Вучић: Јединство Срба из региона, чуваћемо идентитет народа

КРАЉЕВО: Председник Александар Вучић разговарао је данас са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство, те поручио да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.
1
Фото: Танјуг Зоран Жестић

"Захвалан сам свим људима, иако они не представљају увек исте политичке опције, јер смо показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујцухи право на очување посебности наших националних, верскихм права", рекао је Вучић.

Он је додао да су састанку присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније.

Навео је да су разматрали позицију Срба у свакој земљи, као и начин на који држава Србија може да помогне.

"Радићемо много као Србија и помагаћемо нашем народу, а посебно ћемо да радимо на идентитетским правима, очувању спрског језика и писма", подвукао је Вучић.

Такође, навео је и да ће се радити на заједничкој припреми за попис, јер Србија и Срби желе да сачвају српски идентитет, односно идентитет оних људи који желе да изкажу национална осехцања као у прошлости.

Фото: Танјуг Зоран Жестић

Председник је, међутим, указао да састанак није био лак, те да се говорило о проблемима, а да "посебно није био лак" када се говорило о ситуацији у Црној Гори.

Србија ће, поручио је, поштовати све друге државе, али ће увек подржавати борбу за останак и опстанак српског народа на вековним огњиштима и то ће чинити у складу са законима дргих државака у региону.

"Србија неће понављати грешке из прошлости, никоме нећемо наметати своју вољи, али ни довозлити да угрожавају идентитетска права нашег народа. На то имамо право, то смо чинили до сада и чинићемо и у будућности", поручио је председник.

Најавио је да ће следећи сусрет у истом форматуу бити одржан крајем августа или почетком септембра.

Додао је и да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Краљева, Чачка и Крагујевца.

"Верујем да је то добар сигнал за будућност народа", рекао је Вучић.

Додик:РС способна да одбрани положај Срба у региону

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да положај Срба у региону није стабилан, али да Република Српска има институционалне могућности да заштити и одбрани Србе и увек пронађе модус за очување мира.

Додик је пре састанка с председником Србије Александром Вучићем са Србима у региону, оценио да је идентитет српског народа нападнут, али је поручио да је данашњи дан - Видовдан, свети за Србе и да српски народ са посебном емоцијом гледа на прошлост и са радошћу на будућност.

Он је пре састанка у Краљеву присуствовао отварању међународног аеродрома "Морава", наводи се у извештају РТРС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести