Вучић о разговору с Макроном, протестима...

ПАРИЗ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас после подне у Паризу, уочи састанка са председником Француске Емануелом Макроном, да је реч о важном разговору, о више најактуелнијих тема, од билатералних односа, ЕУ пута Србије, до погледа на свеукупно уређење Европе и света.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Вучић је рекао да ће вечерас имати разговор у четири ока са председником Француске, а затим и вечеру.

"То је много важно за Србију, разговараћу са једним до два најважнија европска лидера, уочи самита са Приштином, чији је домаћин, поред Ангеле Меркел. Мислим да имамо много да разговарамо са Макроном, од билатералних односа, ЕУ пута Србије до погледа на свекупно уређење Европе и света", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Упитан може ли се очекивати неки флексибилнији став Париза о КиМ, Вучић је рекао да је Француска признала Косово и да се то неће мењати.

"Да ли Макрон жели да чује и да ли је увек желео да чује? Јесте. Са њим сам увек имао потпуно отворене разговоре који су увек доносили нама нова сазнања. Он је искрен пријатељ Србије и жели да помогне нашем ЕУ путу и ближој сарадњи две земље", рекао је Вучић.

На питање да ли састанци данас и наредних дана говоре да Европа жели да потисне САД када је реч о решавању питања Косова, Вучић је рекао да Европа жели да каже да је она та која се пита на европском континенту, што је, додаје, очекивана реакција.

"Неће ме сломити, ништа док не дођу избори"

Могу да ураде шта год хоће, ништа неће променити до следећих избора, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао, коментаришући демонстрације, да га они који стоје иза њих неће сломити.

Он је рекао да би евентуални упад демонстраната у Скупштину Србије и Председништво са правно-политичке стране био бесмислен, пошто би се сводио само на пљачку и да би његови политички противници могли нешто стварно могли да промене једино ако би га физички уклонили, односно убили.

Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да и евентуални упад у зграду владе не би имао никакав значај, пошто он бира мандатара за састав нове владе.

"Једино што објективно могу да ураде јесте да ме убију и тада би променили све, пошто би морали да буду нови председнички избори, нема оног ко бира мандатара и друго, не види шта друго могу да ураде", рекао је Вучић.

Истиче да су постали много опасни политичари тајкуни који кажу да је сукоб неизбежан ако не буде слушао како они кажу, а то је да они уђу у владу.

"Па, нећу док сам жив, боље ми је да ме нема, него да бирам најгоре тајкуне, пљачаше и лопове да улазе у некакве владе", поручио је Вучић.

"Боље ви пробајте овај сценарио - да ме убијете, јер само то има смисла, иначе, губите време", додао је Вучић.

Председник наводи да га не занима какву они владу хоће, већ само какву народ владу хоће, а то је већ рекао на изборима.

"И народ ће добити владу какву жели, а моје је да одговарам народу, а не тајкунима. Они никада неће водити политику Србије, а посебно не они који су опљачакли драматично земљу, тако да су је уништили за десетине година...".

Упитан како види изјаве да су полицајци злочинци у униформама који ће одговарати, Вучић каже да је то најбоља порука за те поштене полицајце, као и за полицајца коме су поломили обе ноге, да знају шта о њима мисле насилници, тајкуни и криминалци и да знају када дођу нови избори.

"Неки се тресу када дођу насилници, можете да урадите шта год хоћете, али да промените не можете ништа док не дођу избори, када можете да промените све. На улици можете само да уништавате углед наше земље и шансе за привлачење инвестиција, као и да неврирате све нормалне и поштене људе у Србији", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести