Вучић уручио медаље за заслуге у борби против ковида 19

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић уручио је данас златне и сребрне медаље за заслуге у борби против корона вируса инситутима и установима које су одликоване поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.
av_uruccenja
Фото: Танјуг (видео)

Након тога, председник је одликовања уручио и појединцима, на одвојеним церемонијама, како би се испоштовале епидемиолошке мере.

Златном медаљом су одликоване установе: Институт за трансфузију крви Србије, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут", Институт за јавно здравље Војводине, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак", Институт за примену нуклеарне енергије ИНЕП, и Институт за молекуларну генетику и генетицко инжењерство ИМГГИ.

Златне медаље за заслуге додељене су и ЈКП „Водовод и канализација" Нови Сад, ЈКП „Водовод" Сремска Митровица.

Сребрне медаље за заслуге добили су Завод за биоциде и медицинску екологију - Београд, ЈКП „Градска чистоћа" - Београд, Градски завод за јавно здравље - Београд. Геронтолошки центар Београд, Геронтолошки центар Нови Сад, Геронтолошки центар Шабац, Управа за извршење кривичних санкција, Национална организацију особа са инвалидитетом Србије, Удружење Џедајски покрет - Ниш, и Центар за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица са сметњама у развоју „Мара" - Ниш.

Одликовања је Вучић данас у Председништву Србије уручио челницима тих институција.

Њима је поручио да су признања, иако их они који примају у име радних организација мање лично доживљавају - најбоља оцена њиховог рада на руководећим позицијама.

"Зато што ви морате да покаже посебан труд, енергију и жељу да се посветите послу, да бринете о запосленима и о својој земљи. Зато сам бескрајно захвалан на енергији и труду у тешком врмену, у којем је увек најлакше критиковати, показали сте да умете да се борите свакодневно", рекао је Вучић.

Он их је замолио да раде још вредније и упорније у будућности.

"Оно што вас разликује од осталих је да сте имали више циљеве, поставили оно што је друштвено добро изнад личних интереса. Верујем да ћемо се у будућности још виђати. Ово нису мала, већ велика признања. Хвала вама и вашим запосленима", поручио је председник Србије.

Имена одликованих саопштена су на свечаности у Председништву на сам Дан примирја, 11. новембра, али тада нису уручена из епидемиолошких разлога.

Одликовања заслужним појединцима: Служите за пример

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас златне и сребрне медаље појединцима за заслуге и допринос спровођењу активности на спречавању заразне болести ковид 19, одликованим поводом Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра.

Председник је данас Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена уручио мајору полиције Небојши Апостоловићу.

Златну медаљу за заслуге Вучић је уручио шефу одељења развоја хардвера у Институту "Михајло Пупин" Владимиру Нешићу, сараднику у том институту Огњену Ристићу, лекару у Геронотолошком одељењу у Новом Саду, Биљани Глишић-Угрици, као и главној медицинској сестри у Геронтолошком центру Београд Љубинки Цветановић.

На свечаности у Председништву Србије, председник је сребрне медаље уручио директору Завода за спорт и медицину спорта Србије Горану Бојовићу, Жељку Зиројевићу из СУБНОР-а, новинаркама и сниматељу РТС-а Ани Стаменковић, Ивани Божовић и Владимиру Законовићу, као и новинарки Блица Милици Марковић, те новинару ТВ Пинк Младену Мијатовићу.

Такође, одликовање је уручено Бранку Антићу, таксисти из Београда, у чије је име медаљу примио његов син Александар, те књижевници и хуманисткиња Божици Велоусис, као и херојима са Дорћола, момцима коју спасили 15-огодишњу девојчицу из пожара.

Председник Вучић се свима њима захвалио, јер су, како је истакао, својом храброшћу заслужили медаље.

"То вам остаје за цео живот. То ће остати вашој деци, унуцима, али и прецима, на понос за то како су вас васпитали и како сте се понашали, како сте радили за своју земљу и народ", рекао је Вучић.

Изразио је захвалност јер су својим знањем и борбом доприносили и проналазили начине како да помажу другима, када је то било потребно.

"Не додељују се ордење и медаље сваки дан. То радимо једном, максимално два пута, то је мали број. Велико вам хвала и молим вас да наставите да одговорним понашањем служите за пример", поручио је председник Србије.

Претходно, у одвојеној церемонији, Вучић је признања уручио представнцииам институција и установа за заслуге у борби против корона вируса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести