Вучић: Штадлер жели фабрику у Србији

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас са делегацијом швајцарске компаније Штадлер, која је заинтересована за нове пројекте у Србији, као и отварање фабрике трансформатора у нашој земљи.
Танјуг/ Јадранка Илић
Фото: Танјуг/ Јадранка Илић

Вучић је у Геозаводу разговарао са делегацијом Штадлера на челу са власником компаније Петером Шпулером, са којим је меморандум између Штадлера и Владе Србије, потписао министар грађевинарства Томиславом Момировићем о значајној финансијској помоћи Штадлера Железничком музеју.

Новац је намењен за развој и промоцију музеја.

Штадлер, један од светских лидера у производњи шинских возила од којег ће Србија набавити три воза за брзу пругу, заинтересован је и за отварање фабрике трансформатора у Србији, као и за дугорочну стратешку сарадњу у смислу продаје возова нашој земљи. Такође, тема разговора била је и потенцијални пласман њихових производа Србији и земљама у региону, а разговарало се и о могућности да Штадлер отвори фабрику возних средстава у Србији.

Сусрету је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, као и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је пријатељ Петера Шпулера.

У Геозаводу гостима из Швајцарске представљена је Србија као инвестициона дестинација.

Фото: Танјуг/ Јадранка Илић

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Момировић одржао је презентацију о правцима развоја српске железнице и потенцијалима за сарадњу са компанијом Штадлер. Такође, током сусрета са делегацијом Штадлера представљен је и пројекат Београда на води.

Поред Петера Шпулера, у делегацији Штадлера су и његов син Лукас Шпулер који је активно укључен у пословање компаније и текуће пројекте, затим Жељко Давидовић, менаџер за продају Штадлера за централну и југоисточну Европу, Србин из Мркоњић Града, као и Анзгар Брокмејер (Ansgar Brockmeyer), задужен за продају и маркетинг и заменик генералног директора Штадлера, као и амбасадор Швајцарске у Београду Урс Шмид.

Председник Вучић раније је изјавио да једва чека пуштање у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада, што ће бити крајем фебруара и да седне у брзи воз који је Србија купила од швајцарске компаније Штадлер.

Вучић је рекао да ће пруга бити завршена и пре тога, али да ће се након завршетка радова обављати тест вожње.

Министар је раније најавио да ће Штадлер испоручити Србији први брзи воз до краја октобра, а други и трећи до краја године. Набавка три брза воза од Штадлера путем тендера вредна је 62 милиона евра.

Подсећања ради, Србија је 2014. године, набавила од Штадлера 21 електромоторни воз за српске железнице, који су употреби на регионалним пругама.

Момировић је након посете Штадлеру у мају рекао да ће Србија постати велико тржиште и да ћемо вероватно морати да купимо у наредних пет до осам година више од 100 композиција возова.

Такође, Министарство грађевинарства је најавило да ће у развој саобраћајне инфраструктуре бити уложене 23 милијарде евра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести