Вучић: Тодосијевић осуђен због истине, брутално кршење права

БЕОГРАД/КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом правоснажне пресуде на две године затвора председнику општине Звечан Ивану Тодосијевићу због изјава о Рачку, да је у том случају брутално прекршено право на слободно мишљење и на правично суђење и позвао Европску унију да укажу Приштини да морају да се придржавају онога што су потписали и прихватили.
vucic
Фото: Instagram/@buducnostsrbijeav

"Србин са севера Косова и Метохије, Иван Тодосијевић, правоснажном пресудом осуђен је на две године затвора само зато што је рекао истину. Истину о Рачку, истину о свему што се збивало српском народу", истакао је Вучић у видео снимку објављеном на инстаграм профилу "Будућностсрбије".

Вучић је указао да су Тодосијевића осудиле албанске судије, иако су по Бриселском споразуму морали да му суде двојица српских и један албански судија.

"Брутално и грубо је прекршено право, и на слободно мишљење и на правично суђење, које смо потписали са Албанцима и ЕУ у Бриселу. Позивам Европљане, Европску унију да позову Албанце у Приштини и да им кажу да морају да се придржавају онога што су потписали и прихватили", истакао је Вучић.

Председник је позвао Србе на Космету да буду јединствени и уз Тодосијевића.

"Као што ћемо ми у централној Србији бити уз њега, његову породицу и цео српски народ на КиМ. Живео наш народ на Косову и Метохији, живела Србија", поручио је Вучић.

Апелациони суд у Приштини правоснажно је осудио на две године затвора председника општине Звечан и посланика Српске листе Ивана Тодосијевића због изјава о Рачку.

Том одлуком потврђена је првостепена пресуда Основног суда у Приштини којом је Тодосијевић, који је у то време био министар администрације и локалне самоуправе, осуђен због наводног "подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију".

Тодосијевић је о Рачку говорио 2019. године поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања обраћајући се на церемонији у Звечану, када је рекао да је повод за НАТО агресију на СР Југославију била "такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак".

Градоначелници севера: Угрожен витални интерес Срба на КиМ

Градоначелници четири општине на северу КиМ, данас су, у име грађана тих општина, поздравили одлуку српских судија којом се јасно шаље порука Приштини да је недопустиво кршење Бриселског споразума о правосуђу на штету српског народа, у случају Ивана Тодосијевића, а на основу кога су наше судије интегрисане у косовски систем.

Позивамо министарку правде Приштине Аљбуљену Хаџију да престане да прети српским судијама и тренира строгоћу, и да што пре покрене поступак којим би се утврдила одговорност за непоштовање Бриселског споразума, којим се Србима гарантује да у судским већима буду двоје судија српске националности, а један албанске, што је потврдио у својој изјави у име ЕУ и Петар Стано, саопштили су градоначелници Северне Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана.

Како истичу, Хаџију мора бити јасно да је штрајк српских судија реакција а не акција, јер је кршењем Бриселског споразума угрожен витални интерес српског народа, као и право на правду и правично суђење.

Приштина мора бити свесна да је штрајк српских судија само један протест на таласу незадовољства српског народа који ће се наставити у данима пред нама, јер је дужност сваког слободног грађанина да подигне глас против тираније, навели су градоначелници четири општине на северу КиМ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести