ВУЧИЋ У ОБРАЋАЊУ ГРАЂАНИМА: Радим само за грађане Србије, никада нећу бити НИЧИЈИ АГЕНТ! Не интересују ме НИ ЈЕДНИ, НИ ДРУГИ

Председник Србије Александар Вучић гостује вечерас у емисији "Прва тема", где ће говорити о најважнијим питањима за грађане наше земље.
1
Фото: Printscreen/Prva TV

Председник је саопштио да је сазвана седница за националну безбедност, не само због терористичког напада у Москви.

- Желим грађанима Русије и руководству да изразим најискреније саучешће, у нади да ће терористи привести познанију права - рекао је он.

Он истиче да је 7. марта америчка амбасада позвала грађане да не иду у шопинг молове у Москви.

- То су после урадиле и неке друге амбасаде. Што значи да су њихове службе пресреле одређене разговоре, и знале су да ће то да се догоди. У сваком случају трагичан догађај, који има несагледиве последице. Неки ће рећи да су то исламисти, неки ће рећи Кијев. Неки ће чак рећи и да је Москва то урадила. Ипак, нема никакве сумње да ће бити даље ескалације сукоба у Украјини, приближавање општем рату - казао је Вучић.

Каже да су се многи смејали, а да смо сваког дана све ближи светском сукобу.

- Постоји једна велесила која није Америка чији је то начин деловања. Ово око терористичких напада ћемо видети шта ће саопштити Бортњиков. Не значи ништа ако су терористи из Ингушетије или Дагестана, па чак ни из Украјине, већ ко је организатор - казао је председник Србије.

Истиче и да су слике из Москве језиве и додаје да неће да глуми аналитичара.

- Ми јесмо једна од најбезбеднијих земаља на свету. Важно је да ми предузмемо све могуће мере, иако никада не можете да знате шта и где може да се догоди. Сутра ћемо рећи полицији да шопинг молове и стадионе додатно обезбеде, сва места где има велики број људи. Да ми сачувамо наше становништво, да се припремимо за то - рекао је Вучић.

Он каже да је гледао утакмицу са Русијом, и каже да је недопустиво да људи улазе на терен.

- Јуче сам већ видео одређене пропусте, и сигуран сам да ће Путин пронаћи и кривце, али и додатно појачати рад безбедносних служби - истиче председник.

Фото: Printscreen/Prva TV

Вучић је рекао да ће се радити на апсолутној заштити безбедности у Србији, и да ће на томе радити све агенције.

- Предлагаћемо и неке нове законе. Пошто је сада постало модерно, медији се боре за кликове, али видите да постоји неки тренд пораста напада ножем. Посебно код корисника наркотика, и значајно ћемо повећати кривичне казне за оне које ухватимо са хладним оружјем било где. Идемо у народну скупштину са тим предлогом. Хоћемо да Београд буде један од три најсигурнија града - каже он.

Мој старији син је сада у Москви...

Председник је рекао и да је његов старији син у Москви, и да се страшно изнервирао због лоше игре наших фудбалера.

- Јавио ми се, прво се није јављао сат времена, живи нисте док се не јави. Па смо се чули. Росгвардија је изашла свуда, на аеродроме и градске тргове. То је део ФСБ који је био одан Путину током побуне Пригожина. Москва је под пуном контролом специјалаца - додаје он.

Каже и да се сутра игра утакмица Звезда-Зенит, и да је то меч високог ризика.

- Птица неће моћи да пролети да угрози било госте, било домаћине. То нека сада размишљају они који су хтели било шта да ураде. И бићемо немилосрдни према свима који хоће да нам угрозе безбедност. Сит сам оних којима смо пружили гостопримство, који беже од рата, а не знају то да цене - казао је председник.

Вучић је истакао да грађани Србије увек знају да могу да се ослоне на своје руководство, и да знају да је држава изнад свега.

- И животи грађана су изнад свега, и увек могу да буду сигурну да ћемо их заштитити - рекао је он.

О дезинформацијама Аљбина Куртија, који је тврдио да је Војска Србије на корак да уђе на КиМ, каже да се ми не спремамо за рат.

Фото: Printscreen/Prva TV

- Ја ту не видим границу, већ административну линију. Тај снимак који је показао је из Копнене зоне безбедности. Ту борави мање војника него што је био случај раније, али су то јако добро обучени војници. Они добро сарађују са припадницима КФОР. Курти то ради зато што је нервозан, то сте могли да видите и данас по појединим аналитичарима са Запада. Курти је нервозан зато што не зна шта ће бити у Украјини, а не зна ни шта ће бити на изборима у САД. Он хоће да се нешто што пре догоди, да би НАТО овде реаговао. А ми смо стрпљиви и мирни, нама треба мир и паметно понашање - казао је Вучић.

Не треба нам рат

Још једном је поновио да нам не треба рат, да ћемо бити мудри и чекати другачију политичку прилику. Потом је коментарисао изјаве западних званичника.

- Њих нико неће опрати за 1999. Могу то да правдају како год хоће, много је боље да ћуте него да причају све ово. Морају да правдају то што су урадили, а на крају ће Путин да им испостави рачун за Косово. Рећи ће да они имају једно Косово, а да он има пет. Када пређе Дњепар, па преко Николајева и даље - рекао је председник.

Он је рекао да не разуме зашто су Руси напустили Косово.

- Каже Шешељ били издајници на власти, па су зато отишли. Како год, то никада нећу разумети. НАТО је на Косову, они су доминантна сила. Сила Бога не моли... - казао је Вучић.

Нико нас неће натерати да прихватимо најгоре могуће ствари за нашу земљу

Председник је додао, коментаришући писања хрватских медија о нападу Србије на Косово, да је то лупетање.

- Брига ме шта ће да каже Курти, овај или онај. Нико не помиње инвазије нити ратове, а они то свуда виде. Када они сваки дан помињу рат, у томе не виде ништа лоше. Када виде заставе Албаније у Скопљу или у централној Србији, никоме то не смета. А где год виде једну тробојку, макар је видели у 33 одсто српских кућа у Црној Гори, то је највећи проблем и почиње рат - казао је Вучић.

Он је истакао да је прецизно рекао да нас нико неће натерати да прихватимо најгоре могуће ствари за нашу земљу.

- Све сте нас слагали. Причали сте о Бањској, а није дошла изнебуха, него зато што сте лагали те људе. Побунили су се због своје слободе, и нико од њих није био из централне Србије. Не, навијаћемо за оне који су их нападали. Па сте преко кметских душа направили овде да сви треба да прогонимо Србе. 12 година ће ускоро како није формирана ЗСО. Нико је није ни поменуо. Сваки дан слушам неке глупости, а то не помињу - додаје председник.

Каже да ће Приштина вероватно бити примљена у Савет Европе, било сада, или за неколико година.

- Говорили су да потпишемо петиције за ЗСО, за оставке лажних градоначелника, ми смо све радили, а онда причају о демократији. И онда њихове слуге говоре да овде нема демократије, а да доле има. Па да сам најглупљи на свету, толико глуп нисам. Неко ко има базично поверење можете једанпут да преварите. Ја сам веровао, и причао и са Лајчаком и са Ескобаром. И говорио сам Радочићу и свима колико шта можемо да добијемо. Они су рекли да ће их гонити као зечеве, и то се и десило - истиче Вучић.

Додаје да ће многима бити веома непријатно када се чује како су лагали Србију по питању Савета Европе.

- А ви радите како хоћете, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него Србију. Ионако је то организација која малтене ниочему не одлучује. Једна од опција је да изађемо. Русију су избацили, и ово би дефакто било избацивање Србије. Увек смо имали слободарски став, од када сам председник Владе и председник Србије - рекао је он.

Председник каже да у нашој земљи могу да се гледају све телевизије - и руске и украјинске.

- Где то још има у свету? А сви нам они соле памет о демократији - рекао је он.

Мене су изабрали грађани Србије и ја за њих радим

Говорећи да Париз и Москва још нису разменили ватру, али да ће то ускоро учинити - не само теоријски, него и практично.

- Није питање да ли је наша позиција одржива, то ме сваки пут питате. Мене су изабрали грађани Србије, и ја за њих радим. Наша је позиција другачија од многих земаља, и због Косова и Метохије. Неки стручњаци траже увођење санкција Русији, а ја питам онда на кога ћемо да се ослањамо у Савету безбедности - запитао је он, говорећи о састанцима са Макроном и честитки Владимиру Путину.

Вучић је додао да му често падне мрак на очи када прича са агентима туђих земаља.

- И видим да је тога све више, и да је све мање људи који хоће да се боре за своју земљу. Ја нисам ничији агент нити слуга, осим слуга грађана Србије. Нећу да радим ни за Американце, ни за Русе, већ само за грађане Србије. То је разлика између мене и ових других. Видели сте како се у тренутку уједине.

Председник је подсетио да су га данима нападали зато што тобоже није честитао Путину победу на изборима, а онда га нападају зато што је честитао.

- И то показује колико сам самосталан и независтан. А наравно да ћу да седим са Макроном, он је велики европски лидер. Као и што Путин има велику подршку свог народа. Зар то није нешто добро. Ја када причам, са Макроном или Фон дер Лајеновом, то значи стабилност за Србију, нове инвестиције... Честитали су Путину и Орбан и Фицо. Али није то у питању, то је ствар поштовања. Неки други када причају са странцима, хоће Србији да донесу невоље - истакао је Вучић.

Он је открио да до 20. марта ми имамо милијарду и 172 милиона евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд за нашу земљу.

- Имали смо скоро Континентал из Немачке, Линг Лонг кинески, и америчка инвестиција. То су биле највеће инвестиције у другој декади марта. Нећемо да нас увлаче у сукобе, то нећемо. Хоћемо мир! Али да нас понижавате, то нећемо да прихватимо - поручује председник.

Макрон реагује рационално

Говорећи о могућности да Француска уђе у Украјину, он каже да Макрон реагује рационално.

- Ставите се у његове ципеле. Он сматра да ако ће Путин да крене даље, да му је боље да му се супротстави у Украјини, а не у Француској. Руси исто то сматрају. Зато и постоји сукоб. Европљани мисле да су украјинске дефанзивне линије угрожене. Украјинци су изузетно храбри, али су њихове линије угрожене. Ако Руси пробију те линије, то неће да падне километар или два, онда ће да пада 100 километара. Где ће да их зауставе? Руси ће ићи копном директно на Херсон, заобишли Одесу, и ишли ка Придњестровљу. То је страх у Европи, а нико не зна да ли је то истина. И они то да пусте не могу. Можда то и није руски план. Воз је кренуо низбрдо из станице, и нико жив не може да га заустави - рекао је Вучић.

Поновио је да не види како ово може да се заустави, и да не види краја, као и да се плаши да ће се завршити највећим ратом икада.

Он је открио да до 20. марта ми имамо милијарду и 172 милиона евра страних директних инвестиција, што је апсолутни рекорд за нашу земљу.

- Имали смо скоро Континентал из Немачке, Линг Лонг кинески, и америчка инвестиција. То су биле највеће инвестиције у другој декади марта. Нећемо да нас увлаче у сукобе, то нећемо. Хоћемо мир! Али да нас понижавате, то нећемо да прихватимо - поручује председник.

Говорећи о могућности да Француска уђе у Украјину, он каже да Макрон реагује рационално.

Имао сам одличне разговоре са светским лидерима

Председник каже да је посета Бриселу била једна од најбољих до сада, и да је имао одличне разговоре са светским лидерима.

- Људи овде имају будућност, ово ће бити најсигурнија земља у будућности, и зато позивам наше људе да се врате. Како ће другде бити, у то нисам сигуран. Причали смо о нуклеарној енергији у Бриселу, и ми ћемо морати да мењамо законе из доба СФРЈ. Словенцима оставили Кршко, а нама ништа! Увек смо били склони да доносимо исхитрене потезе, а сада ћемо то да прекинемо. До 2050. године трошићемо четири пута више струје него сада. Ми једва данас крпимо ово да људи немају проблема. Потребе грађана и индустрије су веће него што су икада биле - казао је он.

Вучић истиче да морамо градити нафтовод ка Мађарској, и нове путеве како не би било више чекања.

- Морамо да обезбедимо складишта за гас, и молим Русе да не одуговлаче са тим, већ да нам дају могућност. Мора да се праве складишта у Честерегу или Итебеју, тамо где већ имамо гаса. Да идемо са нафтоводом ка Мађарској, али да правимо много већа складишта. Издао сам наређење војсци да на 100 одсто дода још 50 одсто, и то мора да буде извршено што пре. То је од кључног значаја - рекао је председник.

Он каже да се ради са УГТР-ом, америчком компанијом, велики број соларних панела у Србији.

- Сада се завршава велики комплекс, термоелектрана Б3 у Костолцу. Да макар угаљ можемо да користимо. Али не смемо да се ослањамо само на угаљ, пошто би нам наплаћивали додатне таксе. Треба нам и зелена енергија, морамо да градимо. Најбоље би за нас било да направимо једну велику нуклеарку, какву раде Мађари са Русима. Али то кошта 11 милијарди, и треба 10 година. И да поред тога урадимо 4 СМР. Преговарали смо и са Ролс Ројсом, и са многима - истиче Вучић.

Морамо да преживимо, и да имамо струју

- Замислите да неко у Бугарској или Мађарској погоди нуклеарку, па нисмо ни ми безбедни. Каква је разлика да ли је овде или у комшилуку. То је огроман новац, и све мора бити апсолутно безбедно. Када урадимо то, Бог да нас види. Онда нема проблема са сунцем и ветром, то је чиста енегија. Ми проблем немамо. Зато сам ишао да доносимо инвестиције, да отварамо радна места. Не можете гледати ствари само годину дана унапред - рекао је председник.

Вучић каже да верује да ћемо у року од 7 дана имати мандатара.

- Врло брзо ће то бити. Нисам гледао седницу Скупштине, био сам у Бриселу, постављао камен темељац у Инђији. Мало шта сам гледао, а чујем да сам пропустио много увреда - рекао је он.

Коментаришући понашање опозиције у Скупштини, каже да је чуо увреде на свој рачун.

- Ја сам председник Србије, покушаћу тако да се понашам. Обраћам се људима који деценију вичу да им неко напада децу, а нико их није поменуо. Хоћу да им се захвалим пошто је једина тема била моја породица, деца и брат. Ако мислите да немам шта да говорим, запрепастили бисте се. Не пада ми на памет да у њихову бару безидејности и муљ политичке пропасти убацујем њихову децу. Разумем да су братову децу нападали зато што једно од њих двоје, Александар, је нешто млађи од мог Вукана. Не могу ваљда да поднесу још једног Александра Вучића. Они су са овим тоалет папиром, који су украли у Скуопштини, показује каква је ваша клептоманска подсвест, да крадете све што стигнете - рекао је он.

ЕКСПО прилика да се покажемо у најлепшем светлу

Фото: Printscreen/Prva TV

Казао је да је ЕКСПО прилика да променимо себе и покажемо се у најбољем светлу.

- Видите снимак са овог екрана, извештава се о сваком дрвету које падне, а нико не пише о овоме. Погледајте шта градимо, ту ће бити национални стадион, пруга. Ту ври од машина и рада. Метро није бајка која мора да се деси, неки људи стално раде на томе. Зато ови који бацају тоалет папир не разумеју потребе грађана и целе наше земље - истиче председник.

Додаје да Куртија нису гађали тоалет папиром, али су гађали Раденовића и Ану Брнабић.

- Не смемо да им узвратимо на исти начин, морамо им показати да пристојна Србија мора да побеђује. И опозиција зна колико је упрскала, сви то знају. Моја је порука Вучевићу и Ани Брнабић, свима, да им дају све што треба око бирачких спискова, само да не крше закон. Дајте им све! То су бесмислене приче - рекао је он.

Запитао је и шта се ради са људима којих нема у бирачком списку.

- Како неко може два пута да гласа, или ако га нема у списку. Како је то могуће људи? Пустите глупости око миграција. Али ми објасните како је могуће да гласа неко ко не може. Не постоји нико ко то зна боље од мене, ја сам политички ветеран. Све процедуре знам, реците ми како је то могуће - питао је председник.

Ђиласу нико децу није поменуо, он помиње туђу децу

У студију је приказан снимак од пре неколико година када је Драган Ђилас плакао у камеру.

- Њему нико није децу поменуо, а он помиње туђу децу. Шта хоћете, да цмиздрим или да кукам? Нити ћемо да претимо њему и његовој деци. Ми ћемо наставити да чувамо и његову децу, и тако ћемо наставити да се понашамо. Људи су могли сами да виде све, и да закључе - рекао је председник.

Фото: Printscreen/Prva TV

Он каже да се опозицији не жури на београдске изборе, и да планирају да бојкотују.

- Верујте ми СНС ће много лакше да победи у Београду. Ситуација је прилично јасна, предност је прилично убедљива - каже Вучић.

Не могу да клањам, ја сам Србин православне вере

На увреде посланика ПОКС-а да је ишао у Сребреницу да клања, и да је "договорио линч", председник каже да у клањању нема ништа лоше.

- Сматрам да су и Петрова црква и Алтун џамија у Пазару наше заједничко наслеђе. Позивам људе да посете и једно и друго, да виде наше богатство. Ишао сам да одам почаст бошњачким жртвама, и оставим цвет. Не могу да клањам, ја сам Србин православне вере, коме су готово сви страдали од Усташа - казао је председник.

Једва сам преживео напад у Сребреници

Он додаје да је једва преживео напад у Сребреници, и да то никоме не би пожелео.

- У тренутку када сам положио цвет, пошто имам искуства са тиме и нисам од јуче, схватио сам шта се збива. Стампедо је кренуо са свих страна, и помирио сам се са животом. Рекао сам да морам бити поносни Србин, и нисам хтео да оборим главу. Ако неко хоће да каже да је то намештено, или је покварен, или луд. Иначе имам велике сумње да је Давутоглу знао шта ће да се догоди, чудно је било понашање Изетбеговића. Имам неке сумње, могао бих много да објасним шта се тамо дешавало. Звали су ме да дођем, а онда бежали од мене као ђаво од крста. Филип Вујановић је био иза мене, па се повукао. Свакако није било пријатно - рекао је Вучић.

Каже и да је Стојан Раденовић диван човек, а након што је приказан снимак увреда које му је упутио посланик СПН Милош Парандиловић, Вучић је кратко рекао:

- Врати се сине кући, да ти родитељи уши ишчупају, када већ немаш пристојности. Стојан Раденовић је мапетовац, а ти Алберт Ајнштајн. Све је код нас инверзно. И само да честитам Стојану Раденовићу шта је све издржао, то је један диван човек.

О Ани Лалић, Динку Грухоњићу, Зорану Кесићу

Ми не желимо да учествујемо у хаосу, већ да идемо напред, како више не би заостајали, казао је он.

Вучић је коментарисао фестивал РЕБЕДУ у Дубровнику, на ком су говорили Аида Ћоровић, Ана Лалић и Зоран Кесић.

- Свакоме сам ја крив за све у овој земљи. Мени дође да одем на једну Партизанову утакмицу, напишем име једног човека, и да кажем тај није педер, а ја јесам. Смејала би се цела земља. Шта да радите. Нико нема право да прети никоме, па чак ни овима који говоре ове гадости. А да би људи разумели Динко Шакић је био управник Јасеновца. У Бечу се придружио усташама, био насилник и силеџија, у Хрватској је био најбахатији могући од свих Усташа. И умро је у Загребу 2007. или 2008, и сахрањен на Мирогоју. И тада су на многим местима стварно жалили. Он је одговоран за убиство десетине хиљада Срба. И да се ви клиберите и говорите, баш лепо име Динко Шакић... Па никоме није смешно - рекао је он.

Додаје да то није смешно ни његовом оцу, људима из Козарске Дубице и стотине других места.

- И њему је то смешно. Каже правићемо зајебанцију око цркава. Можеш, али у овој земљи нећеш! Или можда ако ти ово нека црква дозволи. Али на силу нећеш. Највећа казна за њих је да их пустите да народ чује шта говоре. За ову што говори да сам свакако мртав, ја им препоручујем већ милион пута да ме неће победити, и да ћу сам да се склоним. Рекао сам им да ако хоће раније да се дочепају власти, пошто им је политика крађа тоалет папира, што ме не убијете? Решите тај проблем већ једном. То што ћете ви да ме хапсите, а ја динара нисам узео, а ви мултимилионери, слободно то урадите. Победићу вас и из затвора. Моју идеју и иделологију не можете да победите. А моја идеја је Србија - каже Вучић.

Ко је Оскар

На питање да ли је он Оскар из скај комуникације, Вучић каже да ту има још недоумица.

- Ја сам стара чекалица, па сам прикупио много података. Наравно, ја сам од почетка извештаван када сам био шеф свих служби, како је то праћено. Постојали су посебни скај телефони, а део њих су имали и неки представници власти. Ја нисам никада у животу. Сада немам ни вајбер ни било шта. Међутим, ми нисмо 100 одсто сигурни, иако изгледа да причају о мени. Пошто на много места помињу и Вучића. Па на много места помињу и Вучића и Оскара - додаје он.

Истиче да криминалци из тих транскрипата све најгоре причају о Оскару и Вучићу, и да псују мајку на милион места.

- Дакле причали су у шифрама, донео сам таквих примера колико хоћете. Све из скај комуникације, и нигде нема ништа похвално ни лепо. Овде говоре Вучић, овде Оскар. Међутим: Болестан је овај Вучић, тешко ђубре, патолошки случај... Опет, болесни психопата Вучић, па онда нешто против Вулина... Ово су ти медији прескочили да кажу, ја сам то видео. Они седну са једним адвокатом и једним новинаром, па мисле да су паметни када објаве неки текст - рекао је председник.

Вучић истиче да су наше службе мислиле да је он требао да буде Оскар, и да је сматрано да је требало да буде убијен.

- Ми имамо делић сумње и даље да ли сам ја Оскар. Један њихов вођа је прошао полиграф када је ухапшен. Мислили смо да то јесам ја, али су ти људи прошли полиграф. Ево видите колико воле и Вучића и Оскара. Јесам ли слагао нешто - запитао је он.

Председник каже да он не брине како ће да страда, већ само да прођемо наредних годину две.

 Онда знам да је Србија веома веома успешна земља. Само да народ чује нешто. Шеф мисије ММФ Донал Мегетиган, пре неколико дана, рекао је следеће: Да је српска економија отпорна, и да се са ударима изборила на одличан начин. Јавни дуг је испод 60 одсто, и то говори о отпорности српске економије. На вама је да овако наставите. Присуство страних директних инвестиција је велике, и сматрам да су оне отпорне. Јавна улагања сматрам високим и јаким - прочитао је Вучић.

Он каже да у априлу почињу радови на Тиршовој 2, и да је било проблема са тендерима.

- Срам их било, да то кажу они који нису један дом здравља направили - рекао је он, на шта је водитељка саопштила да је Исламска држава преузела одговорност за напад у Москви.

Председник се вратио на тему економије, и рекао је да имамо добре економске показатеље.

- Имамо највеће девизне резерве и злата икада. Цена злата расте, али чим вам злато расте, и бакар расте, то значи да нам рат предстоји. Или смо у великом рату, или се још гори приближава. Тако реагују берзе. Имате Хуте, нападе на руске рафинерије, а онда им крива српска влада за повећање цене горива. То нема везе са нама, али је лако да нас окриве - каже он.

Kurir.rs

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести