Вучић у Берлину, Шолц покушава да “оживи” дијалог

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић ће на позив немачког канцелара Олафа Шолца боравити у Берлину, а са Шолцом ће разговарати на најактуелније економске и политичке теме о рату у Украјини, дијалогу Београда и Приштине...
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Шолц ће примити и премијера привремених приштинских институација Аљбина Куртија, а на те састанке немачки канцелар позвао је и изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Из Шолцовог кабинета је саопштено да разговори имају за циљ да се подржи дијалог Београда и Приштине, па ће, након одвојених разговора Вучића и Куртија са Шолцом, са њима разговарати и Мирослав Лајчак.

Како је на свом твитер налогу навео немачки амбасадор у Приштини Јоерн Рохде „оба састанка це се фокусирати на координацију даљих реакција на руски агресорски рат против Украјине, политичке и економске односе и регионалну сарадњу".

Састанци це, навео је Рохде такоде послужити за подршку дијалогу Косова и Србије који води ЕУ" и додао да је у циљу подрске дијалогу Шолц позвао изасланика ЕУ за ђалог Мирослава Лајчака који ће, како тврди немачки амбасадор, одржати заједницки састанак са Куртијем и Вучихем.

Уколико би до тог састанка дошло то би био први сусрет Вучића и Куртија од 19. јула прошле године када су се сусрели уоквиру дијалога у Бриселу.

Председник Србије је раније данас рекао да састанак са Шолцем, да не очекује лак разговор и да страхује од њега.

"То значи да ћу, ако ништа, на веома одговоран начин наступати. Свакако не очекујем лак разговор", рекао је Вучић.

Он је и пре неколико дана рекао да нема превелика очекивања од тог састанка, већ да очекује да саслуша примедбе на понашање Србије и да има прилику да каже став наше земље.

"Добра прилика да ћемо имати неко време да изнесемо ставове, али нећемо променити став Немачке ни око КиМ, а ни око санкција", констатовао је тада Вуцић.

Домаћи и страни аналитичари сагласни су да је разговор у Берлину покушај Немачке да одблокира дијалог Београда и Приштине и активније се укључи у решавање косовског питање, али да је исход неизвестан.

Некадашњи изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич као циљ ових разговора и жељу Немачке да буде активнија на Западном Балкану где је Србија, како каже кључна држава, а Косово кључно нерешено питање, види и то да Шолц жели да се реше питања око којих би и Москва могла да буде заинтересована.

Петрич истовремено скреће пажњу да ће ови раговори, како каже показати колико је Курти спреман да буде флексибилнији, и да свој допринос решавању косовског питања.

И дипломата Зоран Миливојевић истиче жељу Немачке да се активно укључи у решавање косовског чвора, да се обнови дијалог на највишем нивоу, али скреће пажњу да неће бити значајнијег помака, уколико САД не изврше притисак на Куртија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести