Вучић у посети Западнобачком округу

СИВАЦ:  Председник Александар Вучић наставио је данас да обилази Србију посетом Западнобачком округу, а најпре Сивцу, уз поруку да ће житељи тог места код куле добити канализацију, у плану је и путна инфраструктра, а Сомбор, каже, мора да добије неког великог инвеститора.
Predsednik Vučić nastavio da obilazi Srbiju posetom Sivcu Foto: Predsedništvo Srbije
Фото: Председник Вучић наставио да обилази Србију посетом Сивцу Фото: Председништво Србије

У Сивцу је најпре посетио нову спортску халу, где га је дочекао велики број грађана, пре свега деце која тренирају различите спортове, са којима се сликао, потписао се на лопте, руковао, и добио голмански дрес Рукометног клуба "Сивац". 

Приметио је да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно и миру, слози и заједништву.

Најавио је да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, што ће се градити са Мађарском.

Фото: Председник Вучић посетио нову спортску халу Фото: Председништво Србије

Такође, радиће се и две фабрике за прераду воде у Руском Крстуру и Крушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара. 

Разматра се, каже, градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Куле до Сомбора...

Најавио је повећање плата и пензија, да пензионери осете побољшање и да знају да држава о њима брине.И у Сивцу је апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Севернобачком округу годишње умре око 3. 000 људи, а роди се ни целих 1. 400 деце. 

Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, новинарима рекао да је за људе тог округа најавжнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција.Подсетио је да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија "Магна", што, каже, јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.

"Имамо још много тога што морамо да урадимо, али кад чујете ову дечју грају све је лакше", приметио је председник.Како је рекао, "Вицерман" је већ требало да отвори фабрику у Кули, али су померили отварање за шест месеци.Подсетио је да је, на пример, Панчево "кренуло" после доласка ЗФ-а и додао да сада хоће и други један великан да иде у Панчево поред њих.

"Једна велика фабрика ускоро долази у Инђију и сада нам остају Сомбор и Кикинда, то нам је приротет за Војводину", рекао је Вучић.Спортска хала у Сивцу отворена је крајем прошле године, а за њену изградњу локална самоуправа издвојила је око 100 милиона динара.То је вишенаменска хала, јер осим спортских у њој могу да се приређују културни и други програми, а може да прими до 450 гледалаца.


Нема одустајања од реформи,инвестиције у договору са ММФ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас поводом тврдњи економског новинара Мише Бркића да најављени инвестициони план значи одустајање од реформи да садашња власт, за разлику од претходне, коју је Бркић подржавао, неће напуштати реформе и да ће инвестициони циклус бити спроведен у договору са Светском банком и ММФ-ом.

На питање новинара да прокоментарише текст Бркића, каже да је Бркић рекао да је најнижи привредни раст претходне власти био минус 2,1 одсто, иако је истина да је био минус 3,1 одсто, док је највећи током те четири године био плус 1,6 одсто.

"Како је лако када сте на власти да имате и најгоре резултате, а после, када неко има сешт пута боље резултате, онда то не примећујете", каже и додаје да чињенице демантују и Бркићеве наводе да није увећан БДП и да нису увећане плате и пензије:

"БДП је увећан са 33,7 милијарде евра у 2012, што је званичан податак ММФ-а, који су управо они избацили из Србије. А на крају ове године очекује се да буде 45,8 милијарди евра. То је постигнуто за само седам година. Што се тиче плата, оне су биле 337 евра, а данас су просечне плате 463 евра, а свакако ће бити 500 евра пре краја године", истакао је.

Што се тиче Бркића, али и других који, каже, пишу у име и за рачун Мирослава Мишковића, истиче да тај новинар иначе добро познаје економију, али да није разумео о чему се ради када је реч о инвестиционом плану.

"Ми, за разлику од оних које су они подржавали, нисмо одустали. Ми нећемо ниједног секунда да напуштамо реформе, ми ћемо у овај инвестициони циклус да уђемо у договору и са СБ и ММФ. Они су избацили ММФ 2011. Званично објашњење је било да нису хтели да им максималне гаранције буду 30 милијарди за јавна предузећа, а стварни разлог су били избори. Хтели су да троше паре немилице, да се задужују и баш их је било брига за раст јавног дуга. То ММФ није могао да прихвати и тада се од реформи одустало".

Вучић додаје да је садашња власт наставила успешно реформе 2013. године и спровела их у дело.

Како је рекао, план је да се покрене инвестициони циклус и то онолико колико се прави раст на годишњем нивоу, да се то не би осетило на висини јавног дуга.

"Зато смо рачунали да можемо да урадимо за четирили или пет година 10 милијарди евра, али зато раст мора да нам буде између четири и шест одсто. А да би нам раст био толики, потребан нам је управо овај инвестициони захват и зато нам је важна канацлизација и у Борчи, Котезу, Крњачи и Овчи, али и у Сивцу, Крушчићу и Руском Крстуру и сваком другом месту у Србији и то је оно што ћемо да радимо", нагласио је Вучић.

И то ће довести до бољег животног стандарда, закључио је Вучић.


Фото: Вучић у Кули обишао Дом здравља Фото: Председништво Србије

 

Вучић у ДЗ у Кули: Важно да сачувамо лекаре и медицинске  сестре

КУЛА:  Председник Србије Александар Вучић обишао је данас нови објекат специјалистичких служби Дома здравља Кула, који је изграђен прошле године средствима Министарства привреде и локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара. 

Председник је у разговору за медицинским сестрама истакао да ће лекарима и сестрама ове године поново бити повећане плате, и то лекарима 10, а медицинским сестрама 12 одсто.

"Важно је да сачувамо лекаре и медицинске сестре, да остају овде", поручио је Вучић. 

Нови објекат простире се на 1.300 квадратних метара, а у њему су смештене све специјалистичке службе и пружају се услуге за 40.000 људи, колико становника броји општина Кула.

Директор ДЗ Здравко Шевин пренео је председнику и министру здравља Златибору Лончару да је нови Дом здравља опремљен са два нова возила Хитне помоћи, дефибрилаторима за потребе те службе, као и ултразвуком за радиологију. 

Донацијом Контроле летења Србије и Црне Горе од 6,3 милиона динара купљени су гинеколошка опрема и ултразвучни апарат ЦТГ, који овај дом здравља има по први пут од његовог оснивања. 


У првих шест месеци суфицит 21,6 милијарди динара

КУЛА: Србија је завршила првих шест месеци ове године са суфицитом у буџету од 21,6 милијарди динара, објавио је данас најновије податке председник Александар Вучић.

"То је 180 милиона евра више на приходној, него на расходној страни буџета. Ово је већ четврта година за редом и много сам поносан на то", рекао је Вучић у Кули, где је обишао Дом здравља.

Како је додао, зна да се људи питају шта они имају од тога, а одговор је, каже, да из тога иду и повецања плата и пезнија, али и то да не остављамо дугове деци.


Такође, од те донације, купљена је и офтамолошка опрема, а Покрајинска влада определила је средства за ново возило за превоз болесника којима је потребна дијализа.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић навео је да је набављен и један покретни мамограф, који ће од слецедће седмице "кренути" по Војводини, прво по руралним местима, а жене ће бити обавештаване и директно, поред медијске кампање да дођу на превентивне преглед.

На констатацију министра Лончара да су болнице опремљене скенерима, али да ти апарати недостају у домовима здравља, Вучић је поручио да скенери морају да се набаве управо за домове здравља, јер грађани, када им није добро, иду прво у дом здравља, а не одмах у болницу.

Испред Дома здравља, председника Вучића су дочекали грађани, којима је поновио да је најважније да у Западнобачки округ дође инвеститор, као и да ће се решавати питање водовода и канализације, како би сви имали пијаћу воду.

Додао је да ће Кула наредног лета имати изграђен затворен и отворен базен са спортском халом.

Фото: Председник Србије Александар Вучић са грађанима Оџака Фото: Председништво Србије

Вучић у Оџацима: Биће нових радних места, 200-300 у Магни

ОЏАЦИ:  Председник Србије Александар Вучић посетио је и Оџаке и, након разговора са руководством Магне, најавио да ће та компанија запослити још 200 до 300 радника. 

"Видећемо шта ћемо још да урадимо по питању нових радниха места", рекао је Вучић обраћајући се великом броју окупљених грађана.Он је рекао да је сазнао да је велики проблем у том месту тврдоћа воде за становништво, те поручио да ће бити уклоњене све азбестне цеви и да ће проблем бити решен до пролећа следеће године, у шта ће бити уложено више од два милиона евра. 

Такође, нагласио је да је обезбеђен 151 милион динара за путеве у општини Оџаци, у местима - Краквуково, Ратково, Лалић, Милетић, Грачац, Брестовац...
Председник каже да ће највише улица бити урађено у Каравукову, као и да ће бити урађен пут Брестовац - Милетић, за шта ће бити уложено 200 милона динара.

Важан је, истакао, да аутопут кроз гредличку и сићевачку клисуру, али да ту грађани из Оџака прођу вероватно једном годишње и да су им важнији локални путеви којима иду свакодневно.Председник је најавио да ће у сваком месту у Оџацима бити обновљене амбулатне и домови здравља и да ће радови кренути пре краја године.

Поновио је да је све мање деце у земљи и да зато држава хоће да побољша грађанима услове живота како не би одлазили у иностранство."Увек је лако кукати, то нам је национални спорт, а када питаш - ста си ти урадио и где би нашао новац, нема одговора", приметио је Вучић и додао да Србија четврту годину има суфицит у буџету.

Захвалио је грађанима што од њих добија велику подршку упркос томе што је Србија притиснута са свих страна.Истиче да разговара и са Вашингтоном, Бриселом и Москвом и да издржава све притиске, али да никад неће дозволити да му представници страних земаља издају налоге шта да ради, као и да ће увек радити за своју земљу и свој народ.

Фото: Вучића дочекао велики број грађана Оџака Фото: Председништво Србије

"Ма колико да нам је тешка ситуација и шта год да се дешава, желим мајкама да кажем, да ће Србија чувати мир и стабилност", нагласио је Вучић.Додао је да је циљ да имамо више деце у будућности, али да то не значи да држава неће чувати понос и достојанство и земљу од сваког ко мисли да је угрози.

Трг у Оџацима, где се председник обратио, био је украшен заставама Србије, балонима у бојама српске заставе, а ту је и билборд на коме са једне стране пише "Добродошли, председниче", а са друге "Оџаци су уз Вучића".Према речима председнице општине Латинке Васиљковић, Оџаци имају нешто више од 27.000 становника, а по попису из 2011. године било их је 31.000.

Како је река, компанија "Магна", највећи инвеститор у индустријској зони, шије пресвлаке за аутомобилску индустрију и запошљава 1.944 радника из Оџака.

Фото: Вучић посетио засад трешње ЗЗ "Агродунав" из Каравукова  Фото: Председништво Србије

 

Вучић са земљорадницима у Каравукову

КАРАВУКОВО: Председник Александар Вучић обишао је данас засаде трешања Земљорадничке задруге "Агродунав" у Каравукову и у разговору са земљорадницима поручио да је потребно више сличних воћњака који су заштићени мрежама и на други начин од града и осталих непогода.

"Дивно вам ово изгледа", похвалио је Вучић своје домаћине.Он је обишао воћњак који су задругари посадили 2015. године и пробао њихове трешње.Упитао је земљораднике за цену трешње, на шта су они одговорили да би могла бити и боља, али да је дају и по нижој цени, како би што више продали.

Рекли су му да им је од великог значаја доношење закона о сезонским радницима.Вучић се интересовао и да ли је истина да Срби и Хрвати из Хрватске долазе да се снабдевају у Богојеву, пошто је јефтиније, а они су му рекли да је то тачно, с обзиром да је гранични прелаз Богојево у близини, на само 35 километара.

Са председником је воћњак обишао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић.Директор задруге Стеван Станојковић рекао је Танјугу да задруга остварује годишњи приход од око шест милиона евра.Указао је да је "Агродунав" 1999. године отишла под стечај, са дугом од два милиона тадашњих марака. 

Фото: Вучић са земљорадницима у Каравукову Фото: Председништво Србије

Из стечаја је задруга изашла 2000. године, и од тада, наводи Станојковић , послује успешно.Прве засаде трешања имали су 2016. године и то се, каже, показало као добра инвестиција, због чега су аплицирали за подстицајна средства код Министарства пољопривреде за још 10 хектара новог засада.

Земљорадничка задруга "Агродунав" има око 1.800 хектара земље, а осим трешања, баве се гајењем ратарских производа. 

Вучић: Велики инвеститор из Суботице отвориће погон у Апатину

АПАТИН: Председник Александар Вучцић изјавио је данас да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори један погон у Апатину и запосли ту 300 до 400 радника, и навео да ће бити решено питање Луке Апатин.

Вучић је у Апатину обишао један од објеката Предшколске установе Пчелица, у којем су прошле године, по први пут изграђене и јаслице, које примају 64 деце.

"Говорили су да долазим да отворим јаслице које је председник општине већ отворио. Прво, нисам дошао ништа да отворам, а поготово не оно што је већ отворено. Дошао сам да обиђем Апатин и разговарам са људима. Да видим како изгледа оно што је требало они да ураде много раније, а нису, па смо морали ми. То је мој одговор њима".

Вучић је приметио да су тако причали поједини и за отварање аеродрома "Морава" у Лађевцима, иако је јуче први пут дат сертификат том аеродрому за цивилне летове.

Додао је да се нада да ће бити направљене још једне јаслице у Апатину и проширене постојеће ако буде више деце.

Председник је рекао да и Пригревица код Апатина мора да добије фекалну канализацију, као и да се реше комунални проблеми у Сонти.

Он је истакао да доста људи из Апатина ради у Суботици и да је зато договорио да једна од највећих фабрка у Суботици премести погон у Апатин.

"Иако је за луку добијена слободна зона, гледаћемо да решимо питање Луке Апатин, иако то није лако због односа који имамо са Хрватском. То би значило много више посла за све становнике Апатина. Остаје нам да доведемо још једног инвеститора у Апатин".

Најавио је да ће се више новца улагати у Бању Јунаковић како би долазило више туриста.

Такође, најавио је да ће пре краја године бити значајно повећане плате у јавном сектору за васпитачице, полицајце, здравствене и социјалне раднике, као и пензије, што ће се наставити и наредних година.

Иначе, за изградњу јаслица Министарство привреде и локална самоуправа издвојили су више од 40 милиона динара. „Пчелица“ има 79 запослених, у 10 објеката који се налазе на територији целе општине Апатин, а које похађа 641 дете.

Директорка Биљана Мандић поклонила је председнику књигу - историјат забавишта општине Апатин, чији је аутор васипитачица из те установе Валерија Амбрули, која говори о предшколској пракси у Апатину дугој 137 година.

Осим јаслица, председник Вучић је у Апатину посетио и компанију "Веро", која се бави производњом обуће.

Производи су намањени искључиво за извоз, и то пре свега у Италију, а у компанији су углавном запослене жене.

Осим погона у Апатину у коме је запослено око 300 људи, компанија има и погон у Сремској Митровици који има око 90 запослених.

Председник је власници компаније понудио помоћ и рекао да држава помаже набавку опреме са учешћем од 50 одсто средстава, бесповратно.


Вучић: Србија је данас снажна, њен глас сада не могу да игноришу

СОМБОР: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас у Сомбору да ће дати све од себе да сачува мир, али да никоме неће никада дозволити да погази наш национални понос и национално достојанство.

А уверен је, како је рекао грађанима у у Сомбору, да ће Србија и успети у томе, јер је данас чвршћа И нико не може да јој наређује.

„Нећу никада дозволити да било ко у влади, нити ја, примамо налоге од странаца. Једини налог који прихватамо је онај од грађана. Србија је слободна, независна и суверена земља", подвукао је он.

Србија је, према његовим речима, данас снажна, због чега И они који се не слажу са нама и ако се не слажу - траже да чују И морају да чују глас Србије.

"Тај глас се чује, јер је ваш глас веома јак. Да смо имали 20 или 30 одсто подршке, не би имали тако снажан глас. Ја нисам оволико људи у Сомобору видео. Захваљујћи вама имамо чврстину и снагу да се одупремо свим притисцима, да водимо српски брод ка сигурној луци", нагласио је он у говору у Сомбору, којим је завршио данашњу посету Западнобачком округу у оквиру кампање "Будућност Србије".

Вучић је казао да они, што су га недељама оптуживали за све и свашта, говорили најгоре ствари, нису положили рачуне и нису рекли како су опљачкали Србију и шта су од ње направили.

„Нећу да помињем њихова имена. Нису ни важни, али коју су фабрику у Сомбору, у западној Бачкој оставили. Ми смо у Новом Саду прве фабрике после 40 година отворили. Срамота ме је да кажем да у Београду није било фабрике 20 година са 200 запослених, а да не причам о другим градовима, од Крушевца до Ниша, где сам шест фабрика отворио, а они 60 затворили”, указао је он.

Фото: Председништво Србије

Вучић је казао да се можда грађани питају што нисмо успели да престигнемо друге и додао да још нисмо успели, али да је уверен да ћемо их пристизати и престићи.

На повике да обиђе нека од места у Бачкој, рекао је да мисли да има најмање 500 места у Србији у којима је био, као једини председник од 1945. године.

„Путујем стално, обилазим Србију. Желим и хоћу да будем са народом, не само када му је лако и лепо, већ када је и тешко. Увек сам се трудио и борио да нађемо мере, да урадимо најбоје за наш народ“, објаснио је он.

Вучић је поновио да ће просечна плата у Србији пре краја године достићи 500 евра, и да ће онда, оне који су у скупштини говорили да ће гласати за СНС када се тако нешто деси, подсетити на њихове речи, наравно знајући да они то неће учинити, јер ће га мрзети још више пошто је успео оно што они нису.

Подвукао је да народ види ко је марљив, ко се бори за свако место и ко ради.

Држава ће у оквиру новог инвестиционог циклуса уложити 20 милиона евра у реконструкцију Опште болнице у Сомбору, која ће бити једна од најлепших болница у Србији, као и девет милиона евра у решавање водовода и канализације, најавио је Вучић, пред огромним бројем грађана са заставама Србије, који су га поздрављали "бакљадом", бубњевима, повицима "Ацо, Србине" и аплаузом.

Он је такође најавио да ће у Пригревици и Сонти код Апатина бити решено питање воде и канализације, као и да ће бити обновљени домови здравља и амбулатне у целом округу.

Каже да је, на пример, Дом здравља у Оџацима у веома лошем стању.

"Овде у Сомбору уложићемо још девет милиона евра да решимо једном заувек проблеме са водом и азбестним цевима, а посебно у Оџацима да грађани могу да имају добру воду за пиће", поручио је Вучић и додао да ће бити уређен водовод и канализација у местима где се на то чекало у последњих 30 година.

Председник Србије је рекао да, за разлику од неких других, воли да се бави "обичним" и "народним темама", како да обични људи живе боље.

Подсетио је да су 2014. започете реформе и да је садашња власт спасила земљу од банкротства и да су донети нови закони о раду, стечају, започете мере фискалне консолидације... и друго и навео да су га тада грађани проклињали.

"Али, само тешким мерама смо могли да извучемо земљу из кризе и да излечимо рак српске економије само најтежим лековима, јер се рак не лечи андолима и аспиринима".

Србија је имала прошле године привредни раст од 4,5 одсто, што је било највише у региону.

"Успели смо по платама да престигнемо све земље Западног Балкана, из ове групе ЊБ6 или како кажемо 5 плус 1 осим Црне Горе. У односу на ЦГ смо заостајали и 150 евра а сада зоастајемо 50 евра и за годину дана ћемо их престићи и бићемо земља са највехцим просечним платана и земља са највећим растом. Бићемо земља која је по први пут успела многе од њих да претекне у последњих 100 година,од Првог светског рата и то захваљујући вама и због вашег рада", нагласио је председник.

Каже да претходна власт није могла да уради канализацију и водовод зато што није било новца и да сада говори о томе зато што држава за то има новац.

Држава ће, додаје, имати 21,6 милијарди суфицита у буџету у првих шест месеци ове године, које ће утрошити за најважније ствари за грађане.

На пример, за амбуланту у Сивцу биће издвојено 50.000 евра.

"Имамо новац који можемо да трошимо не повећавајући јавни дуг насе земље. Смањили смо јавни дуг са 78 одсто БДП-а на 51 одсто. Желимо да наша деца имају чисте рачуне, да не морају да раде 20 година да врате нешто као ми што смо морали. Сада када подижемо земљу и градимо путеве, канализацију, домове здравља, хале и друго, онда повећавате раст и то доводи до повећања плата и пензија".

Зато ће већ ове године уследити значајно повећање плата и пензија, као и сваке наредне, јер је Србија данас успешна земља која сигурним кораком граби напред.

Председник истиче да је Србија изашла на Лондонску берзу на којој се пре осам година задужила по камати од 7,25 одсто, док је сада емитовала обвезницу по камати од 1,6 одсто.

Тиме је остварена уштеда од 350 милиона евра у само једној транши, па видите путева и школа може да се направи, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се обавезао да ће у Сомбор доћи један инвеститор, као што се, каже, обавезао и у Зајечару или Пожаревцу.

"Улазимо брзо у сваки пројекат и брзо ћете видети резултате", подвукао је председник.

Навео је да се данас срео са мештанима Башког Моноштора, као и да је био у Сивцу, и да је видео људе различите вере, националности, Србе и Хрвате и био је, каже, срећан, што се уверио да они заједно раде и лепо живе.

"Сигуран сам да ће се тако и наставити у Западнобацком округу и увек ће имати подршку Србије за очување добрих комшијских односа и да на сваком месту чувамо мир и заједно градимо будућност", подвукао је Вучић.

Из године у годину ћете зивети све боље и боље, поручио је Вуцицих најављујући да ће пензије које су већ данас веће него што су биле бити пре краја године значајно повећане.

Минимална зарада ће такође бити повећана, највероватније са 27.000 на 30.000 динара, рекао је и подсетио да је 2012 износила само 15.270 динара.

Он је рекао да ће то значи да ће за мање од седам године бити удвостручена.

"Можда је и то мало и недовољно али то показује да Србија иде напред, а може још брже и боље. То је све засновано на сигурним темељима, неће бити угрожена стабилност, а имаћемо мир и сигурност, за своју децу и отаџбину", нагласио је председник.

"За економију страха нема, ма колико да данас није лако, ићи ће на боље из године у годину", рекао је Вучић.

Брине га, понавља, једино Косово и Метохија, јер имамо посла са људима који нису довољно одговорни и озбиљни.

"Мене свакога дана нападају. Једни ме нападају да сам националиста, да славим Видовдан, а мој одговор таквима је да не постоји Србија која би била толико мала а да таквима не смета, да не постоји Србија која би била толико слаба а да таквима не смета.

Упркос њима, увек ћу да се борим за снажну и јачу Србију и за снажни и јачи српски народ ма где живи, не угрожавајући никог другог.

Њима смета што држава обележава Видовдан, Кошаре, и Олују и Јасеновац, смета им све зато што не желе да се било шта српко чује.

А постоје и они који кажу ''хајде да ратујемо, ти си издајник''..."

Издајник, зато што чувам српске главе, зато што знам колико смо глава изгубили, колико фабрика ...Као сто знам колико је радника остало без посла, каже Вучић.

"Хоћу да чувам мир, хоћу да чувам фабрике и да градим нове фабрике и да то буде будућност Србије", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести