Вучић: Свет у опасној ситуацији, Србија да буде ван радара

ЊУЈОРК : Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да се свет данас налази у опасној и компликованој ситуацији, да се у седишту УН могло чути и "много тешких речи" у том контексту, те да је нама, као малој земљи, боље да останемо "изван сваког радара". 
Predsednik Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Вучић је са новинарима у седишту УН разговарао после обраћања америчког председника Доналда Трампа, који се фокусирао на земље које сматра највећим безбедносним изазовом по светску заједницу, а посебно на Северну Кореју, које је, по процени српског председника, наишло на веома подељен пријем и реаговања.

На питање Тањуга како оцењује актуелну ситуацију у свету, на трагу оцена да ће та питања бити доминантна и у дебати на Генералној скупштини, Вучић је приметио да му се чини да постоје одрђене паралеле са ситуацијом пред Први светски рат и неким другим историјским периодима и приликама.

„Мислим да је свет данас у веома опасној ситуацији. Много се тешких речи данас могло чути. Остаје да се види шта ће на то рећи представници Ирана, Венецуеле, Северне Кореје, али и Кине и других земаља“, рекао је он у изјави српским новинарима.

Вучић је истакао да је ситуација у свету врло компликована, а да је за нас, као бројчано и територијално малу земљу, боље да будемо тихи и "ван сваког радара", те да чувамо своју земљу и будућност наше деце.

Наше је, истракао је шеф српске државе, да урадимо све да никада не будемо на списку земља, које је данас "у пакао слао амрички председник", да водимо паментну политику, да своју земљу и народ сачувамо и, ако је потребно, а јесте, боље је да и он као председник не показује ни свој, ни наш понос на сваком месту, да би нашу земљу сачували, штитећи, при том, интересе Србије и наших грађана.


Презентација Пакта о заштити животне средине

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је у Њујорку презентацији Глобалног пакта о заштити животне средине у организацији председника Француске Емануела Макрона.

Та презентација пратећи је догађај Генералне скупштине Уједињених нација.

Касно вечерас по средњеевропском времену, председник Србије ће присуствовати пријему који за шефове држава и влада, учеснике заседања Генералне скупштине УН, приређује председник САД Доналд Трамп.


Пажљиво је, каже, слушао говор америчког председника, а поразговарао је о њему и са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, са којим је имао билатерални сусрет у седишту УН, као и са представницима Сејшела, који у здању светске организације седе поред нас, а веома су нам важни, не само због односа у УНЕСКО.

„Председник сам мале земље и не могу да говорим све што о томе мислим, али могу да кажем да ћемо сваку реч председник Трампа анализирати. Видела се дубока, дубока подељеност око његовог говора у сали Генералне скупштине УН“, рекао је Вучић.

„Све друго што би коментарисао нисам сигуран да би било у нашем интересу“, истакао је.

Вучић је казао да је чуо данас неколико добрих порука, али и неколико за њега изненађујућих и тешких.

„Анализираћемо озбиљно, данима и недељама ћемо радити Трамповом говору, као и на говорима неких других, да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике у наредном периоду. Тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана да бисмо извукли поуке како да се понашамо у будућности и шта је то што је најбоље за нашу земљу“, закључио је он.

Билатерални састанци

Председник Србије Александар Вучић имао је данас низ билатералних разговора у седишту УН, где присуствује Генералној скупштини светске организације, током којих је са својим саговорницима разматрао ситуацију у свету и региону, али и позвао на поспешивање економске сарадње.

Вучић је, у изјави новинарима, рекао да је учешће на Генералној скупштини УН идеална прилика за билатералне разговоре, и да светска организација постаје поново важна, јер више не постоји униполаран свет.

Један од најважнијих билатералних сусрета био је, свакако, разговор са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим.

Фото: Tanjug

Вучић је, с тим у вези истакао, да је у првих седам месеци трговинска размена Србије и Русије достигла ниво од 1,470 милијарди евра, и да је забелезен највећи извоз из Србије до сада у висини од 567 милиона евра, као и да је тај раст остварен захваљујући увећаном извозу у висини од 25,08 одсто.

Рекао је да Србија извози трешње, јабуке, брескве, а не само сирово воће и поврће, већ ту има и фабричких производа и прерађевина.

Састанак са Лавровим, како је додао, био је најдужи и тицао се билатералних и светских питања.

"Успели смо да много ствари размотримо, све у сенци онога што је говорио на седници Генералне скупштин УН амерички председник Доналд Трамп. Разговарали смо о политичким темама. Рекао сам да Србија чврсто држи до своје војне неутралности, да нећемо бити чланица ни НАТО, али ни било ког другог војног блока, да ћемо штитити своју војну неутралност“, поручио је Вучић.

На маргинама отварања 72. Генералне скупштине Вучић је имао билатералне разговоре са норвешком премијерком Ерном Сулдберг, коју је позвао да дође у Београд, и како каже очекује да ће ускоро уследити та посета.

Такође се састао и са румунским колегом Клаусом Јоханисом, те најавио да ће ускоро посетити Румунију.

Исто тако састао се и са премијером Шведске Штефаном Левеном којем се захвалио на инвестицијама из те земље и замолио да у Србију и даље долазе шведске компаније. 

"Похвалио сам да смо отворили ИКЕА, која успешно ради у Србији, као и да желимо још више инвестиција“; рекао је он.

Поред тога састао се и са министром сплољних послова Аустрије Себастијаном Курцом и имао и сусрете и разговоре са премијером Словеније и Хрватске, Миром Цераром и Андрејом Пленковићем, а поздравио је и македонког премијера Зорана Заева, те се у дужем разговору задржао са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Драганом Човићем и затим и председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

"Разговарали смо о нашим стварима у региону. Задржао сам се дуго са Пленковићем са којим сам разговарао о билатералним односима, како да их поправимо, како да расте и економска сарадња“, пренео је Вучић.

Са председником Црне Горе он је, каже, размотрио заједничке инфраструктурне пројекте, пре свега повезивање аутопутем, односно аутопут Чачак-Пожега, у дужини од 31 километар и Пожега-Бољаре дуг 107 километара.

"Разговарали смо како теку радови“, додао је Вучић.

Фото: Tanjug

Истакао је да је са својим саговорницима из региона разменио мишљење о стању у Босни и Херцеговини, додајући да је веома битно да се о томе разговара озбиљно и одговорно.

Такође се у седишту УН састао и са председавајућим 72.Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, другим представницима светске организације, као и са председником Египта Фатхом Ел -Сисијем.

Вучић је том приликом позвао Ел-Сисија да посети Србију.

Председник Египта је у разговору истакао да жели да ради на побољшању односа две земље, као и на организацији узајамне посете, што ће умногоме допринети побољшању сарадње Србије и Египта.

Два председника су разговарала о билатералним односима, сарадњи у области туризма и подршци Србије у глобалној борби против тероризма, наводи се у саопштењу Кабинета председника Републике.

Вучић је нагласио да између Србије и Египта постоји вишедеценијско пријатељство, да је зато потребно да се билатерални односи развијају брже, као и да је неопходно радити на повећању трговинске размене. 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести