он је након састанка са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да, као што Грчка подржава наш територијални интегритет, тако и Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Хеленске државе и на копну и на води.

"Хвала председници и премијеру на подршци територијалном интегритету. За нас је важно поштовање међународног права и током сусрета сам потврдио колико је важно радити на компромисним решењима са Приштином", рекао је Вучић.

Како је истакао, захвалио се грчкој председници на подршци Србије на европском путу и што су се трудили да помогну.

"Верујем да у наредном периоду можемо да постигнемо даљи напредак и у економији", рекао је он.

Он је истакао да је срећан, јер је угостио грчку делегацију.

"Србија и Грчка имају више од традиционалних, сестринских и братских односа - наши народи се добро разумеју, а политичари само прате оно што људи одавно осећају. Данас смо анализирали и политичку ситуацију у региону југоисточне Европе, у свету, билатералне и економске односе, могућности даље сарадње", нагласио је он.

Сакеларопулу: Став Грчке о КиМ непромењив и стабилан

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу, која борави у званичној посети Србији, изјавила је данас да став Грчке о Косову и Метохији остаје непромењив и стабилан.

У обраћању новинарима након састанка са председником Србије Александром Вучићем, Сакеларопулу је истакла да Грчка подржава дијалог Београда и Приштине који има за циљ нормализацију односа две земље и изналажења одрживог решења које ће одржати стабилност у подручју.

"Подржавамо недавне разговоре који су везани за проналажење решења и примене плана имплементације и унапређење вашег положаја у Европи", рекла је Сакеларопулу.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, грчка председница је нагласила да је Грчка увек мислила да Србија припада европској породици и да је, у разговору са председником Србије, још једном исказала стабилан и чврст став Грчке о потреби прикључвања Србије ЕУ и подршци напорима које Србија улаже у том правцу.

"Наш циљ је јачање политичке и економске позиције Србије", рекла је Сакеларопулу.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести