Вучић: Струја мора да поскупи, гледаћемо да буде ниска цена

ПЕТРОВАРАДИН: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће струја морати да поскупи, али да то свакако неће бити “преко ноћи”, као и да ће се надлежни трудити да то и даље буде ниска цена, иако већа него до сада.
т
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Вучић је, говорећи за ТВ Пинк о цени струје и поскупљењу, рекао да је струја у Србији најјефтинија у Европи, била је раније у Украјини, од како је избио рат више, није, као и у Грузији.

“Нема више нико у Европи цену као у Србији. То је код нас суштински социјална категорија, што није фер, према ЕПС-у, али је тако”, рекао је Вучић.

“Гледаћемо да држимо да цена и даље буде изузетно ниска, али ће морати да се повећа у неком тренутку”, додао је председник.

Он је појаснио да и када се најави повећање цене струје, мора да прође месец дана или два, док то не одобри агенција, тако да свакако не може да се деси “преко ноћи”.

Додао је да мора да се очува финансијска стабилност земље, али и да мора много да се улаже у ЕПС, како се не би копало 60.000-70.000 тона, већ 90.000 тона угља и како би систем био одржив.

Указао је да морамо да радимо и на изградњи нуклеарних електрана, додајући да је и данас разговарао са мађарским партнерима о томе да Србија “уђе” делом у мађарску нуклеарку Пакс, да плати 1,8 милијарди за свој део.

Они би, каже, да “уђу” у хидроелектране Ђердап или Бистрицу, јер су им потребна реверзибилни извори.

“Морамо да размишљамо о обновљивим изворима енергије, најчрвшћу позицију имате тада. То су питања за разговор, а да ли ће и шта неко од политичара да каже, не секирам се. Када немају шта да критикују, причају о институционализацији”, рекао је Вучић.

Разговор с Путином у среду или четвртак

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће са руским колегом Владимиром Путином разговарати највероватније у среду или четвртак.

Он је у разговору за ТВ Пинк истакао да очекује добар разговор и да постоје три ствари које су најважније када је реч о гасном аранжману. "За нас су најважније количине, под два је цена, под три је сигурност снабдевања са чим до сада нисмо имали проблема. Прва два аспекта су кључна", рекао је Вучић.

Вучић, који је раније данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном отворио Међународни сајам пољопрривреде у Новом Саду, каже да је за Србију од суштинског значаја пријатељство са Мађарском, као и да нема разлога да две земље брину за храну.

„БиХ увела санкције Русији, Додика и Српску нису питали

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је БиХ увела санкције Русији дајући на свих 23 декларације позитивно мишљење против Русије, али да не мисли да то има везе са Републиком Српском.

"То је начин како се уводе санкције, али не мислим да то има везе са Републиком Српском, не мислим да је Додик ту било шта урадио и да је крив, нити Република Српска, просто их нису ни питали", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да Србија, са друге стране, није прихватила ниједну од 23 декларације против Русије.

Он је објаснио да то нису посебне одлуке владе или председника Србије већ одлуке унутар Министарства спољних послова, које јави да ли се одређена земља прикључује рестриктивним мерама или не.

"Трудили смо се да одлуке доносимо у складу са нашим интересима. Очекујем још много посета, да не кажем притисака, тако да ни сами нећете моћи да верујете шта ћемо све моћи да имамо у Београду у наредних месец дана. Биће много интересантно и корисно за све нас, ако издржимо", оценио је Вучић.

"Биће тешка зима, значај пријатељства с Мађарском"

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је од суштинског значаја за Србију пријатељство са Мађарском, и да те две земље не морају да брину за храну, али упозорава да неће бити лако на зиму, јер "лудилу и хистерији нема краја“.

Вучић је, у изјави за ТВ Пинк, рекао да Србија има у у својим складиштима у Банатском двору 162 милиона, а у руским 123 милиона кубних метара гаса и да се на дневном нивоу из тих складишта може повући пет милиона кубних метара, што је недовољно, пошто током зимских месеци трошимо 15 милиона кубних метара.

"Зато је важно да имамо друго место где можемо да похранимо и укладиштимо гас. А пошто није једноставно направити складишно место, пре него што га изградимо, важно је што нам премијер Мађарске Виктор Орбан омогућава да ускладиштимо између 300 и 500 милиона кубних метара гаса“, објаснио је он.

Вучић је казао да би тиме осигурали снабдевање за најтежа три месеца чак и да неко исече линије снабдевања.

Указао је да је гас важан и за производњу струје, имајући у виду да је цена угља скочила за четири пута у само пар месеци, и да постаје проблем све што утиче на цену струје.

Истакао је да све оно што доприноси већој производњи струје, нафтних деривата, гаса, постаје проблем, политички и логистички.

Када је реч о храни, рекао је да су високе цене на светским берзама пшенице и кукуруза.

Вучић каже да Србија и Мађарска немају разлога да брину за храну, али да морају пажљиво и одговорно да се односе према том питању.

Упитан за принос који се очекује у Србији Вучић је рекао да би волео да има више кише, посебно у Војводини.

"Надамо се још једној киши нарендих дана. У сваком случају, видели сте Орбана да је рекао да је важно да се држимо заједно јер ће предстојећа зима бити тешка, јер лудило краја нема. Ми морамо да предузмемо све мере и урадимо све што можемо да за наш народ обезбедимо да прође са што мање последица“, нагласио је он.

Осврћући се на проблеме рекао да је да када стигне милион тона украјинске пшенице у луку Констанцу онда се склони 200.000 тона српске и бугарске.

Поновио је да су Мађари искрени пријатељи Србије и једини који смеју да изговоре нешто у ЕУ.

Упитан за изјаве да је Русија опасан пријатељ, Вучић је казао да не би да се упушта у такве расправе, и да су и Руси наши пријатељи.

"Сувише смо ми мали да бисмо себи дозвољавали да би називали велике силе непријатељским. Ми мали ако можемо да се извучемо, да чувамо наше реке, а они нека раде шта хоће са својим великим интересима“, поручио је он.

На питање да прокоментарише изјаву Вука Јеремића да треба одлуке о санкцијама институционализовати и ограничити цене горива, јер, тврди, не зависе од Украјине, Вучић је казао да нема ништа против институционализације одлука, али је додао да ни дан данас није чуо одговор против ни за санкције.

„Наше је да се боримо за своју земљу, да се придржавамо одлука Националног савета за безбедност. Штитимо свој интерес и безбедност“, казао је он критикујући навијачки приступ у Србији.

Указао је на пример Румуније, која је изашла на тржиште доларских обвезница, додајући да се ради о земљи која има добру стопу раста, која чланица ЕУ, увела санкције против Русије, а која је тражила три милијарде долара, а добила само 1,7 милијарди на пет година по камати од 5,1 до 5,2 одсто, а дугорочно по камати од 6,2 одсто.

„Пре шест месеци могли сте добити новац на тржишти по камати од 1,5 до 1,9 одсто. Нема више кеша, нико не даје паре. Орбан ми је рекао како се они сналазе да набаве паре. Ми се исто сналазимо, јер треба да обнављате кредит“, додао је он.

Вучић је казао да је Србија по први пут добила дозволу за извоз јабуке у Египат и Индонезију што је, каже, веома битно због потенцијалних проблема на другим тржиштима.

"За сву храну коју будемо имали, можемо да обезбедимо тржишта. Сви се спремају за зиму, иако мислим да неће моћи сви да се спреме. Постоји велики минус производње пшенице у Украијини и биће несташица, па је наше да се снабдевамо свим и да гледамо како да чувамо инфлацију", објаснио је он.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести