Вучић Србима: Хвала вам што волите Србију и КиМ у Србији

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић захвалио је  групи Срба са Косова и Метохије која је прошлог петка пешице кренула како би присуствовала скупу 19. априла у Београду и пружила му подршку, на том подухвату, али пре свега, како је рекао, на томе што воле Србију и КиМ у Србији.
vucic
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Хвала, не због мене или било кога другог, већ на љубави према КиМ и својој отаџбини, поручио је Вучић након састанка с њима у згради Председништва.

Председник је истакао да су тиме што су урадили показали како су и колико у стању да се жртвују за Косово и Метохију и колико километара да пређу.

Неки су добијали инфузију, имају жуљеве, мало ко је неповређен, али су издржали овај тежак и напоран пут са севера КиМ до Београда, да би пружили подршк миру, стабилности, али и очувању наше отаџбине и очувању својих домова и сопственом осптанку на КиМ, подвукао је председник.

Моја огромна захвалност вама. Хвала што волите Србију и, пре свега, Косово и Метохију у Србији, рекао је Вучић.
Вучић је Србе примио у Предстедништву, до којег су они дошли с транспарентом, који су носили током целог пута „Срби с КиМ за Србију и Вучића“.

Младићи с КиМ, њих 27, пошли су у петак, а на марш мира су се одлучили, како су навели, да би дали подршку председнику Александру Вучићу и његовим напорима за бољи живот како Срба на КиМ, тако и за бољу, јачу и модерну Србију и бољи живот свих њених грађана. 


Вучић двоструком суверенитету: Ништа од тог посла!

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србији није понуђено ништа слично идеји о двоструком суверенитету на северу КиМ, па се тако нешто неће десити ни у Берлину.

Подељени суверенитет је увек нешто што је проблематична правна категорија, а тзв. двоструки суверенитет - не знам шта то значи. Али, нико ми то није рекао, нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину, рекао је Вучић.

Навео је да је то измислила једна албанска новина.

Али, то измисли једна албанска новина и онда после 15 дана да разглабамо о томе. Шта да радите. Нема ништа од тог посла, рекао је Вучић.


Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Из Лепосавића, на путу ка Београду, прошли су до сада кроз Рашку, Ушће, Краљево, Мрчајевце, Прељину, Љиг, Лајковац и Степојевац.

Албанци без компромиса са СР немају ништа, притисци не помажу

Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа, поручио је председник Србије. 

И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Председник је рекао да је пред нашом земљом тежак период, у којем очекује притиске на Србију.
То је важан период по питању КиМ, не бих рекао одлучујцухи или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али један тежак период у којем очекујем  бројне притске да Србија учини додатне уступке, из мени непознатих разлога, како би умилила косовске Албанце да прихвате да укину таксе како би се отворила могућност за дијалог, објаснио је Вучић.

Он је додао да је и сам на дневном нивоу изложен захтевима да Београд учини нешто да би Албанци повукли противправне таксе.

Мој одговор је да не понижавају Србију, рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се Србија борити цивилизованим методама, да је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере после увођења такси, али да не може да трпи и чека довека без одговора.

То ћу рећи и канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија иде у Берлин да отворено изнесе јасне ставове и додао да има поверења у одговорност Меркел и

Макрона и да верује да ће они разумети шта се дешава у региону. 

Надам се да ће састанак бити подстицај миру и стабилности у региону, а не прилика да неодговорни људи добију подијум и сцену за неозбиљне наступе. Ако и буде тако, добиће одговоран одговор од стране представника Србије, борићемо се свим срцем, рекао је Вучић.

Он је такође рекао, уочи одласка на скуп „један појас, један пут“ у Пекингу, да је уговорио и билатералне сусрете са кинеским и руским председником и да ће тај сусрет с Путином бити у уском формату.

Посебно ћу бити почаствован и добићу завршног дана на посебној вечери посебно место - одмах десно од Си Ђинпинга, најбоље место и имаћу право, с још тројицом лидера а знам да је један од њих Владимир Путин, да учествујем у завршној речи и закључцима. То је велиак част за Србију, нисам ја лично, него наша земља, добила велику част и истинску привилиегију да добије тако важно место на таквом слупу. Хвала кинеским пријатељима, рекао је он.

Како је рекао, и са Сијем и с Путином ћи разговарати о ситуацији на КИМ и изнеће им одређене чињенице - да косовски Албанци нису испунили ниједну обавезу из Бриселског споразум, нити формирали ЗСО, да су увели прво таксе од 10, а затим од 100 одсто и да се 6. маја навршама шест месеци од како од увођења тих проптивправних мера против Србије и Срба с КИМ и њиховог нормалног снабедавања.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)


Вучић честитао католички Ускрс

Председник Србије Александар Вучић честитао је Ускрс свим верницима који тај празник славе по грегоријанском календару.

Католичким верницима, који по грегоријанском календару славе Ускрс, желим срећан Ускрс. Сутра је Велики петак, најтужнији дан, али после тога им желим срећан и успешан  највећи хришћански празник и много радости у њиховим домовима, поручио је Вучић.


Указаће им и да су Албанци донели платформу која није за дијалог, него против дијалога, и да то значи да они дијалог не желе, већ да могу да постављају Србији ултиматуме.

Формирали су и војску Косова, противно чак и свом уставу, што је истакао и шеф НАТО, да не помињем Русе и Кинезе који су то одмах осудили.То су четири битна елемента, уз њихове свакодневне играрије са неодговорним и неозбиљним изјава, неодговорним расписивањем избора, када су се надали да ће их Срби бојкотовати па да изаберу послушне Србе, који ће им служити у наредном периоду. А, да Срби ваљда не треба да слушају Београд, рекао је он.

Председник је рекао да део међународне заједнице има за циљ да се на КиМ формирају будуће генерације Срба које неће интересовати Београд и Србија и којима ће рећи да сарађују с Албанцима и забораве на Београд.

То раде годину, две и три и највећи проблем Срба на КиМ је тај што морају да им објашњавају сваки дан да себе сматрају делом Србије, да је та веза нераскидива и да је немогуће да их натерају на супротно, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести